Francoska policija je zaslišala bližnje Salhijeve družinske člane. Foto: EPA
Francoska policija je zaslišala bližnje Salhijeve družinske člane. Foto: EPA

35-letnega Salhija so francoske oblasti prijele v petek kmalu po napadu v obratu ameriškega podjetja Air Products v kraju Saint-Quentin-Fallavier, kakih 40 kilometrov od Lyona. Poleg glave, obešene na ograjo, so našli v tla zabodeni zastavi Islamske države.

Salhi, ki je bil zaposlen pri 54-letnem lastniku podjetja za transport in dostavo, Herveju Cornaru, je zanikal kakršen koli verski motiv za dejanje, čeprav je policiji znan zaradi povezav s skrajnim salafističnim gibanjem, vendar pa ni bil nikoli kaznovan. Ni pojasnil niti, zakaj je glavo obesil na ograjo in zakaj je ob prijetju v arabščini vzklikal "Alah je velik".

AFP je iz preiskovalnih virov še izvedel, da je eden izmed zaposlenih povedal, da je med lastnikom podjetja in Salhijem dva dni pred umorom izbruhnil prepir, potem ko je Salhiju padla na tla škatla z dragimi predmeti.

Policija je sicer odkrila, da je Salhi svojo fotografijo s šefovo glavo poslal na naslov francoskega džihadista v Kanadi, ki naj bi bil v Siriji. Yunes Sebastien naj bi bil član istega radikalnega gibanja kot Salhi.

Salhijevi mama in sestra, ki ju je policija po zaslišanju že izpustila, sta povedali, da je bil Salhi leta 2009 v Siriji, še pred začetkom konflikta v državi in še preden se je tam bojevala Islamska država.