Žrtev zobozdravnika je več kot sto. Foto: Reuters
Žrtev zobozdravnika je več kot sto. Foto: Reuters
Obsojen "zobozdravnik groze"

Zobozdravnik si je zaradi svojega ravnanja - med drugim je bolnikom ruval zdrave zobe, lomil čeljusti ter povzročal abscese in sepse - prislužil naziv zobozdravnik groze.

51-letnik je med letoma 2008 in 2012 v kraju Chateau-Chinon v osrednji Franciji pohabil več kot sto ljudi, soditi pa so mu začeli marca letos. Poleg zaporne kazni mu je sodišče prepovedalo tudi opravljanje poklica in ga oglobilo z 10.500 evri, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je med sojenjem poudarila tožilka Lucile Jaillon-Bru, je van Nierop na okoli sto bolnikih izvedel "nepotrebne in boleče postopke", ki jih je zaračunal njihovim zdravstvenim zavarovalnicam, kar je bil tudi njegov cilj. Poleg tega je storilec užival pri povzročanju bolečine, je dodala tožilka in ob tem predložila tudi izvedensko mnenje psihologov, ki je pri zdaj obsojenem zdravniku pokazalo lakomnost in popolno odsotnost sočutja.

Sprva so ga bili prebivalci veseli
V podeželskem Chateau-Chinonu je občutno primanjkovalo zdravstvenih storitev, ko je van Nierop tam odprl svojo ordinacijo leta 2008. Prebivalstvo ga je zato sprejelo odprtih rok. Posla se je lotil na veliko in se hvalil, da lahko v svoji moderni ordinaciji dnevno oskrbi od 18 do 26 bolnikov.

A oblasti so že leta 2011 začele dvomiti o njegovih računovodskihe izkazih, bolniki pa so začeli primerjati njegove izvide in rezultate njegovega dela. Ko so se začele kopičiti pritožbe, je van Nierop julija 2012 ordinacijo zaprl, kot razlog pa je navedel nezgodo na domu, po kateri naj bi mu ohromela roka.

Upokojena učiteljice Nicole Martin, ki je zaradi van Nieropovih grozovitih operacij, ki so ji povzročile ognojke, izgubila več zob, je leta 2013 s pomočjo Nizozemčevih asistentov oblikovala skupino žrtev, v kateri se je kmalu združilo 120 ljudi.

Pobegnil pred sojenjem
Van Nieropa je policija nato junija 2013 aretirala, a ga do začetka sojenja izpustila na prostost. Decembra tega leta je pobegnil. Septembra 2014 so ga na podlagi Interpolove tiralice izsledili v manjšem kanadskem mestu.

Mediji so poročali, da si je ob prihodu policije skušal prerezati vrat. Pozneje se je izgovarjal na psihično stanje in se skušal izogniti izročitvi Nizozemski in nato še Franciji. Na koncu pa je pristal v psihiatrični enoti zapora v francoskem departmaju Loiret.

Obsojen "zobozdravnik groze"