Shod je minil mirno in brez incidentov. Foto: EPA
Shod je minil mirno in brez incidentov. Foto: EPA

Gibanje Pegida Dunaj je prejšnji teden objavilo program v devetih točkah, kjer se je izreklo proti množičnemu priseljevanju v Evropo in zahtevalo "razumno migracijsko politiko", ki bi upoštevala potrebe gospodarstva in združljivost kultur. Pegida ali Domoljubni Evropejci proti islamizaciji Zahoda je gibanje, ki je nastalo v Nemčiji lani oktobra in je v Dresdnu vsak ponedeljek organiziralo shode.

Na shodu Pegide na trgu Freyung na Dunaju se je zbralo okoli 250 ljudi, prav tako število pa je bilo tudi 250 nasprotnikov protiislamskega gibanja, ki so mu želeli preprečiti pohod po prestolnici. Za varnost je skrbelo 1.200 policistov, ki so se postavili med sovražni si skupini, da bi preprečili neposredno konfrontacijo. Nasilja ali aretacij ni bilo.

Predtem je do 19. ure na trgu Stephansplatz potekal uradni protest proti Pegidi, ki je minil brez incidentov, po ocenah policije pa se ga je udeležilo okoli 5.000 ljudi. K protestu je pozvala t. i. Ofenziva proti desnici skupaj z več islamskimi organizacijami.

Za konec "popuščanja" muslimanom
Po besedah 28-letnega filozofa Georga Immanuela Nagla, ki je tiskovni predstavnik avstrijske veje Pegide, je njihova zahteva končanje "politike popuščanja" za okoli pol milijona muslimanov, ki živijo v Avstriji. Zavzel se je za prepoved "islamizma" in kaznovanje ljudi, ki podpirajo šeriatsko pravo.

Vodja desnih Svobodnjakov Heinz Christian Strache, čigar stranka v javnomnenjskih anketah ob boku vladnima strankama, konservativcem in socialdemokratom, je izrazil podporo Pegidi in jo označil za resno gibanje za civilne svoboščine.

Protesti proti Pegidi in enako mislečim skupinam so potekali tudi v Nemčiji. V mestu Kassel se je pred mestno hišo zbralo okoli 2.000 ljudi, v Frankfurtu pa se je shoda udeležilo približno 300 ljudi.