Judovsko pokopališče v Alzaciji spominja na kraj opustošenja. Foto: EPA
Judovsko pokopališče v Alzaciji spominja na kraj opustošenja. Foto: EPA

Kot je povedal notranji minister Bernard Cazeneuve, je policija odločena izslediti vandale, a za zdaj še nima nobenih oprijemljivih sledi. Na dogodek se je odzval tudi francoski premier Manuel Valls, ki je na Twitterju zapisal, da je nad oskrunitvijo zgrožen.

Dogodek se je zgodil le tri dni za tem, ko so vandali na judovskem pokopališču v alzaškem mestu Sarre-Union ob nemški meji oskrunili okoli 300 grobov žrtev holokavsta. Predsednik alzaške regije Philippe Richert je videz pokopališča opisal kot podobo opustošenja. Nagrobne plošče in kamni, od tega nekateri izjemno težki, ki segajo še v 19. stoletje, so razbiti in podrti.

Francoske oblasti so v povezavi z oskrunjenjem grobov prijele pet francoskih najstnikov, domačinov, starih med 15 in 17 let. "Država ne bo tolerirala te nove žalitve, ki je v nasprotju z vrednotami, ki jih delijo vsi Francozi," je dejal v nedeljo Cazeneuve. Francoski predsednik Francois Hollande je dejanje označil kot barbarsko, Valls pa kot nizkotnega in protisemitskega.

Tovrstna usoda sicer judovskih pokopališč v Franciji ni doletela prvič. Leta 1988 je bilo uničenih približno 60 judovskih nagrobnih plošč, leta 2001 pa je bilo razbitih 54.