Mladić ni želel sneti kape. Foto: EPA
Mladić ni želel sneti kape. Foto: EPA
Umrl Otto von Habsburg

Nekdanji vojaški poveljnik bosanskih Srbov je pred današnjim zasedanjem napovedal, da ga na sojenje ne bo, ker po besedah njegovega odvetnika Miloša Šaljića ni bil odobren Mladićev seznam branilcev.
Če se Mladić ne bi izrekel o krivdi, bi sodnik Alphons Orie v njegovem imenu rekel, da se ima za krivega, poročata Jutarnji list in 24sata.hr.
A Mladić je na sojenje le prišel - vsaj za kratek čas. Že ob začetku se je zapletel v spor s sodnikom Oriejem, ki je Mladiću dejal, naj sname kapo. Mladić je to storil, a jo takoj nato znova poveznil na glavo. Na koncu je moral popustiti sodniku, da se je zaslišanje lahko nadaljevalo.
"Gospod Orie, jaz vas ne podcenjujem, ampak zebe me. Pustite, da si dam kapo na glavo. Silite me v nemogoče pogoje. Pol strani telesa mi ne deluje. Z vami želim komunicirati na človeški način," je dejal Mladić.

"Pustite mi, da diham!"
Obtoženec je nato nenehno motil delovanje sodišča, sodnik pa ga je večkrat opozoril, da ima nepotrebno komunikacijo z galerijo in da naj gleda v smer sodnega senata. Sodnik je Mladića vprašal, ali je pripravljen, obtoženec pa je odgovoril, da lahko dela, kar hoče, a da sam brez odvetnika Šaljića ni pripravljen na sodelovanje. Sodnik mu je dejal, da ima časa tri minute, a je Mladić zahteval pet minut, glede na to, da je "bolan človek".

Nato je sodnik Orie začel naštevati točke obtožnice, a čim je omenil obtožbo za genocid, ga je Mladić prekinil in začel kričati nanj, med drugim tudi: "Pustite mi, da diham!" V tem trenutku so v sodni dvorani izklopili zvok in sklicali premor, Mladića pa je sodnik vrgel iz sodne dvorane na podlagi oviranja delovanja sodišča.

Obtožnica haaškega sodišča 69-letnega Mladića v 15 točkah bremeni genocida, sodelovanja v genocidu, zločinov proti človeštvu in kršitev vojnega prava, zagrešene med vojno v Bosni in Hercegovini.

Umrl Otto von Habsburg