Svet
(8)

Poudarki

  • Nesreča se je zgodila v izjemno slabem vremenu
  • Na krovu je bilo 16 turistov in trije člani posadke
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 5 glasov Ocenite to novico!
Nepal
Letalo je padlo približno deset kilometrov od Katmanduja. Foto: EPA

Dodaj v

Foto: V letalski nesreči v Nepalu umrlo 19 ljudi

Letalo se je zaletelo v goro Kotdada
25. september 2011 ob 08:48
Katmandu - MMC RTV SLO

V Nepalu se je zrušilo manjše letalo zasebne letalske družbe Buda Air. Na krovu je bilo 19 potnikov in članov posadke, med njimi 13 turistov, po zdajšnjih podatkih pa nesreče ni preživel nihče.

Letalo je turiste peljalo na panoramski izlet na območju Mount Everesta, zrušilo pa se je, ko se je vračalo z gorskega preleta in je bilo na poti proti prestolnici Katmandu. Letalo je padlo približno deset kilometrov od Katmanduja, ko je v izjemno slabem vremenu izgubilo stik z nadzornim stolpom na letališču v Katmanduju.

Tamkajšnja reševalna služba je sporočila, da se je letalo tipa buda air 103 ob vrnitvi s poleta v močnem dežju in megli zaletelo v goro Kotdada. Na krovu je bilo 10 Indijcev, trije turisti iz drugih držav, trije domači turisti in trije člani posadke. Reševalci so že prispeli na kraj nesreče in iščejo morebitne preživele, da bi jih našli, pa je zelo malo verjetno.

Tamkajšnja televizija je poročala, da so očividci v mestu Godavari, nedaleč stran od Katmanduja, videli plamene iz letala le nekaj trenutkov pred padcem. "Letalo se je vračalo v Katmandu, ko smo zagledali goreče letalo, ki je kmalu zatem padlo na tla," je povedal eden izmed očividcev.

Letalske nesreče v Nepalu niso redkost
V goratih predelih Nepala letalske nesreče niso neobičajne. Lani decembra se je prav tako v bližini Katmanduja zrušilo manjše letalo, kjer je umrlo 22 potnikov in članov posadke, avgusta lani pa je v nesreči, ko se je v slabem vremenu v gorah zrušilo letalo, umrlo 14 ljudi.

B. T.
Nepal
Nepal
Nepal
Nepal
Nepal
Nepal
Nepal
Nepal
Prijavi napako
Komentarji
mikic007
# 25.09.2011 ob 11:58
Dol je padel Beechcraft 1900D, res ni najstarejse, ni pa mlado (okol 20 let). Ostala letala Buddha Air so boljsa, ampak do Lukle letijo samo te stare gare zaradi kratke pristajalne steze. Malo sem zamutil z zadnjim stavkom, misljen je bil na splosno, ampak tale B1900D se je med nasim trekkingom zaletel direktno v zid na koncu steze. Druge druzbe imajo se malenkost starejsa letala.

@bee

vcasih pac tvegas in priporocam vsakemu, ker se splaca. Se vedno procent ni tako velik. Strah pa je, ko gledas v meglo pilotu cez rame in ko pilot ne ve, ali bo slo ali bo moral obrnit.

Sicer pa mi je jasno, da starost letala se zdalec ni najpomembnejsi faktor varnosti, ampak slabse vzdrzevanje in geografske znacilnosti Nepala pac dodajo svoj del.
bee
# 25.09.2011 ob 15:08
tvegala bi že marsikaj...življenja pa sigurno ne.
Yeah sure
# 25.09.2011 ob 11:54
letalo tipa buda air 103

Joj, pa kje jih jemljete? "Buda air 103" je očitno oznaka leta, ne pa tipa letala.

Mimogrede - tip letala je bil (v ZDA izdelan) Beechcraft 1900D.


(vir: Wikipedia)
Primus
# 25.09.2011 ob 10:40
@mikic007:

nevem kje ti podatek, da so letala izredno stara. prav Buddha Air velja v Nepalu za najboljšega, ker kupuje nova letala, povprečna starost je pa 4 leta in ta je edina nesreča, ki so jo imeli. Če pogledaš npr. povprečno starost Adriinih letal: 9 let !
mikic007
# 25.09.2011 ob 09:19
Kaj ces, Nepal pac. Edini kraj, kjer me je bilo resnicno strah leteti. Vse je blazno osnovno, prometa pa vec kot povprecno evropsko letalisce. V casu, ko sem bil tam, je imel Buda Air 2 nesreci, sicer brez zrtev. Letala so izjemno stara, vzdrzevanje milo receno vprasljivo, leteti morajo tudi v slabih pogojih ...
mikic007
# 26.09.2011 ob 01:51
Tudi 2, kot npr. lani, in kaj potem? A naj potujem 8 dni do Lukle, da se lahko lotim trekkinga? Pa se tako te lahko kak plaz kje dobi.

Letalisce Ljubljana je proti Katmandujskemu nicla, Nemcev pa tudi ne mores dajat azijcem za primerjavo. Ce zelis videti se kaksen kos sveta, ki ni popolnoma zarazen od turistov, moras pac malo spustiti varnostne standarde, drugace pa ostani doma. Sploh v Nepalu, kjer je letalo nuja.
Tomažin
# 25.09.2011 ob 15:51
mikic007 Kaj pa je zate velik procent? Koliko časa pa ne letališču Ljubljana ni bilo letalske nesreče, ali pa recimo na letališču Bonn-Köln, kjer letala pristajajo vsako minuto.
Pa kakšen procent zaboga, vsako leto pade letalo!! Si to predstavljaš?!!
bee
# 25.09.2011 ob 09:44
zakaj pa si letel tam, če je tako nevarno? Js ne bi. :/
Kazalo