Poroke in posvojitve istospolnih partnerjev delijo Francoze. Foto: EPA
Poroke in posvojitve istospolnih partnerjev delijo Francoze. Foto: EPA
Francozi za istospolne poroke

Razprava o zakonu, ki ureja sklenitev zakonske zveze istospolnih parov in posvojitev otrok istospolnih parov je potekala več kot deset ur v precej naelektrenem ozračju. Za prvi člen zakona je tako v torek glasovalo 179 senatorjev, proti pa jih je bilo 157. Za so bili senatorji vladajočih socialistov in drugih levi strank, velika večina desne opozicije pa je glasovala proti.

"Kljub poskusom desnice, da bi obstruirali glasovanje, je senat potrdil prvi člen zakona, ki omogoča istospolnim partnerjem, da se poročijo," je povedal predsednik skupine socialistične stranke François Rebsamen in dodal še: "Potrditev tega člena končuje diskriminacijo, ki so je bili deležni tisti, ki so izbrali drugače."

Zakon bo dokončno sprejet šele, ko bodo senatorji potrdili tudi drugi člen zakona, ki predvideva možnost, da istospolni pari posvojijo otroke.

Največja sprememba v Franciji po odpravi smrtne kazni
Celoten osnutek zakona je že potrdila tudi narodna skupščina, in sicer 12. februarja, po 15 dneh burne razprave. Zakon je prva družbena reforma, ki se je je ob prihodu na oblast lotila socialistična vlada predsednika Françoisa Hollanda. V Franciji spremembe zakonodaje, ki urejajo področje porok istospolnih parov in posvojitev otrok pri istospolnih partnerjih, označujejo za največjo družbeno reformo po odpravi smrtne kazni leta 1981.

Sicer pa predlog zakona močno deli Francoze. Večina jih zakon podpira, a je naletel tudi na nasprotovanje, saj je v zadnjih mesecih proti njemu na francoskih ulicah protestiralo več sto tisoč Francozov. Francoski Le Monde poroča, da se bodo nasprotniki istospolnih porok znova zbrali 26. maja, ko napovedujejo množično udeležbo.

Francozi za istospolne poroke