Uporniki so v zapor vdrli preoblečeni v policiste. Foto: EPA
Uporniki so v zapor vdrli preoblečeni v policiste. Foto: EPA
Manmun Husain
Najverjetnejši novi pakistanski predsednik, poslovnež Mamnun Husain. Foto: EPA

Več kot 100 upornikov, zamaskiranih v policijske uniforme, je malo pred polnočjo napadlo zapor v okrožju Dera Ismail Kan v pokrajini Kiber Paktunkva. Zunanji varnostni krog zapora so prebili s pomočjo bomb in granat, nato pa se je začel strelski spopad z varnostnimi silami, ki je trajal približno tri ure. Napadalci so v zaporu podstavili tudi več bomb, ki jih pristojni še odstranjujejo.

Ob vdoru v zapor so uporniki osvobodili 250 zapornikov, v spopadih je bilo ubitih najmanj 12 ljudi, od tega pet policistov, še sedem policistov pa je bilo ranjenih. Ubežnike, med katerimi naj bi bilo 30 vodilnih upornikov in šest ljudi, obsojenih na smrtno kazen, bodo skušale oblasti ujeti tudi s pomočjo policijske ure, ki so jo razglasili v mestu, prebivalce pa ob tem pozivajo, naj ostajajo doma.

Odgovornost prevzeli pakistanski talibani
Odgovornost za vdor v zapor so že prevzeli pakistanski talibani. Kot je povedal njihov tiskovni predstavnik Šahidulah Šahid je v napadu sodelovalo 100 borcev, med njimi tudi sedem samomorilskih napadalcev, napad pa so izvedli, da bi osvobodili nekatere vodilne člane. Po njihovih podatkih naj bi osvobodili več kot 250 ujetnikov, pakistanska vlada pa je sporočila, da je pobegnilo 243 zapornikov, šest so jih pozneje že ujeli.

V zaporu je bilo pred napadom zaprtih približno 5.000 zapornikov, med njimi je bilo tudi 300 borcev, ki so sodelovali v napadih na varnostne sile in v sektaškem nasilju. Vsaj 40 pobeglih zapornikov je članov pakistanskih talibanov in skrajne skupine Laškar e Džangvi, ki je povezana z Al Kaido.

Reuters poroča, da naj bi predstavniki regionalnih oblasti dobili podatke obveščevalnih služb, da se pripravlja napad na sicer močno varovan zapor, a niso pravočasno ukrepali. Pazljivo organiziran napad tako kaže na vse večjo moč in organiziranost pakistanskih talibanov.