Francoske oblasti so poostrile varnostne ukrepe. Foto: STA
Francoske oblasti so poostrile varnostne ukrepe. Foto: STA
Francija
Prizorišče napada. Foto: Reuters

Domnevni storilec, 35-letni Yassin Salhi, je bil prijet kmalu po napadu v obratu ameriškega podjetja Air Products v kraju Saint-Quentin-Fallavier, kakih 40 kilometrov od Lyona. Salhi je bil sicer zaposlen pri lastniku podjetja za transport in dostavo, čigar glavo, prekrito z napisi v arabščini, so našli obešeno na ograjo plinarne. Skupaj s Salhijem je policija prijela tudi njegovo ženo, sestro in še enega moškega.

Salhi je bil po navedbah francoskih oblasti varnostnim službam znan že vrsto let. Nanj so bili pozorni zaradi povezav s salafističnim gibanjem, vendar ni bil nikoli kaznovan. Eden izmed njegovih sodelavcev ga je opisal kot "volka v ovčji koži". Kot je dejal, naj bi mu Salhi govoril o Islamski državi, vendar ne zato, da bi ga poskušal novačiti, ampak da bi slišal njegovo mnenje.

Odgovornosti za napad, ki se je zgodil istega dne kot napad na turiste v Tuniziji in šiitske vernike v mošeji v Kuvajtu - za obema stoji Islamska država - ni prevzel še nihče.

Policija je po napadu prijela še drugega osumljenca, ki ga prav tako preiskuje v povezavi s terorizmom, vendar pa njegova povezava z napadom ni jasna. Za zdaj ni znakov, da je Salhi imel pomagača pri napadu, ko se je v petek z avtomobilom zapeljal v cisterne s plinom, pri čemer je nastala velika eksplozija.

V strahu pred novimi napadi
Premier Manuel Valls, ki se je po napadu predčasno vrnil z obiska v Južnoafriški republiki, je opozoril, da Franciji grozi še več napadov. Obenem je posvaril, da bo petkov napad povečal napetosti v državi, kar bi nekateri lahko izkoristili. V Franciji sicer živi največ muslimanov v Zahodni Evropi.

Predsednik Francois Hollande je sklical nujni sestanek s ključnimi ministri vlade, da bi se posvetovali o položaju. Srečanja sta se ob Vallsu med drugim udeležila tudi ministra za zunanje in notranje zadeve, Laurent Fabius in Bernard Cazeneuve.

Cazeneuve je opozoril pred zelo veliko nevarnostjo terorističnih napadov. Terorizem se po njegovih besedah širi po spletu, podprt "z izredno dobro razvito propagando terorističnih skupin".

Hollande je po napadu v petek na območju regije Rhone-Alpes, kjer se je je zgodil napad, dvignil stopnjo nevarnosti pred napadom na najvišjo. Prav tako so poostrili varnostne ukrepe za industrijske obrate. Ukrepi bodo za zdaj veljali tri dni.