Protestom so se pridružili tudi taksisti, ki so zaprli središče Sarajeva. Foto: EPA
Protestom so se pridružili tudi taksisti, ki so zaprli središče Sarajeva. Foto: EPA
Sarajevo
Prejšnji teden so protestniki blokirali parlament BiH-a. Foto: EPA
Sarajevo
Na protestih naj bi bilo 10.000 ljudi. Foto: EPA

Pred poslopjem državnih institucij BiH-a v Sarajevu se je po ocenah zbralo okoli 10.000 ljudi, ki so v prvi vrsti zahtevali hitro in trajno rešitev vprašanja enotne matične številke, navedli pa so tudi številne druge zahteve, saj so se protestom pridružili tudi študenti, brezposelni, upokojenci in aktivisti nevladnih organizacij.

Protestniki so zahtevali, da si poslanci za 30 odstotkov znižajo visoke plače in preostanek denarja namenijo v poseben sklad za državljane, ki potrebujejo zdravljenje v tujini. V BiH-u je povprečna plača okoli 400 evrov, skoraj tretjina prebivalcev pa je brezposelnih. Protesti so potekali tudi v drugih mesti, med drugim v Banjaluki in Tuzli.

V Sarajevu so se protestnikom pridružili tudi taksisti, ki so blokirali dostop do poslopja, kjer imata med drugim sedež parlament in vlada, zaradi česar je v središču mesta zavladal prometni kaos.

"To je glas proti neodgovornim oblastem in ne gre za nobeno drugo sporočilo kot za željo, da oblasti začnejo delati," je dejal predsednik helsinškega komiteja v BiH-u Srđan Dizdarević in pojasnil, da so se zbrali državljani, ki se ne bojijo več in ki se borijo za svoje človekove pravice.

V popoldanskih urah je policija prejela obvestilo, da je v trgovskem centru Alta nasproti poslopja institucij BiH-a podtaknjena bomba, zato je sledila evakuacija centra, za katero so bili protestniki prepričani, da je bila le izgovor, da bi jih pregnali.

Proteste v Sarajevu so pred tednom dni začeli starši zaradi političnih prerekanj glede enotne matične številke državljanov, zaradi katerih vsi otroci, rojeni po 12. februarju 2013, ne dobijo te številke, s tem pa tudi ne možnosti, da bi dobili osebne dokumente.

Povod za proteste je bil primer trimesečne Belmine Ibrišević, ki zaradi tega ni mogla na nujno zdravljenje v tujino, saj ni dobila potnega lista. Staršem so se nato na protestih pridružili študenti v organizaciji nevladne skupine Študentski parlament, ki opozarjajo na težek položaj študentov.

EMŠO razdelil državo
Zaplet je nastal, ker je z razsodbo ustavnega sodišča BiH-a 12. februarja letos prenehal veljati zdajšnji zakon o enotni matični številki v BiH-u, poslancem pa se ni uspelo dogovoriti za nov zakon oziroma registracijska območja.

Republika srbska namreč vztraja, da bi morala biti registracijska območja za izdajo te številke strogo ločena po etničnih merilih. Bošnjaki temu nasprotujejo, saj bi tako še naprej spodbujali ločevanje po narodnosti.

Upravni odbor Sveta za uresničevanje miru v BiH-u (PIC) je na izrednem sestanku ocenil, da morajo vprašanje enotne matične številke rešiti oblasti BiH-a, da je to torej njihova odgovornost, še posebej zdaj, ko to množično zahtevajo ljudje.

Hrvaški in srbski poslanci medtem ne želijo priti v Sarajevo, ker naj ne bi bil varen.

Dodik: Gre za politično predstavo
Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je proteste in blokado parlamenta označil za organizirano politično predstavo ter ocenil, da v prihodnjih mesecih ni mogoče pričakovati zasedanja katerega koli telesa na ravni BiH-a. Na sestanku s predstavniki strank bo Dodik odločil o nadaljnjih korakih te srbske entitete.

Iz glavnega mesta Republike srbske Banjaluke so medtem sporočili, da je mestna policija študentom "zaradi mogočih prometnih zastojev" prepovedala, da bi v sredo v mestu pripravili proteste pred poslopjem vlade entitete.

Študenti kljub temu vztrajajo, da se bodo v sredo zbrali na mirnih protestih, ki so jih sklicali zaradi pomanjkanja prostora v študentskem domu, želijo pa tudi izraziti nezadovoljstvo s splošnim stanjem v družbi.