Najvišji nebotičnih v Hongkongu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Najvišji nebotičnih v Hongkongu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Svetovna okoljevarstvena pobuda Ura za Zemljo (Earth Hour) proti podnebnim spremembam organizacije Svetovni sklad za naravo že tradicionalno poteka vsako zadnjo soboto v marcu.

Projektu se je lahko pridruži vsak posameznik, ki je za eno uro ugasnil luči ter električne in elektronske naprave, ki niso potrebne za njihovo varnost in varnost premoženja. Luči so v soboto zvečer pogasnili v približno 7000 krajih po svetu. S to akcijo želijo v okviru pobude Ura za Zemljo zbrati več sto tisoč evrov za okoljevarstvene projekte.

Prva se je okoljevarstveni akciji priključila Avstralija, kjer so ugasnile luči v znameniti sydneyjski operni hiši in pristaniškem mostu. Po krajevnih časih bodo sledili newyorški Empire State Building, Eifflov stolp in ruski Kremelj.

Sicer pa so za eno uro luči ugasnile številne znamenitosti po svetu, kot so Buckinghamska palača, Kitajski zid, Eifflov stolp, Notredamska katedrala, kraljeva palača v Bangkoku in dubajski nebotičnik Burž Kalifa. Evropska komisija bo ugasnila luči na pročeljih svojih glavnih zgradb v Bruslju in Luksemburgu.

Akciji se bo pridružila tudi Slovenija
V Ljubljani so na Ljubljanskem gradu izklopili zunanjo osvetljavo, zatemnili Plečnikove arkade na centralni ljubljanski tržnici, ugasnili luči, ki na Plečnikovih Žalah osvetljujejo Plečnikove propileje, na Festivalu Ljubljana bodo ugasnili luči na obzidju Križank in zatemnili številne druge stavbe.

V Mariboru so izklopili javno razsvetljavo na ulicah tako na desnem kot levem bregu Drave. V Izoli bodo za uro ugasnili luči v starem mestnem jedru.

Okoljevarstvena pobuda Ura za Zemljo je bila prvič organizirana leta 2007, ko sta 2,2 milijona prebivalcev Sydneyja ugasnila luči za eno uro, nato pa je pobuda prerasla v svetovni dogodek.