Fotografija Al Islama po prijetju, na kateri se vidijo povoji na prstih desne roke. Foto: Reuters
Fotografija Al Islama po prijetju, na kateri se vidijo povoji na prstih desne roke. Foto: Reuters
Dolgo so ugibali, da je Saif Al Islam že zdavnaj pobegnil v sosednji Niger. Foto: EPA
Libija
Libijci so bučno proslavili prijetje Al Islama. Foto: EPA
Prijeli Saifa Al Islama

Za Saifa Al Islama je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) izdalo zaporni nalog zaradi zločinov proti človečnosti.

Gadafijevega sina so aretirali skupaj z dvema pomagačema, ki sta ga skušala pretihotapiti v Niger.

Za agencijo Reuters je Al Islam po prijetju povedal, da se počuti dobro, in pojasnil, da je poškodbe desne roke dobil med letalskim napadom Natovih sil pred mesecem dni. Ranjen je bil med begom iz mesta Ban Valid, in to dan pred prijetjem in ubojem njegovega očeta. Novinarka Reutersa je z njim govorila na letalu, ki ga je prepeljalo iz Ubarija v mesto Zintan.

Al Islam je zdaj v rokah upornikov iz Zintana, ki so sporočili, da ga bodo zadrževali, dokler ne bo vlade, ki bi ji ga lahko predali.

Sinu bodo sodili v Libiji
Tožilec ICC-ja Luis Moreno Ocampo je 2. novembra Varnostnemu svetu ZN-a sporočil, da so z njim v stik stopili ljudje iz kroga Seifa Al Islama, ki so jih zanimale posledice njegove morebitne prostovoljne vdaje.

Moreno Ocampo je zdaj napovedal, da bo v tednu dni obiskal Libijo, kjer se bo dogovoril o naslednjih korakih po prijetju Al Islama.

Tiskovni predstavnik prehodnih oblasti Mahmud Šaman je dejal, da bodo Gadafijevemu sinu sodili v domovini in ga ne bodo izročali nikomur. "To je zadnje dejanje drame v Libiji. Sojenje bo potekalo v Libiji, za njegove zločine pa mu bomo sodili po libijskih zakonih," je bil jasen Šaman.

Šaman je še povedal, da nekdanji vodja obveščevalne službe Abdulah Al Senusi ostaja na begu, vendar tiskovni predstavnik zagotavlja, da bodo prijeli tudi njega. "Lovili ga bomo, dokler ga ne ujamemo ali ubijemo," je dejal.

Oglasil se je tudi začasni libijski premier Abdel Rahim Al Kib, ki je zatrdil, da bodo Gadafijevemu sinu zagotovili pošteno sojenje, ki bo v skladu z mednarodnim pravom in normami. Po njegovih besedah je sicer današnji dan "zgodovinski", aretacija Al Islama pa prinaša nov začetek za Libijo.

Začasni pravosodni minister Mohamed Al Alaguj je napovedal, da bodo Al Islamu sodili za zločine, za katere je zagrožena smrtna kazen.

Obtožnica zločinov proti človečnosti
Zaporni nalog za Seifa Al Islama je ICC izdal 27. junija, sočasno kot za njegovega očeta in za Al Senusija. Krivi naj bi bili zločinov proti človečnosti med nasilnim zatrtjem protivladnih protestov v Libiji oziroma za "obsežne in sistematične napade" na libijske civiliste.

To je bilo prvič, da je ICC izdal zaporne naloge še med trajajočimi spopadi, ki so se v Libiji začeli februarja, končali pa z zavzetjem Sirte in s smrtjo Gadafija konec oktobra.

K zagotovitvi pravičnega sojenja Gadafijevemu režimu so pozvale Evropska unija, ZDA in zveza Nato, katere vojaško posredovanje je pomagalo pri strmoglavljenju nekdanjega režima.

Amnesty International je od libijskega vodstva zahteval zagotovitev varnosti Al Islamu ter njegovo izročitev ICC-ju. Kot so opozorili, mora biti deležen sojenja pred pravičnim sodiščem, kjer mu ne bo grozila smrtna kazen. Ob tem so spomnili na še vedno nerazjasnjene okoliščine, v katerih sta bila ubita Moamer Gadafi in njegov sin Mutasim.

Veljal za naslednika
39-letni Seif Al Islam je drugi najstarejši Gadafijev sin. Pred začetkom protirežimskih protestov v Libiji februarja je dolgo veljal za njegovega najverjetnejšega naslednika, zaradi naprednih nazorov pa je bil v nasprotju z drugimi Gadafijevimi otroki priljubljen tudi na Zahodu.

Zaradi njegovega svetovljanstva in razgledanosti - v Tripolisu, Londonu in na Dunaju je študiral arhitekturo in ekonomijo, prijateljeval pa je s številnimi zahodnimi intelektualci - so številni upali, da bo državo moderniziral in demokratiziral. A po začetku uporov proti Gadafiju je Seif Al Islam odločno stopil v bran svojemu očetu in sodeloval pri nasilnem zatiranju protestov.

Prijeli Saifa Al Islama