Plakat, ki propagira vladno politiko enega otroka. Foto: EPA
Plakat, ki propagira vladno politiko enega otroka. Foto: EPA
Fotografija, ki je pretresla spletne uporabnike. Foto: Youtube

Tamkajšnje oblasti so po preiskavi sporočile, da je bila Feng Džjanmej iz province Šanši 2. junija prisiljena v splav v sedmem mesecu nosečnosti, ker ni mogla plačati kazni za drugega otroka. Aktivistične skupine pravijo, da kitajska politika enega otroka dejansko pomeni, da so ženske prisiljene v splav, kar Peking zanika.

"Zgodba Feng Džjanmej kaže, kako politika enega otroka še naprej vsakodnevno uveljavlja nasilje nad ženskami," je povedala Čaj Ling iz aktivistične skupine All Girls Allowed. Skupina je govorila s Feng in njenim možem Deng Džijuanom po dogodku. Deng je povedal, da so njegovo ženo na silo odpeljali v bolnišnico in izvedli postopek. Feng in Deng, ki že imata petletno hčer, sta podrobnosti svoje nesreče objavila na spletnih straneh skupin za človekove pravice.
Po poročanju BBC-ja take obtožbe niso za Kitajsko nič novega, kar pa dela ta primer drugačen, je pretresljiva fotografija ženske, ki leži v bolniški postelji ob otrokovem okrvavljenem trupelcu, ki je zaokrožila po spletu. Feng naj bi bila zaradi dogodka povsem iz sebe.
Splav potrjen
Neimenovani lokalni predstavniki v okrožju Dženping, od koder zgodba prihaja, zanikajo, da so Feng prisilili v splav, a preliminarna preiskava organizacije Šanši Provincial Population in komisije za načrtovanje družine je navedbe o prisilnem splavu potrdila.

"Primer je resna kršitev politik državne komisije za prebivalstvo in načrtovanje družine, ki je povzročila neugodje v družbi," so zapisali na vladni spletni strani. In še: "Na podlagi ugotovitev smo lokalno vlado zaprosili, naj dotične predstavnike oblasti kaznuje v skladu z zakonom."

Oblasti niso natančno identificirale storilcev, vendar so obljubile, da se bodo v prihodnje izogibale ponovitvam takšnih primerov, za katere so sporočile, da so protipravni že od leta 2001, ko so prepovedali prekinitev poznih nosečnosti.

Spletni uporabniki so še bolj ogorčeni. "To pravijo, da so japonski hudiči in naciji počeli. A to se dogaja zdaj in še zdaleč ne gre za edini primer ... Predstavnike oblasti bi morali usmrtiti," je zapisal en bralec na novičarski spletni strani netease.com.
Kontroverzna politika
Kitajska je strogo politiko enega otroka uvedla leta 1978, da bi poskušala nadzirati naraščanje kitajskega prebivalstva, katerega število je do zdaj že preseglo 1,3 milijarde, kar je največ na svetu.

Politika enega otroka določa, da imajo lahko mestne družine enega otroka, podeželske družine pa največ dva otroka, če je prvi deklica. Če se določil ne držijo, morajo starši plačati kazen.

Skupine za človekove pravice trdijo, da so zaradi te politike oblasti več tisoč žensk prisilile v splav. Uradne državne statistike pa kažejo, da je od uvedbe politike enega otroka število splavov doseglo vrh leta 1983, ko je bilo 14,37 milijona splavov.