Fritzl je hčeri in otrokom zagrozil, da jih bo uplinil, če bodo skušali pobegniti. Foto: Reuters
Fritzl je hčeri in otrokom zagrozil, da jih bo uplinil, če bodo skušali pobegniti. Foto: Reuters
5-letni sin Felix potem, ko je prišel iz ujetništva, kjer je živel od rojstva

Mislili smo, da imamo opravka s pošastjo, a ta moški je hudič osebno.

Eden od policistov
Skrivni prostor
V nemogočih razmerah je hči preživela 24 let. Foto: Reuters
Josef Fritzl
Fritzl je svojo hčer pustil tri dni samo, potem ko je rodila dvojčka, od katerih je en umrl. Otrok je zaradi težav z dihanjem umrl pred očmi matere. Njegovo truplo je Fritzl zažgal v pečici. Foto: MMC RTV SLO

Alfred Dubanovsky, ki je pri Frizlovih najemal sobo 12 let, je za britanski The Sun povedal, da je Rosemarie Fritzel morala vedeti, kaj se je dogajalo v "hiši groze". Dubanovsky je Fritzla videl, kako s pomočjo žene v klet nosi veliko hrane. "To je bilo veliko preveč za pet ljudi (Fritzla, ženo in tri otroke, op. a.). Če sem to opazil jaz, ni mogoče, da tega ni opazila žena". Tudi vir blizu policije je za Sun potrdil, da se možnost, da žena ni ničesar vedela, "upira razumu".

Še posebej težko je razumeti, da Rosemarie ni ničesar posumila, ko so po pošti začela prihajati oblačila in drugi predmeti, naslovljeni na njeno izginulo hčer Elisabeth. Britanski časopis je odkril, da so bile Elisabethine kartice uporabljene za kupovanje oblačil prek kataloga, a za zdaj ni znano, ali je oblačila naročala sama ali pa je to za njo počel njen oče.

Incestni oče razmišljal o izpustitvi otrok
Fritzl je nameraval poleti iz ujetništva v kleti svoje hiše izpustiti hčer z otroki, ker naj bi se naveličal takega življenja. 73-letni upokojeni elektroinženir se je po 24 letih naveličal napornega prikrivanja skrite družine in ni več čutil poželenja do hčere Elisabeth, ki jo je ves ta čas zadrževal v skrivnih prostorih in jo spolno zlorabljal.

Danes 42-letna hči je očetu v ujetništvu rodila sedem otrok. Eden je umrl kmalu po rojstvu, trije so živeli pri Fritzlu v zgornjih nadstropjih pod pretvezo, da jih je mati zapustila, ostali trije pa so bili vse svoje življenje zaprti v neprodušno zaprtih prostorih, kjer niso nikoli videli dnevne svetlobe.

Sekta za krinko
Konec lanskega leta je Fritzl Elisabeth prisilil, da je domačim napisala pismo, v katerem je izrazila željo po vrnitvi domov in zapustitvi skrivnostne sekte, ki naj bi jo imela za ujetnico. "Če bo vse v redu, upam, da se bom vrnila v šestih mesecih," je pisalo v pismu.

Z razlago o ujetništvu v zlonamerni sekti je Fritzl nameraval prikriti svoje gnusno početje ter predvsem slabo duševno in fizično stanje hčere ter treh otrok, ki so bili ob izpustitvi iz ujetništva bledi in shujšani, poleg tega pa otroci za medsebojno razumevanje uporabljajo zvoke, za katere so zdravniki povedali, da so še najbolj podobni živalskim zvokom.

Od kalvarije do razkritja
Načrte mu je "preprečila" 19-letna Kirsten, ki je, domnevno zaradi odpovedi ledvic, hudo zbolela in jo je mati najprej zdravilaz osnovnimi zdravili, ko pa je padla v komo, jo je Fritzl na njeno moledovanje skupaj z njo le odpeljal v bolnišnico.

Elisabeth je v obleko bolne hčere skrila sporočilo, ki je razkrinkalo "pošast iz hiše groze" in pripeljalo do njenega prijetja. Zdravniki so postali pozorni, saj niso vedeli, kaj je mlademu dekletu, še bolj pa so postali sumničavi zaradi čudnega obnašanja njene matere, ki je skupaj s Fritzlom v naglici odšla iz bolnišnice.

Zdravniki so nato našli skrito sporočilo, v katerem je bilo opisano, da je prejela aspirin in zdravila proti kašlju. Zraven sta bila prošnja in opozorilo, da se Kirstin boji drugih ljudi, saj ni bila še nikoli v bolnišnici. To je bilo dovolj, da so v bolnišnici obvestili policijo in prek televizije pozval mater, naj pride v stik z zdravniki.

V kletnih prostorih je bila za Elisabeth in otroke televizija edina vez z zunanjim svetom in mati je videla poziv zdravnikov, zato je postala še bolj odločna in od Fritzla zahtevala, da jo odpelje nazaj v bolnišnico. Ob prihodu ju je pričakala policija in zaslišala vsakega posebej.

Elisabeth je bila na zaslišanju sprva tiho, a se je nato zavedla, da bi bila lahko to priložnost za njeno prostost. Ko so ji policisti zagotovili, da ji ne bo treba več nikoli v življenju videti svojega očeta in da bodo zagotovili skrb za otroke, se je odprla in naslednji dan so policisti odkrili "ječo" v Fritzlovi hiši.

"Hčer sem obvaroval pred mamili"
Fritzl do zdaj ni pokazal obžalovanja, da je svojim otrokom uničil življenja. Po besedah njegovega odvetnika je menil, da je zaščitil družino, kar je bila njegova dolžnost.

"Zakaj bi mi moralo biti žal? Dobro sem skrbel zanje. Za Elisabeth sem imel dobre namene. Obvaroval sem jo pred mamili," je Fritzl svoje početje pojasnil v delnem priznanju policiji takoj po prijetju.

G. V.

5-letni sin Felix potem, ko je prišel iz ujetništva, kjer je živel od rojstva

Mislili smo, da imamo opravka s pošastjo, a ta moški je hudič osebno.

Eden od policistov