Malijska vojska brez pomoči francoskih vojakov ne bi mogla osvoboditi severa države. Foto: EPA
Malijska vojska brez pomoči francoskih vojakov ne bi mogla osvoboditi severa države. Foto: EPA
Mali
Življenje v Maliju se počas znova normalizira, a še nekaj časa bo trajalo, da bo sever države osvobojen pred teroristično grožnjo. Foto: EPA

V vojaških operacijah v Maliju sodeluje okoli 4.000 francoskih vojakov, ki bodo po odhodu odgovornost za varnost in suverenost države predali malijskim in afriškim vojakom.

"Afričani in Malijci morajo sami zagotavljati varnost, ozemeljsko integriteto in suverenost države," je povedal francoski zunanji minister Laurent Fabius in napovedal, da bodo po korakih naloge predali zahodnoafriški vojaški misiji Afisma.

Francoske sile bodo še naprej posredovale proti islamistom na severu Malija. Francoska operacija ima tri komponente - vojaško, politično in humanitarno. "V prvi fazi nam je uspelo ustaviti teroristične skupine in zavzeti mesta," je pojasnil Fabius in ob tem opozoril, da lahko še vedno pride do posamičnih akcij islamistov - tako v Maliju kot v sosednjih državah.

Vlada potrdila sodelovanje Slovenije v misiji EU v Maliju
Vlada je sprejela odločitev o sodelovanju Slovenije v misiji EU za usposabljanje oboroženih sil Malija z do štirimi pripadniki Slovenske vojske z možnostjo rotacij. Misija naj bi z delom začela predvidoma aprila, trajala pa naj bi 15 mesecev. Izpeljavo vseh potrebnih postopkov za realizacijo sklepa je vlada naložila ministrstvoma za zunanje zadeve in za obrambo. Zaaenkrat še ni odločeno, kje in s katero državo bodo v Maliju sodelovali pripadniki Slovenske vojske, bodo pa sodelovali pri usposabljanju oboroženih sil na ravni bojnih skupin, svetovanju na področju vodenja in poveljevanja, deloma pa tudi pri zagotavljanju logističnih in podpornih elementov, ne bodo pa sodelovali v bojnih aktivnosti.

Francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian je medtem povedal, da so v operaciji za ponovno zavzetje severa države ubili več sto islamistov, ki so bili ubiti v napadih francoskih letal ter v neposrednih spopadih v mestih Konna in Gao. Edina žrtev na francoski strani je bil pilot vojaškega letala.

Francosko posredovanje na severu Malija se je začelo 11. januarja, potem ko so islamski uporniki zasedli strateško pomembno mesto Konna. Čeprav za pohod proti prestolnici Bamako verjetno niso bili sposobni, pa je prodiranje proti jugu vseeno sprožilo alarm v Parizu in predsednika Francoisa Hollanda prisililo v prvo vojaško posredovanje v tujini.

Prava vojna s teroristi
Le Drian je dejal, da so francoski vojaki vpleteni v "pravo vojno" s "teroristi" v okolici mesta Gao, od koder so brez bojev pobegnili ob vojaškem posredovanju in se umaknili v okoliška skrivališča, od koder jih bo težje pregnati kot iz mest.

"Ko zapustiš središče mesta, srečaš džihadiste, ki so ostali," je dejal Le Drien in pojasnil, da so islamisti uporabili raketomete.

V začetku tedna so francoski vojaki ob pomoči čadskih kolegov osvobodili še zadnje oporišče islamskih skrajnežev v mestu Kidal. V mestu so ostali tuareški uporniki, ki so nasprotovali prihodu malijskih vojakov zaradi njihovih domnevnih kršitev človekovih pravic, zato je v Kidal prišlo okoli 1.800 čadskih vojakov.

Vabimo vas k ogledu oddaje Globus z naslovom "Malijska zgodba", v kateri sta razmere v zahodnoafriški državi skupaj z voditeljico Polono Fijavž analizirala ustanovitelj radijske postaje v Burkini Faso Draman Outtaro in profesor afriških študij na ameriški Univerzi Duke Stephen W. Smith.
Globus
Globus