Kljub poostreni varnosti se je samomorilski napadalki uspelo pomešati med vernike in sprožiti razstrelivo. Foto: Reuters
Kljub poostreni varnosti se je samomorilski napadalki uspelo pomešati med vernike in sprožiti razstrelivo. Foto: Reuters

Policija je sporočila, da je napadalka z jopičem, polnim razstreliva, prišla do ene izmed varnostnih točk blizu svetišča imama Muse Kadima in se razstrelila sredi množice vernikov. Med mrtvimi je 16 Irancev, število žrtev pa bi lahko še naraslo. Procesije šiitskih vernikov so bile v Iraku v preteklosti večkrat tarče napadalcev. Konec decembra lani je v eksploziji avtomobila bombe v Bagdadu življenje izgubilo 17 ljudi. V petek je bilo južno od Bagdada ubitih 23 vernikov.

Sektaško nasilje v Bagdadu je v zadnjem letu upadlo, a med verski prazniki so čustva bolj napeta, zato se možnost napadov poveča.

Šiiti se pripravljajo na praznik ašura, ko obžalujejo smrt Imama Huseina, vnuka preroka Mohameda. Ašura se bo začela 7. januarja.

Najhujši napad med ašuro se je zgodil leta 2004, ko je v dveh ločenih eksplozijah v Kadimiji in Karbali umrlo 170 ljudi. Letos je v obeh mestih prisotnih več iraških varnostnih sil, ki skbijo za varnost romarjev.

V Karbali že potekajo slovesnosti ob ašuri.

T. V.