Josipović in Pahor sta se strinjala, da so odnosi med državama dobri in da se lahko še izboljšajo. Foto: MMC RTV SLO
Josipović in Pahor sta se strinjala, da so odnosi med državama dobri in da se lahko še izboljšajo. Foto: MMC RTV SLO
Ivo Josipović ni Danilo Türk
Danilo Türk je Iva Josipovića na Brdu pri Kranju sprejel z vojaškimi častmi, sledil pa je pogovor na štiri oči. Foto: Reuters
Danilo Türk in Ivo Josipović
Predsednika sta se 45 minut pogovarjala v zlatem salonu gradu Brdo, nato pa sta si izmenjala darila. Foto: Reuters
Josipović na prvem uradnem obisku v Sloveniji

Slovenski premier je med pogovorom s hrvaškim predsednikom izrazil prepričanje, da bo vprašanje meje med državama razrešeno na pravičen način, ki bo zadovoljil vitalne interese obeh strani, in opozoril, da je v interesu Slovenije, da Hrvaška čim prej postane polnopravna članica EU-ja.

Sogovornika sta se strinjala, da so se odnosi med državama izboljšali, in izrazila pričakovanje, da se bo dobro bilateralno sodelovanje še okrepilo na vseh področjih, še zlasti na gospodarskem, kar bo privedlo do rešitve preostalih odprtih vprašanj med državama. Zavzela sta se za krepitev gospodarskega sodelovanja in pri tem izpostavila predvsem področji prometa in turizma. Pregledala sta tudi možnosti za nadaljnje poglabljanje trgovinskega in investicijskega sodelovanja.

Pozdravila mešano komisijo
Premier in predsednik sta izmenjala stališča do ključnih mednarodnih tem, do pogajanj Hrvaške z EU-jem in do Zahodnega Balkana. S premierjem Pahorjem sta spregovorila o pomenu konference o Zahodnem Balkanu, ki jo skupaj gostita slovenski premier in hrvaška premierka Jadranka Kosor 20. marca 2010 na Brdu pri Kranju.

Pahor in Josipović sta opozorila na pomen mešane komisije, ki je bila ustanovljena na delovnem srečanju v Kranjski Gori 13. januarja 2010 in ki bo pregledala vsa odprta vprašanja med državama ter predlagala rešitve.

Sprejem z vojaškimi častmi na Brdu
Slovenski premier je Josipovića sprejel v Ljubljani, še prej pa se je mudil pri svojem gostitelju, slovenskemu predsedniku Danilu Türku. Na Brdu pri Kranju so hrvaškega predsednika, ki je na prvi uradni obisk v Slovenijo prispel na povabilo slovenskega predsednika, sprejeli z vojaškimi častmi. Predsednika sta imela nato v gradu Brdo pogovor na štiri oči. V izjavi za javnost sta oba poudarila, da sta "Slovenija in Hrvaška na začetku novega poglavja v medsebojnih odnosih".

"Prijateljstvo, ki traja že stoletja"
Novo obdobje v dvostranskih odnosih "temelji na medsebojnem spoštovanju ter zaupanju in danes lahko ugotovimo, da je velik napredek pri krepitvi medsebojnega spoštovanja in zaupanja že dosežen", je poudaril Türk in dodal, da novo poglavje v odnosih izkazuje možnosti za rešitev preostalih odprtih vprašanj in za napredovanje v smeri poglabljanja dvostranskih odnosov.

"Prijateljstvo med Slovenijo in Hrvaško traja stoletja in prav zato, ker bomo jutri skupaj v EU-ju, sem svojo zunanjepolitično pobudo začel v Sloveniji," je povedal Josipović in dodal, da z gostiteljem nista govorila le o vprašanjih visoke politike: "Obe strani menita, da morata rešiti vprašanja, ki bodo ljudem olajšala življenje. Politiko imamo zato, da služi ljudem. Upam, da bosta obe strani našli moč za rešitev teh vprašanj."

Po predsedniku še v parlamentu in pri Pahorju
Josipović je s številno gospodarsko delegacijo prišel v Slovenijo manj kot mesec dni po prevzemu položaja, zanj pa je to šele drugo potovanje v tujino. Popoldne se je v Ljubljani srečal s predsednikom DZ-ja Pavletom Gantarjem in se vpisal v Zlato knjigo gostov DZ-ja.

Po srečanju s Pahorjem se je Josipivić odpravil k ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću in se sešel s predstavniki hrvaške skupnosti v Sloveniji.

Brez arbitražnega sporazuma ne bo šlo
Najpomembnejši vprašanji, ki se ju je hrvaški predsednik loteval s sogovorniki, sta arbitražni sporazum in podpora Slovenije pri vključevanju Hrvaške v EU. Po 18 letih nesoglasij, pri čemer najbolj izstopa neurejeno mejno vprašanje na kopnem in morju, so se odnosi med nekdanjima jugoslovanskima republikama močno izboljšali, potem ko je predsednica hrvaške vlade postala Jadranka Kosor.

Kot poslanec nasprotoval sporazumu
Vrhunec je bil podpis arbitražnega sporazuma o reševanju mejnega vprašanja novembra lani. Josipović je kot poslanec v saboru nasprotoval ratifikaciji, prav tako je bil do dogovora Kosor-Pahor kritičen med predsedniško volilno kampanjo, a je že takrat zatrejeval, da kot legalist spoštuje odločitev parlamenta, kar je vnovič potrdil tudi v izjavah po izvolitvi.

V mesecu dni že drugo srečanje predsednikov
Josipović, 53-letni profesor prava, je kot tretji predsednik samostojne Hrvaške prisegel 18. februarja na slovesnosti v Zagrebu, ki se je je udeležil tudi slovenski predsednik. Takrat sta se predsednika tudi prvič srečala in se dogovorila, da se v kratkem snideta v Sloveniji.

Za prvi obisk je Josipović izbral Bruselj, kjer se je na začetku meseca srečal z vodilnimi predstavniki Evropske unije. Odločitev za Bruselj ni nenavadna, saj želi Hrvaška do konca leta končati pristopna pogajanja z EU-jem.



Josipović na prvem uradnem obisku v Sloveniji