Kralj Harald V. se je rokoval z naključnim mimoidočim, ki ga je srečal na sprehodu po Ljubljani v spremstvu ljubljanskega župana Jankovića. Foto: Reuters
Kralj Harald V. se je rokoval z naključnim mimoidočim, ki ga je srečal na sprehodu po Ljubljani v spremstvu ljubljanskega župana Jankovića. Foto: Reuters
Brdo pri Kranju
Kraljica Sonja nosi živo rdeč kostim z ujemajočim klobukom, prva dama Slovenije pa je oblečena v turkizne barve. Foto: Reuters
kralj Harald V.
Kralj Harald V. se je v državnem zboru vpisal v spominsko knjigo. Foto: Državni zbor
Kralj Harald V. in kraljica Sonja
Norveški kraljevi par bo v Sloveniji ostal do torka. Foto: EPA
Norveški kralj obiskal Slovenijo

Norveškega kralja je z ženo, kraljico Sonjo, prvi dan državniškega obiska na Brdu pri Kranju z vojaškimi častmi pričakal slovenski predsednik Danilo Türk z ženo Barbaro Miklič Türk. Kraljevi in predsedniški par sta si po kratkih pogovorih na štiri oči izmenjala darila ter odlikovanja. Slovenski predsednik je norveškega kralja in kraljico odlikoval z redom za izredne zasluge, Harald V. pa je Türka odlikoval z velikim križem kraljevega norveškega reda sv. Olava, njegovo ženo pa z velikim križem kraljevega norveškega reda za zasluge. Obisk kralja Haralda V. in kraljice Sonje je namenjen predvsem krepitvi odnosov med državama, tako političnih kot tudi gospodarskih in kulturnih.

Obisk namenjen krepitvi odnosov med državama
Podelitvi odlikovanj so sledili uradni pogovori med delegacijama Slovenije in Norveške. Državi sta v zadnjih 20 letih, kar je Slovenija samostojna, razvili "široko sodelovanje in številne skupne poglede, ki jih zastopata v okviru mednarodnih organizacij, zlasti Združenih narodov in Sveta Evrope", je dejal Türk. "Sodelujemo na področjih, kot so skrb za mednarodni mir in varnost, skrb za reševanje humanitarnih vprašanj, reševanje vprašanj človekovih pravic, mednarodno ekonomsko sodelovanje, in na številnih drugih področjih," je dejal slovenski predsednik in dodal, da se Slovenija od Norveške lahko marsikaj nauči na številnih področjih, predvsem pa v boju proti podnebnim spremembam. "Norveška je tu daleč pred vsemi drugimi državami tako v Evropi kot v svetu. Želimo, da bi se iz njenega primera kaj naučili," je dejal.

Kralj je izrazil prepričanje, da bo torkova slovensko-norveška poslovna konferenca postregla z novimi priložnostmi za sodelovanje, saj je z njim v Slovenijo prispelo tudi okoli 60 norveških poslovnežev. "Prepričan sem, da bo konferenca okrepila naše poslovne vezi in povečala trgovino med našima državama," je dejal kralj, ki največje možnosti za krepitev sodelovanja vidi v razvoju hidroenergije v Sloveniji. Kralj je spomnil, da prijateljstvo med državama sega v čas 2. svetovne vojne. "Ko sem se pogosto spraševal, kako da je to preraslo v prijateljstvo, glede na to, da so dobili samo trpljenje, so mi odgovorili, da so bili vojni ujetniki že v številnih državah, a samo Norvežani so se trudili pomagati," je pojasnil Harald V.

Ob obisku sta državni sekretar na norveškem zunanjem ministrstvu Erik Lahnstein in slovenski minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Boštjan Žekš podpisala memoranduma o izvajanju norveškega finančnega mehanizma od leta 2009 do 2014 ter o izvajanju finančnega mehanizma evropskega gospodarskega prostora (EGP), ki bosta Sloveniji ponudila za slabih 27 milijonov evrov sredstev za različne projekte.

Kralj in kraljica zvečer gosta večerje
Po uradnih pogovorih na Brdu se je kralj z ženo odpravil še na obisk Ljubljane. Najprej se je sešel s predsednikom državnega zbora Pavlom Gantarjem in premierjem Borutom Pahorjem. Slovenska predstavnika sta obisk označila kot prispevek k okrepitvi že tako dobrih odnosov med državama.

Gantar se je kralju zahvalil za norveško priznanje in podporo Sloveniji kot neodvisni državi. Kralj Harald V. je izrazil zadovoljstvo nad napredkom in razvojem Slovenije v zadnjih dvajsetih letih in dejal, da ima vrsto razlogov za ponos. Pri tem je spomnil, da je Slovenija postala članica vseh ključnih mednarodnih povezav in organizacij ter je uspešno predsedovala tako Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi leta 2005, Svetu EU-ja 2008 in Odboru ministrov Sveta Evrope 2009.

Pahor in kralj, ki sta odnose med državama označila kot dobre in prijateljske, sta govorila o aktualnih zunanjepolitičnih temah, predvsem o vprašanjih južnega Sredozemlja in Bližnjega vzhoda. Pahor je še posebej izpostavil uspešno sodelovanje, ki poteka v okviru norveškega finančnega mehanizma, pa tudi pomembnost podpisanih memorandumov o izvajanju norveškega finančnega mehanizma in finančnega mehanizma evropskega gospodarskega prostora (EGP) za obdobje od leta 2009 do leta 2014.

Nato sta se kralj in kraljica, ki si je vmes v Trnovem ogledala hišo slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika, sprehodila še po središču Ljubljane in se sešla z županom Zoranom Jankovićem. Kraljevi par se je vpisal v zlato knjigo gostov in si z županom izmenjal darila.

Kraljevi par se je vrnil na Brdo pri Kranju, kjer predsednik Türk za njiju priredil slavnostno večerjo. Prespala bosta v ljubljanskem Grand Hotelu Union, v torek pa nadaljevala obisk po Sloveniji.

Norveški kralj obiskal Slovenijo