Napadalec se je razstrelil pred mošejo. Foto: EPA
Napadalec se je razstrelil pred mošejo. Foto: EPA

Napad se je zgodil med pripravami na praznik eid al fitr, s katerim se končuje muslimanski sveti mesec ramazan. Ranjenih je bilo več kot 60 ljudi. Med mrtvimi in ranjenimi so bili tudi otroci in ženske.

Samomorilski napadalec je na sebi nosil osem kilogramov razstreliva s kovinskimi delci. Razstrelil se je pred mošejo, medtem ko so se pripadniki policije poslavljali od svojega pokojnega kolega, ki je bil ubit v četrtek zgodaj zjutraj.

Mohibulaha Davija so ubili neznanci iz mimovozečega avtomobila. S štirimi otroki in telesnim stražarjem je bil na poti v trgovino.

"Bil sem v mošeji in postavili smo se v vrsto za pogrebno molitev, ko je odjeknila silovita eksplozija. Ko sem prišel ven, sem videl ranjena in mrtva telesa, ki ležijo naokoli," je povedal policist Mohamed Hafiz.

Sveti mesec zaznamovalo nasilje
Število žrtev bi se lahko še povečalo, ker je več ranjenih v kritičnem stanju. V napadu je bil ubit tudi eden najvišjih policijskih častnikov v Kveti, namestnik generalnega policijskega inšpektorja Fajaz Sumbal.

Odgovornosti za napad na pogrebu ni prevzel še nihče, a v preteklosti so podobne napade izvajali skrajneži, povezani s talibani. Kveta je sicer dom številnih skrajnežev, sektaških skupin in separatistov.

V torek je bilo v napadu na avtobus blizu prestolnice pokrajine Beludžistan ubitih najmanj 13 potnikov. Tudi sicer je ramazan v Pakistanu minil v znamenju nasilja, saj je bilo v najmanj 11 napadih ubitih več kot 90 ljudi.