Policija nima milosti za protestnike. Foto: Reuters
Policija nima milosti za protestnike. Foto: Reuters
Protestniki so zavzeli ulice in vzklikali gesla, denimo 'Revolucija!'. Foto: EPA
Protesti po ruskih volitvah

Na volitvah je po pričakovanjih - čeprav z manjšo večino kot v preteklih letih - slavila Enotna Rusija zdajšnjega premierja Vladimirja Putina.
Gre za morda največji opozicijski shod v Rusiji v zadnjih letih. Po podatkih policije so v Moskvi prijeli več kot 300 protestnikov. Policija je med drugim ustavila in nato odpeljala z avtobusi skupino več sto protestnikov, ki so se napotili proti poslopju državne volilne komisije v bližini Kremlja.
Med aretiranimi je tudi priljubljeni protikorupcijski blogar Aleksej Navalni, ki je za Enotno Rusijo dejal, da so stranka "prevarantov in lopovov". Naslednjih 15 dni bo moral preživeti za zapahi, tako kot vodja stranke Solidarnost Ilja Jašin.

Ocene glede števila protestnikov, ki so med drugim vzklikali "Rusija brez Putina" in "Revolucija" ter Enotno Rusijo obtoževali kraje volilnih glasov, se gibljejo med 5.000 in 10.000. Samo v Sankt Peterburgu naj bi bilo aretiranih sto ljudi, ki so skušali na tamkajšnjem glavnem trgu že drugi dan zaporedoma pripraviti protest.

Popoldne novi protesti in nove aretacije
Po preteku policijske ure so se protestniki v središču Moskve spopadli s privrženci Putina. Množični shod v podporo Enotni Rusiji je napovedala tudi prokremeljska mladinska organizacija Naši.

Policija naj bi med popoldanskimi protesti aretirala vladnega kritika in nekdanjega podpredsednika ruske vlade Borisa Nemcova in znanega ruskega borca za človekove pravice Olega Orlova iz organizacije Memorial.

Okrepljeno policijsko "varovanje"
Zaradi protestov so na ulice Moskve napotili pripadnike posebnih paravojaških enot notranjega ministrstva in povišali stopnjo pripravljenosti varnostnih sil. Tiskovni predstavnik enot ruskega notranjega ministrstva Vasilij Pančenkov je dejal, da ima namestitev pripadnikov posebnih enot en sam cilj - "zagotoviti varnost državljanov". Koliko pripadnikov posebnih paravojaških enot ruskega notranjega ministrstva, t. i. notranje vojske, bo dejansko nameščenih na ulicah prestolnice, bo odločila moskovska policija, je še pojasnil.

Policija je opozorila, da je odločena preprečiti morebitne vnovične neprijavljene proteste in na svoji spletni strani zapisala, da "bodo kakršne koli provokacije v skladu z zakonom preprečene", tisti, ki poskušajo organizirati neprijavljene oziroma nedovoljene proteste, pa "zelo dobro vedo, da bodo pridržani". Poostren varnostni režim naj bi veljal vse do konca uradnega štetja glasov.

"Nesprejemljiva" kritika ZDA
O poštenosti ruskih volitev pa niso prepričane niti ZDA. "Ruski volivci si zaslužijo, da se izvede preiskava o volilni prevari in manipulaciji," je na ministrskem sestanku Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) dejala ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in izrazila "resne pomisleke" glede izvedbe volitev. Rusko zunanje ministrstvo je kritiko ZDA glede volitev zavrnilo kot "nesprejemljivo". Opazovalci OVSE-ja so ocenili, da so volitve zaznamovale številne nepravilnosti.

Občuten padec
Enotni Rusiji je sicer v nedeljo pripadlo okoli 50 odstotkov glasov, po trditvah opozicijskih politikov in tudi opazovalcev volitev tudi po zaslugi ponarejanja glasovnic in drugih kršitev volilne zakonodaje. 50 odstotkov podpore predstavlja sicer za vladajočo stranko občuten padec s 64 odstotkov na prejšnjih parlamentarnih volitvah.

V praksi ta padec podpore sicer ne bo imel velikega učinka, saj sta dve od treh preostalih strank, ki so se prebile v parlament, zanesljivi podpornici vladnih ukrepov. Vendarle pa gre za precejšen simbolični udarec, ki je med drugim dal nov zagon opoziciji.

Protesti po ruskih volitvah