Svet

Poudarki

  • Nov potres čutili tudi v Tokiu
  • Stritar: Odločitev je pričakovana
  • Več kot 27.000 mrtvih in pogrešanih
Fukušima
Jedrska kriza še ni rešena. Foto: Reuters
Japonska
Za zdaj je mrtvih ali pogrešanih več kot 27.000, to število pa bo v prihodnjih dneh še naraslo. Foto: EPA
VIDEO
Sevanje na Japonskem
VIDEO
Razmere na Japonskem se n...

Dodaj v

Fukušima in Černobil - dve sedmi stopnji, a nesreč ni mogoče enačiti

Tla se še niso umirila
12. april 2011 ob 07:46,
zadnji poseg: 12. april 2011 ob 14:16
Tokio

Japonska je povečala resnost jedrske krize v Fukušimi s pete na najvišjo, sedmo stopnjo, kar pomeni, da je stopnja nevarnosti enaka, kot je bila v najhujši jedrski nesreči v Černobilu leta 1986.

Stopnjo ogroženosti so zvišali, potem ko so v okolici jedrske elektrarne Fukušima Daiči znova izmerili radioaktivno sevanje v zraku, morju, vodi iz pipe in zelenjavi. Sedma stopnja pomeni, da gre pri jedrski krizi za "veliko nesrečo s širšimi zdravstvenimi in okoljskimi posledicami".

V družbi Tepco, ki upravlja z jedrsko elektrarno, pa so že posvarili, da bi lahko v naslednjih mesecih prišlo do novega povečanja sevanja, ki bi tako lahko preseglo tisto v Černobilu.

Direktor Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost Andrej Stritar je dejal, da Fukušima izpolnjuje vse kriterije za uvrstitev med jedrske nesreče najvišje, sedme stopnje, kljub temu pa poudarja, da nesreče v Fukušimi ne gre enačiti s Černobilom, in meni, da je najhujše že mimo, Slovenija pa ni in ne bo ogrožena. Kot je dejal, je bila odločitev japonske agencije za jedrsko varnost pričakovana, saj nesreča v Fukušimi po kriterijih ocenjevanja jedrskih nesreč dejansko spada v to najvišjo kategorijo - prišlo je do taljenja jedrske sredice in do velikih izpustov radioaktivnosti v okolico, evakuirati so morali okoliško prebivalstvo, očitno je prišlo tudi do nekaterih človeških napak. Je pa obenem pritrdil oceni japonske agencije za jedrsko varnost, da sta dogodka v Fukušimi in Černobilu zelo različna. Kot je poudaril, je ob nesreči v Černobilu vendarle prišlo do izpusta "bistveno večje količine radioaktivnosti naenkrat v okolico". V Fukušimi so po drugi strani stvari potekale skozi več dni, pri čemer je večino radioaktivnosti odpihnilo na Tihi ocean. Radioaktivno sevanje na območju je sicer še vedno povišano, a ne toliko, kot je bilo v Černobilu, dodaja. "Zdaj so reaktorji v stabilnem, a ne še čisto stanju ohlajanja in začenja se dolgoročna sanacija ... To pa bo trajalo dolge mesece in leta," je še napovedal Stritar.

Do zdaj je bilo reševanje poškodovane nuklearke označeno s peto stopnjo na lestvici Ines (Mednarodna jedrska in radiološka lestvica), tako kot so ocenili tudi nesrečo v ameriški nuklearki Three Mile Island leta 1979.

Kan: Poskusimo živeti običajno življenje
Japonski premier Naoto Kan je izrazil prepričanje, da se položaj v poškodovani nuklearki Fukušima "korak za korakom" stabilizira, količina radioaktivnosti, ki uhaja v okolje, pa se zmanjšuje. Obenem je opozicijo znova pozval k skupni obnovi države, potem ko jo je prizadela najhujša katastrofa po drugi svetovni vojni. "Imam predlog. Živimo običajno življenje, kolikor dobro lahko, ne da bi padli v razpoloženje samoomejevanja, a s sočutjem za ljudi, ki jih je ta katastrofa prizadela," je dejal sodržavljanom. "Svetu smo povzročili veliko težav," je še opozoril Kan in dejal, da je treba vložiti velika prizadevanja za povečanje varnosti vseh jedrskih reaktorjev v državi. Če bodo pri tem odkrili kakšne težave, bodo reaktorje po potrebi tudi ustavili, je zatrdil, a hkrati dodal, da tovrstnih načrtov za zdaj nimajo.

Vedno novi popotresni sunki
Severovzhod Japonske je v ponedeljek, točno en mesec po katastrofalnem potresu, ki mu je sledil še cunami, stresel nov močan potres z močjo 7,1 stopnje po Richterjevi lestvici. Zatem je v poškodovani nuklearki izbruhnil še požar, ki pa ga je gasilcem uspelo pogasiti. V torek je sledil še en popotresni sunek z močjo 6,3 stopnje, ki je znova zamajal stavbe tudi v središču Tokia. O novih žrtvah ni poročil, zaradi tresenja tal so začasno zaprli tokijsko letališče Narita, oviran pa je bil tudi železniški in podzemni prevoz.

Najhujše jedrske nesreče:
- Sedma stopnja: Černobil, Ukrajina, leta 1986 in Fukušima, Japonska, leta 2011
- Šesta stopnja: Kištim, Rusija, leta 1957
- Peta stopnja: Windscale, Velika Britanija, leta 1957 in Three Mile Island, ZDA, leta 1979

Delavci morajo zapustiti objekt
Oblasti so se zaradi povečanja radioaktivnosti odločile tudi razširiti krog evakuacije še za deset kilometrov, z obstoječih 20 na 30 kilometrov, čeprav stopnja sevanja presega dovoljene vrednosti v območju 60 kilometrov severno in 40 kilometrov južno od Fukušime. Območje naj bi tudi zaprli, prebivalci pa naj bi imeli teden dni , da se pripravijo na izselitev. Tepco je sporočil, da se morajo po novih popotresnih sunkih iz objekta umakniti tudi vsi delavci in inženirji, kar pomeni nekaj sto ljudi.

Po uradnih podatkih sta potres in cunami zahtevala 13.630 življenj, 13.718 je pogrešanih, več kot 150.000 ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo. Japonska vlada je stroške katastrofe ocenila na 300 milijard ameriških dolarjev, kar pomeni, da bo šlo za najdražjo obnovo po kakšni naravni nesreči do zdaj.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
pikabu
# 12.04.2011 ob 08:00
Ubogi ljudje!
lunajko222
# 12.04.2011 ob 10:55
o fuzijski tehnologiji je brezveze govorit, ..to je najmanj še 50 let daleč.. mi imamo energetsko krizo DANES, .. Ne rečem nima smisla vlagat v fuzijo, samo ni šans da to pride v uporabo v roku 2-5 let kar cel svet potrebuje če mislimo nadaljevati z industrializacijo..

Žalostno dejstvo in spregledano je da je naša civilizacija pred energetsko krizo in s tem upadom kompleksnosti civilizacije kot jo poznamo.. Zaradi energije, predvsem odvečne energije pride do blaginje in kompleksnosti civilizacije v stilu raznolikih služb (razni pedagogi in kirurgi, specialisti bodo postali samo "splošni zdravniki, .. odvetniki, policisti, sodniki bodo postali "mestni veljaki" ).. kompleksnost se zmanjša takoj ko se energija zmanjša..

Veliko smo filozofirali in nabijali a dejstvo ostaja.. civilizacija obstaja samo zaradi odvečne energije .. ko ta izgine, .. civilizacija upade in razpade v najbolj osnovne elemente.. zbiranje hrane, ščitenje svojega plemena in hrane. pika. to je vse..

Upam da pride nova energije od nekje, ..ne vem od kje, ..samo to upanje se zavedam da je pobožna misel ki nima veze z kruto realnostjo... in to je? .. Naš svet bo radikalno drugače izgledal čez 20-50 let kot si predstavljamo, ..in to na slabše..
LightDot
# 12.04.2011 ob 10:09
Pa si ti kdaj primerjal koliko energije lahko male HE prispevajo v omrežje in kako stabilna je ta količina? Kaj boš, ko ni dovolj vode za obratovanje? Bi rad potopil vse rečne doline?

Dejstvo je, da Slovenija nima dovolj vodnega potenciala za nadomestitev jederske elektrarne.

IMHO, že zdaj bi morali graditi drugi blok v Krškem ali novo JE na drugi lokaciji, TEŠ pa kasneje ali hkrati.

In ja, bolj izkoriščati biomaso in geotermalne vire.
kody
# 12.04.2011 ob 08:42
kako lahko enacite to JE na Japonskem in Krsko? Pa se preselite nekam,kjer ni jedrske energije...ce iscete kjer v krogu 1000 km ni nobene...nimate ravno veliko zivljenskega prostora
Mike1825
# 12.04.2011 ob 10:18
Na spodnji savi naj bi skupno bilo 5 novih elektrarn (Boštanj,Blanca,Krško,Brežice) Njihova skupna najvišja moč je 186,5MW in njihova skupna letna proizvodnja bi bila 720GWh, slovenski del NEKa 350MW pa proizvede približno 2711Gwh na leto. Torej če bi z HE hotu pokrit izgradnjo NEK2(moč med 1100-1600MW) bi rabu še najmanj 75 takih HE.
Mrhovinar#
# 12.04.2011 ob 13:18
Socialna in ekološka katastrofa, ki je posledica spleta nesrečnih naključij in človeškega faktorja.

V svojem postu ne bom branil jedrske energije, ampak se moramo zavedati naslednjih stvari:
1.) Radiacija je še vedno milijonkrat manjša kot ob jedrskih poskusih držav v tihem oceanu (vir: )
2.) Če zaustavimo vse jedrske elektrarne na svetu, kaj bo njihova alternativa? Termoelektrarne, ki izpuščajo v okolje velike količine strupenih plinov in povzročajo umiranje ekosistemov, brez večjih pritožb vas zagretih okoljevarstvenikov? Vetrnice, katere zahtevajo prav tako velik poseg v ekosistem in jih nismo postavili niti v naši ljubi Sloveniji, poleg tega da proizvedena energija je neprimerljiva z energijo, ki jo proizvede JE? Sončne celice, draga in nepovrnjena investicija, katere izkoristek je primerljiv z vetrnicami in neuporabne za večje porabnike?
3.) Energija, ki jo proizvedejo vse JE po svetu je po podatkih iz leta 2008 dosegala 20% celotne proizvedene energije.
4.) JE povzročajo največje probleme s hranjenjem radioaktivnih odpadkov, ki imajo razpolovne dobe tudi več sto in tisoč let, vendar ti odpadki bi naj bili varno shranjeni v zbirališčih, ki so visokotehnološki obrati. Vsi ti radioaktivni odpadki se prav tako nahajajo tudi prosto v naravi, vendar v manjših količinah. Radon v starih stenah stanovanj je prav tako kancerogen, pa ne vidim nobenega iz med vas, ki bi se pritozeval.
5.) Veliko večja ekološka katastrofa je bila razlitje nafte v Mehiškem zalivu, ampak na to smo vsi ze pozabili, sedaj je popularno sovražit jedrsko energijo in se je bati.

Če povzamem, jedrske elektrarne prispevajo veliko več k kvaliteti življenja, kot pa vzamejo. Ne predstavljam si svojega življenja brez elektrike, ki je bila proizvedena v JE. Je možnost nesreč, vendar tudi v avtomobilu se lahko smrtno ponesrečiš, pa ne vidim, da bi me to ustavilo in se ne bi odpeljal na izlet z njim. Pa vas?
Nesreča se je zgodila, poostrili se bodo varnostni predpisi za obratovanje JE in verjetno se bo še kdaj zgodila nesreča, vendar si lahko predstavljamo življenje brez elektrike, brez TV-ja, radia, računalnika,hladilnika in hibridnih vozil prihodnosti?
TA negativizem je prisoten predvsem zaradi senzacionalističnih poročanj s kraja nesreče in javnem pranju umazanega perila.
LightDot
# 12.04.2011 ob 09:42
To, da likvidatorji v Černobilu prav nič niso vedeli v kaj se podajajo, težko verjamem. Vsaj tisti, ki so sodelovali takoj ob nesreči, so najbrž kar dobro slutili, da situacija ni rožnata. Še navadna kmečka pamet ti pove, da če greš sanirati nesrečo v jederski elektrarni, se lahko najbrž slabo konča. Ko so videli stanje reaktorja pa itak ni moglo biti nobenega dvoma več.

Jaz bi prej rekel, da je večina prav dobro vedela in se je zavestno žrtvovala. Vsaj nekaj takih primerov je dobro dokumentiranih, po pričevanjih prijateljev in sorodnikov (ne uradne propagande).

In strokovnjaki bodo najverjetneje rekli, da je panika nepotrebna.

Točno tako. In prav bodo imeli.

Kot prvo, panika je za bebce. Še nikoli nikomur ni pomagala. Ravno v kriznih situacijah ni prostora za paniko.

Kot drugo - zdi se, da se po zganjanju histerije in množičnega sindroma owčjega sledenja novinarskim racam naša družba kar dobro bliža ZDA.

Ko tam nekdo nekje napiše "joj, imamo rdeč alarm pred teroristi" vsi skačejo v zrak, ko nekdo napiše "jutri bomo verjetno imeli rdeč alarm prd teroristi" vsi skačejo v zrak, ko nekdo napiše da bo alarm sivokodlajsast, vsi skačejo v zrak.

Nihče se ne vpraša, kaj se v resnici dogaja. Vsi se razburjajo zaradi nekih floskul, ki jih plasirajo v javnost.

Ne rečem, da situacija v Fukušimi ni resna. Ampak primerjati jo s Černobilom samo zato, ker je neka brihtna buča videla 7. stopnjo in potem pomislil, da je 7 = 7, je butasto.

Dajte se malo izobrazit o lastnostih ene in druge nesreče, potem pa razmislite o tem, kaj to pomeni.
lunajko222
# 12.04.2011 ob 08:54
in potem so se ljudje zgražali nad nesposobnostjo sovjetov ki so v primerjavi z japonci černobil "sanirali" v minutki .. Skopali so pod nuklearko ter zalili spodnji del z betonom da ne bi jedro pronicalo v podtalnico.. požrtvovalnost in učinkovitost.. tukaj pa metali morsko vodo, .. ter očitno sploh ne pripravljali na možnost da bodo morali vse skupaj sanirati v stilu sovjetov.. z peskom, betonom, .. in kaj jz še vem kaj, .. zato da se to zadrži v neki veliki piramidni grobnici aka, .. černobil, ..

drugače pa ja.. folk pač uživa ker ima elektriko in ima ugodje.. zato ljudje branijo nuklearno industrijo.. ker jim je všeč elektrika, ne ker jim je všeč nuklearka.. to so ljudje na psihološkem nivoju otrok.. logično, če mi je všeč nekaj potem bom to branil.. kljub temu da impirični podatki kažejo da ni varno, ..ker če se samo 1 procent nukleark polomi kot tale fukušima je to DOVOLJ da naredi katastrofo za cel svet.. če gre ena termoelektrarna v ku*ac ..bo to 7 stopnja za cel svet?.. Ni šans, .. lahko da umre par delavcev v termoelektr. več kot to pa ne.. tukaj je nevarnost mnogo mnogo večja.. ne mogoče je reči da je nuklearna energija dostopna in poceni za množico.. naftna industrija tudi postaja dražja ker je težje potegniti nafto ven in vedno manjših bazenov nafte. kar pomeni da dejansko obstaja grozljivo možnost "ugašanja civilizacije" zaradi pomankanja energije.. aka post-industrijski svet .. kako grozljivo bo šele to mislim da noben noče niti pomisliti...
Союз
# 12.04.2011 ob 11:13
Vsak dan zaradi termoelektrarn predčasno umre več ljudi in je narejene več škode okolju kot zaradi jedrskih elektrarn v vsej zgodovini, vštevši Černobil in Fukušimo.

Dejstvo.
bud00
# 12.04.2011 ob 10:37
Sodobne peči na biomaso imajo izkoristek okoli 95%. Cena ELKO bo kmalu enaka ceni dizla. Biomasa je najboljša alternativa za ogrevanje samostojne hiše ob ustreznem izoliranju stavbe. Ob tem se ne sprošča nov CO2 ampak se sprosti tisti, katerega je les že "vsrkal" in je tako CO" nevtralen. Za razliko od premoga in nafte se sprošča nov CO2, ki ga v okolju, vsaj zadnjih par mio let, ni bilo.
Binder Dandet
# 12.04.2011 ob 09:24
Kolikor sem bral v zadnjem mesecu, razlike še vedno ostajajo. In sicer je v primeru Černobila eksplozija radioaktivni material ponesla nekaj km visoko, od koder so ga vetrovi raznesli po svetu. Poleg tega je v centrali po ocenah likvidatorjev ostale le do 10% goriva, ostalo je šlo v luft. V primeru Fukušime pa je onesnaženje bolj lokalno omejeno, kar pa seveda ni tolažba za lokalno prebivalstvo.

Drugače pa, ko pravite kako so se Rusi tega lotili.

"Po sovjetskih ocenah je v čiščenju evakuacijskega območja v radiju 30 km okoli žarišča sodelovalo med 300.000 in 600.000 likvidatorjev, veliko od njih pa je v območje prišlo dve leti po nesreči "

"poročilom Mednarodnega združenja zdravnikov za preprečitev jedrske vojne (IPPNW) (ki so leta 1986 dobili Nobelovo nagrado za mir), kjer so našteli več deset tisoč mrtvih med likvidatorji"

http://sl.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cernob
ilska_nesre%C4%8Da

Likvidatorji seveda niso vedeli, v kaj se podajajo.
pepar
# 12.04.2011 ob 09:05
Jedrski in sploh energetski lobi,ki je očitno država zase,je bil na Japonskem in je tudi drugje po svetu tako močan in nedotakljiv,da si ni dovolil niti najmanjše kritike slabosti sistemov in tudi ko je prišlo do najhujšega si niso bili sposobni priznati kaka katastrofa jih je doletela.
Delovali so okorno,prepočasi in jim kljub nesluteni tehnologiji ki jo imajo ni bilo jasno kako naj ukrepajo,ker so v svoji nedotakljivosti popolnoma zakrneli,kar se iznajdjivosti tiče.
Najhujše pri vsem tem pa je,da je po svetu ogromno takih primerov.
hepimen
# 12.04.2011 ob 10:06
Biomasa? A to je tisto, za čemer se ful lepo kadi iz raufnkov?
nWo
# 12.04.2011 ob 09:13
In strokovnjaki bodo najverjetneje rekli, da je panika nepotrebna.
Pataren
# 12.04.2011 ob 08:46
Zadnjič,ko so me portalski strokovnjaki "mirili" z razlago,da gre samo za cca kilogram radioaktivnega Joda,ki bo razpadel v 8ih dneh sem jim( v upanju,da res pretiravam ) na trenutke celo verjel.

Pa tista o neodvisnih raziskovalcih,ki bi nas obvestili v primeru,če bi vlada&tepco prirejala podatke je bila tudi dobra ;)
TOJO21
# 12.04.2011 ob 13:22
Jp. Pazi, da ni ravno nad tvojo hišo. Pravijo, da bo danes neki deževalo, zna bit, da bo deževal radioaktiven dež iz Fukušime, ki vsebuje radioaktiven jod. Nekatere vas je že očitno ožarčilo, glede na to kake nonsense izjavljate.

Zdej pa kr veselo dodajajte minuse na ta moj komentar :D.
Vocja cesnja
# 12.04.2011 ob 12:07
Zakaj pa mislite, da so potrebni novinarji kot kot je Julian Assange? On je objavil to kako spreminjajo zemljo v svinjak.
X66
# 12.04.2011 ob 11:00
Niso brez razloga dvignili na sedmo stopnjo! Že pred časom sem napisal, da bo Fukushima lahko hujša od Černobila. To kar počnejo pri tepcu pa že presega mejo zdravega razuma In zaskrbljujoče je , da Japonci nimajo nikogar, ki bi to opravil bolje. Nesreča je gotovo hujša od Černobila in to v skoraj vseh pogledih - samo malo sreče je rešilo Japonce, da je veter pihal na morje drugače bi imeli pol otoka neprimernega za bivanje. Černobil ni imel te "sreče" , če pa bi pihalo na vzhod še vedeli ne bi zanjo. Podatki neodvisnih ameriških strokovnjakov kažejo, da so deli izrabljenega goriva raztreseni 1 miljo od elektrarne , kar pomeni, da jim je pri eni od eksplozij šel v zrak vsaj en bazen z izrabljenim gorivom. V bližini elektrarne naj bi raztreseno izrabljeno gorivo enostavno zasuli z zemljo in s tem zmanjšali sevanje za delavce.
Obleke imajo še vedno tiste lahke za enkratno uporabo , ki so primerne za delo v čistem reaktorju brez povišanega sevanja. Še Rusi so imeli težke opasnike, ki deloma zadržijo sevanje.
visioneuro
# 12.04.2011 ob 09:27
NORO!!!
Fidelis
# 12.04.2011 ob 08:28
Tole bo hujš kot Černobil, ker sedaj visokoradioaktivne snovi pronicajo v podtalnico in jih bo raznosil zelo daleč naokrog.
kalimba
# 12.04.2011 ob 16:30
Fukushima City, Soma, Minamisoma, Iwaki in Hirono so mesta, kjer se bo morala vršiti evakuacija. Če so moje številke prave, to pomeni okrog 1.000.000 izseljenih ljudi. Za vedno! Svoje domove bodo lahko obiskovali maksimalno enkrat na leto - ob počastitvi obletnice evakuacije. A je bilo to vredno?
bud00
# 12.04.2011 ob 14:36
@Deki jst delam na tem :)
tuhtam
# 12.04.2011 ob 13:39
kratek bom.
samo dva scenarija sta možna, po mojem mnenju. V prvem uspejo pohladit zadevo do te mere, da poteka reakcija počasi in potem počasi sanirat do stopnje, ko lahko vse skup zazidajo. V drugem pa pride do verižne reakcije, ko se stali vse jedro, ki gre v podtalnico in zaradi bližnje morje vrže v zrak, ko pride v stik z vodo. V tem primeru bomo čutili posledice vsi po svetu. Še posebej zato, kar me je v bistvu strah, ker ko bo vrglo v zrak, ne bo noben prišel niti blizu reaktorjev. To seveda pomeni, da se enako piše še ostalim trem reaktorjem. Hm, nič lepega ne kaže...
ok, nisem bil kratek.
lunajko222
# 12.04.2011 ob 12:53
@bluebear.. misliš na italijansko mafijo ki meče evropske jedr. odpadke v jadran?.. =))
ares2
# 12.04.2011 ob 11:20
...to se bere med drugim...

Pouring concrete on a critical reactor makes no sense – it will simply explode and release more radioactive particulate matter. The concrete will melt and the problem will get worse. Chernobyl was different – a critical reactor exploded and stopped the reaction. At Fukushima, the reactor cores are still melting down. The ONLY way to stop that is to detonate a ~10 kiloton fission device inside each reactor containment vessel and hope to vaporize the cores. That’s probably a bad solution.

A nuclear meltdown is a self-sustaining reaction. Nothing can stop it except stopping the reaction. And that would require a nuclear weapon. In fact, it would require one in each containment vessel to merely stop what is going on now. But it will be messy.

==================

By Dr. Tom Burnett

"Fukushima is going to dwarf Chenobyl. The Japanese government has had a level 7 nuclear disaster going for almost a week but won’t admit it. The disaster is occurring the opposite way than Chernobyl, which exploded and stopped the reaction. At Fukushima, the reactions are getting worse. I suspect three nuclear piles are in meltdown and we will probably get some of it. If reactor 3 is in meltdown, the concrete under the containment looks like lava. But Fukushima is not far off the water table. When that molten mass of self-sustaining nuclear material gets to the water table it won’t simply cool down. It will explode – not a nuclear explosion, but probably enough to involve the rest of the reactors and fuel rods at the facility.

Pouring concrete on a critical reactor makes no sense – it will simply explode and release more radioactive particulate matter. The concrete will melt and the problem will get worse. Chernobyl was different – a critical reactor exploded and stopped the reaction. At Fukushima, the reactor cores are still melting down. The ONLY way to stop that is to detonate a ~10 kiloton fission device inside each reactor containment vessel and hope to vaporize the cores. That’s probably a bad solution.

A nuclear meltdown is a self-sustaining reaction. Nothing can stop it except stopping the reaction. And that would require a nuclear weapon. In fact, it would require one in each containment vessel to merely stop what is going on now. But it will be messy.

Fukushima was waiting to happen because of the placement of the emergency generators. If they had not all failed at once by being inundated by a tsunami, Fukushima would not have happened as it did – although it WOULD still have been a nuclear disaster. Every containment in the world is built to withstand a Magnitude 6.9 earthquake; the Japanese chose to ignore the fact that a similar earthquake had hit that same general area in 1896.

Anyway, here is the information that the US doesn’t seem to want released. And here is a chart that might help with perspective.

Making matters worse is the MOX in reactor 3. MOX is the street name for ‘mixed oxide fuel‘ which uses ~9% plutonium along with a uranium compound to fuel reactors. This is why it can be used. The problem is that you don’t want to play with this stuff. A nuclear reactor means bringing fissile material to a point at which it is hot enough to boil water (in a light-water reactor) and not enough to melt and go supercritical (China syndrome or a Chernobyl incident). You simply cannot let it get away from you because if it does, you can’t stop it. The Japanese are still talking about days or weeks to clean this up. That’s not true. They cannot clean it up. And no one will live in that area again for dozens or maybe hundreds of years."
- http://hawaiinewsdaily.com/

Tom Burnett is a farmer on the Big Island of Hawaii. He blogs at drtom.posterous.com.

What Happens In A Nuclear Meltdown:
http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_mel
tdown
http://www.phyast.pitt.edu/~blc/book/cha
pter6.html

A comment: OK, so what do we have here? The melting temperature of uranium dioxide is 5,189 degrees Fahrenheit," said Martin Bertadono, a nuclear engineer at Purdue University. As the graphic above clearly shows, the reactor plant lies directly on the Pacific Ocean coastline. If the core actually melts down and burns through the bottom of the containment vessel it will eventually reach ground water. The melted core will "burn" for many, many years at 5,189 degrees F while boiling off literally unlimited amounts of highly radioactive Pacific Ocean steam into the atmosphere. THIS is why they're lying like hell about the true situation, because if it really happens, hell will have been brought to Earth. - CP
Posted by CoyotePrime at 12:26 PM Email This
BlogThis!
Share to Twitter
Share to Facebook
..to se pise...
Share to Google Buzz
Labels: fukushima meltdown
1 comments:
R. Jacob said...
Each moment of each day, it gets worse. We as a people are racing to destroy ourselves. The ones that survive will not be as lucky as they think they are.

April 6, 2011 12:59 PM
evaevi
# 12.04.2011 ob 11:14
Opazovali bomo v vseh pogledih energetsko in ekološko osveščene in napredne Nemce.
Takoj lahko začnemo z izobraževanjem in osveščanjem glede energetske varčnosti na vseh področjih- dajmo, država z ministrstvom za okolje, to je zagotovo prioritetna naloga na kratki, srednji in dolgi rok.
bud00
# 12.04.2011 ob 10:38
* se ne sprošča nov
evaevi
# 12.04.2011 ob 08:33
Aha, 'dnevi in tedni' so popravljeni na 'mesece', krasno.
tupamaross
# 13.04.2011 ob 05:49
Seveda, da teh dveh nesreč ni mogoče enačiti. Tisti, ki je ali
bo zbolel od žarčenja iz Černobila, bo pač umrl od levkemije
zaradi žarčenja iz Černobila.

Tisti pa, ki je zbolel ali bo zbolel od žarčenja iz Fukušima, bo
pač umrl od levkemije zaradi žarčenja iz Fukušime.

Torej teh dveh nesreč sploh ni mogoče enačiti, saj bo vsak
obolel umrl zaradi nesreče bodisi iz Černobila ali Fukušime,
kar sta dva različna vzroka smrti.
TOJO21
# 12.04.2011 ob 15:33
Mah ne nismo pogubljeni, ni tako hudo :D. Sam folk treba je malo bit realističen. Sej noben ne trdi, da alternativni viri niso prihodnost, ziher se bo z leti uvajalo nove bolj učinkovite tehnologije. Sam pač je danes realnost taka, da rabimo nuklearke in TE. S časoma bomo itak prešli na "zelene" energije, sam ne bo se to čez noč zgodilo.
TOJO21
# 12.04.2011 ob 15:02
Hipotetično bi za letno oskrbo Nemčije z energijo potrebovali pokrit 2% njene površine s solarnimi paneli...te delajo iz silicija. Naložba se ti povrne v 13ih letih, držijo pa tam do 30 let zih. Vir.

Geotermalna energija pa kot, da je ni...300m pod zemljo je baje konstantnih 30 stopinj celzija, se opravičujem, ker nisem preveril, sem pa slišal od dovolj kredibilne osebe, tut rudarjev lih ne zebe pod zemljo.


Jah tu bi se dalo dolgo cajta razglabljat. Ampak dejstvo je tako. Zakaj se ti investicija povrne v 13 letih? Si se kdaj vprašal? Zato ker je subvencionirana, ker distributerji odkupujejo sončno energijo za večkratno ceno. Če bi bila sončna energija masovno uporabljena, tega ne bi bilo. In brez subvencij je ta tehnologija popolnoma neekonomska. Glede učinkovitosti sončnih panelov, pa le tole, učinkovitost se z leti hitro manjša. Že najmanjša umazanija vpliva na njihov izkoristek, skozi jih je treba pucat, pri tem se pa uporablja kr nekaj vode in energije. Torej je njihova učinkovitost še bistveno manjša. Pa so tu še številni drugi problemi.

Glede geotermalne energije pa ni lih tako. Temperatura v globini je odvisna od geotermičnega gradienta, ta se pa lokalno spreminja. Pa tudi rabiš termalne vode, ker je medij za prenos toplote. Tudi te pa nimaš povsod, sploh z dovolj visoko temperaturo ne. Ni lih tako simple ko pasulj :D.
AlFe
# 12.04.2011 ob 14:13
SPOROČILO

Sporočam vsem, ki se ob prvih novicah o nesreči v tej japonski nuklearni govorili o novem Černobilu, da lahko zlezejo iz križa, kamor smo jih pribili. Pogoj je, da vrnejo žeblje.
evaevi
# 12.04.2011 ob 13:55
''Direktor Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost Andrej Stritar je dejal, da Fukušima izpolnjuje vse kriterije za uvrstitev med jedrske nesreče najvišje, sedme stopnje, kljub temu pa poudarja, da nesreče v Fukušimi ne gre enačiti s Černobilom, in meni, da je najhujše že mimo, ''

gospod Stritar je do zdaj o nesreči v Fukušimi povedal že marsikaj, kar žal ni zdržalo
Konec despotizmu
# 12.04.2011 ob 13:50
Mrhovinar, sončne celice so med drugim rešitev, ja. Sploh pa ni res, da so nepovratne.
Hipotetično bi za letno oskrbo Nemčije z energijo potrebovali pokrit 2% njene površine s solarnimi paneli...te delajo iz silicija. Naložba se ti povrne v 13ih letih, držijo pa tam do 30 let zih. Vir.

Geotermalna energija pa kot, da je ni...300m pod zemljo je baje konstantnih 30 stopinj celzija, se opravičujem, ker nisem preveril, sem pa slišal od dovolj kredibilne osebe, tut rudarjev lih ne zebe pod zemljo.

Na tem svetu: Raznorazne bolnike lobije je treba polovit, na kole devat pa bo bolje.

Tole na Japonskem je pa ena sama groza, brez veze, da ne kar nesramno, je sploh diskutirat o tem, ker v bistvu nimamo res pojma, kaj se tam dogaja. Mediji so pa bolno nekredibilni in predvsem senzacionalistični. Oni tam se s tem spopadajo in res se spopadajo, v interesu jim je samo, da se že enkrat neha vse skupaj. O harakiriju nihče ne sanja.
Mike1825
# 12.04.2011 ob 10:31
hepimen
haha=) sj mi smo tt včasih na "biomaso" kurl, ko smo mel še peč na drve doma=) aja za tiste, ki še mogoče ne veste se pr nas izraz biomasa uporablja predvsem za les in v Šoštanju tt neki tega kurjo tak da bi lahko rekl, da so eko=) čeprav vsi vemo, da ma les še slabi kurilnost, ko pa premog.
ta_prav
# 12.04.2011 ob 09:12
Ja, OK no. Černobilska nesreča je dobila oznako 7. stopnje, ker je to pač najvišja možna. Če bi bilo še več stopenj, bi dobila še višjo stopnjo, nesreča v Fukušimi pa še zdaleč ne bi dobila tako visoke ocene nevarnosti. Vzporejanje nesreč v Černobilu in Fukušimi so novinarske buče.
bud00
# 12.04.2011 ob 08:43
Mislm, da počas ljudje ne bodo želeli več živeti v krogu 1000km JE. K v Črnobilu pa Fukošimi kaže tako.
majmun250
# 12.04.2011 ob 18:07
pa še nekaj za vse ki primerjate Fukušimo in Črnobil
Ruski in japonski standardi za sevenje se malce razlikujejo. Japonci so takoj izselili kjer se je sevanje "malo" povečalo pri črnobilu pa so samo "neposredno" okolico kjer je bilo sevanje zares visoko.
Je pa res da so rusi reagirali na drugačen način - bili so pripravljeni reskirati človeška življenja ( da ne bo pomote - ne trdim da je to fer do likvidatorjev) je pa dejstvo da če nebi bi lahko bile posledice veliko hujše. Njim je uspelo zajeziti sevanje s požrtvovalnostjo in praktično neskončnimi resorsami sovjetske zveze (tako oprema, kot ljudje) - ne pravim pa da so bili tehnično najbolje podkovani.
majmun250
# 12.04.2011 ob 17:54
nevem če je že kdo napisal odkar se je začela Fukušima ampak vseeno. Znimil bi bil članek o tem kako daleč so z izgradnjo (pripravami na njo) novega srkofaga v Črnobilu. Ker kolikor sem js bral naj bi bil po začenih ocenah že počasi zgrajen, kolikor pa vem še sloh začeli niso. Kako je z denarjem v mednarodnem skladu za Črnobil, koliko ga je in koliko miljard so ga že pokradli.

Da vidmo kje so sedaj slovenski raziskovalni novinarji - ali zante kaj napisati ali samo prevajati.
Mike1825
# 12.04.2011 ob 15:01
Konec despotizmu
Tti obnovljivi viri nam lahko mal pomagajo pr proizvodnji nikol pa ne bojo mogli nadomestit nekega stalnega vira kot je jedrska ali pa termoelektrarna, ker preveč nihajo pr proizvodnji. Mi rabmo ene par virov, ki nam lahko konstantno proizvajajo elektriko brez prekinitve in nekaj, ki so primerni za pokrivanje "špic" kot so HE.
Deki
# 12.04.2011 ob 14:27
Vsi ki ste glasno proti jederski energiji:
naštimajte si celice na streho, pa še eno veternico, zbiralnik vode za hidroelektrarno in se lepo odklopite od elektrodistributerja pa je.
Mrhovinar#
# 12.04.2011 ob 14:13
Moj prejšnji post je nekoliko idealiziran in seveda je na kratko povzeto moje mnenje o vsem tem, seveda sem mogoče v afektu- zaradi hipokritov na forumu, po branju komentarjev kaj izpustil, vendar menim da so moje trditve utemeljene in objektivne.

Re: Konec despotizmu
Kot fizik, imam opravka tudi s sončnimi celicami in njihovim delovanjem. Glede na moje izkušnje (seveda je sedaj to nekoliko subjektivno) ne vidim sončnih celic, kot ustrezno rešitev v naslednjih 10-20 letih. Zakaj torej? Odgovor je precej praktičnega vidika, in to je cena in izkoristek. Za namestitev sončnih celic rabimo veliko začetnega kapitala, kajti to je ena dražjih tehnologij (posledica naftnih lobijev in energetske politike držav). V zadnjih 5 letih je izkoristek sončnih celic zrastel z 20-25% na 35-40% vpadne energije. Torej če se ta trend nadaljuje in dosežemo vrednosti okoli 60%, kar je zanimiv delež tudi za večje odjemalce el. energije. Seveda pa ne moremo pričakovati popolnoma linearne rasti izkoristka in masovne industrijske izdelavi sončnih celic, takoj ob dosežku teh izkoristkov. Torej moja ocena, kdaj bi bila zadeva v vsakodnevni uporabi, je mogoče celo preveč optimistična. Sončne celice rabijo poleg enormne količine kapitala prav tako prostrano in sončno območje na katerem so postavljene. Poleg tega da so zelo krhke in dovzetne do mehaničnih poškodb. Prav tako moramo redno vzdrževati sončne celice in imajo glede na ceno relativno kratko delovno dobo. Zaradi teh vzrokov, menim da to ni adekvatna zamenjava za JE.

Seveda pa si želim da bi vso energijo lahko pridobili iz naravnih obnovljivih virov, vendar moramo se zavedati kaj je realnost in kaj fikcija. Na žalost.
whit
# 12.04.2011 ob 13:03
Neeeeeeee, neeeeeeeeee. Jedrska katastrofa 7 stopnje na Japonskem sploh ni tko huda. Kajne?
Namesto, da bi prišlo do genetskih degeneracij ljudi bodo vsi skupaj samo bolj sposobni. Sedaj bo vzklila nova rasa raznih Japonskih spidermanov in ostalih superherojskih mutantov.
:cool2:
# 12.04.2011 ob 12:18
Detonacija 10 kilotonske atomske bombe v vsakem jedrskem reaktorju v Fukušimi?!? Se pravi narediš ravno tisto, kar se trudiš preprečiti (da bi šel jedrski material v atmosfero), poleg tega pa še detoniraš atomsko bombo zraven in še dodatno k reaktorskemu prispevaš še bombni radioaktivni material?!? Hirošimska bomba je imela cirka 15 kiloton, tu pa človek predlaga detonacijo treh 10 kilotonskih bomb v treh jedrskih reaktorjih - praktično v mesu? Pa to je neslana šala ljudje božji!

Mimogrede, hlajenje več let ali desetletij je povsem normalno, jedrsko gorivo na primer, ko je izrabljeno in ko ga odstranijo iz krške nuklearke (ali pa vsake druge), se hladi še cirka 20 let!
aleksandergreat
# 12.04.2011 ob 11:23
Ups napaka popravljam
drugo minimalna plača na pran veliki inflaciji popolnoma neprimerna
Союз
# 12.04.2011 ob 11:21
Hehe, minus dobim, ker napišem dejstvo. Kot kaže, nekaterim dejstva pač niso všeč :).
TOJO21
# 12.04.2011 ob 10:55
@ fidelis

Tole bo hujš kot Černobil, ker sedaj visokoradioaktivne snovi pronicajo v podtalnico in jih bo raznosil zelo daleč naokrog.

Ja seveda. Kje si pa to neumnost prebral? Najdlje se onesnaženje širi v atmosferi, neprimerno dlje kot v podtalnici. Onesnaženje v podtalnici je v veliki večini primerov lokalno, ker so vodonosniki omejeni. Poleg tega poteka prenos polutantov v podtalnici veliko počasneje kot v ozračju in se da te zadeve omejiti. Problem podtalnice je edino tale, da je lahko onesnažena dolgo časovno obdobje.

Ja kaj čmo. Bomo pa bolje živeli, ko boste antinuklearni in alternativno energetski strokovnjaki, ki se pojavljate na tem forumu enostavno rešili vse probleme. Sej ni panike, HE po celi državi, potopit vse doline, Krško, Ljubljansko, Dravsko-Ptujsko, Pomurje, itd... Potem pa gremo živet v Julijske alpe in delat družbo gamsom in kozorogom... Pa dejte imet vsaj malo stika z realnostjo. Vem sanjarit je vsem lepo, vendar realnost je pa žal drugačna.
aleksandergreat
# 12.04.2011 ob 10:39
Ja vidim, da nekateri vidite ta poločaj kot očiten pokazatelj ti. energetske krize! Nafte in plina primankuje. Jedrske grožnje so neizogibne ipd. Toda to ni tako na obzorju se pojavlja povsem nova predvsem bolj varna toda bolj zahtevna energetska tehnologija! Govorim namreč o fuzijskih elektrarnah. Sicer v Provansi v Franciji s pomočjo znanstvenikov s celega sveta vidno vlogo igrajo tudi slovenski, že izdelujejo poizkusni reaktor ITER. Sicer kot pravim ta tehnologija je še v povojih! Ampak če bi bila angažiranost še veliko večja na to mislim predvsem finančni sektor. Če npr. nebi zmetali denarja v neumna oborožitvene namene, ki požerejo neverjetno št. denarcev.
Mike1825
# 12.04.2011 ob 09:49
bud00
dj pejt mal ven pogledat npr pot od Radeč pa do Krškega Najprej HE Vrhovo, ki že kr en cajta obratuje pol mamo pred kratkim zgrajeno HE Boštanj pol maš v izgradni HE Blanco in še mal naprej HE Krško
DonRos
# 12.04.2011 ob 21:36
Jaz res ne vem zakaj ne morete rečt, da naj se otroci in mladostniki izogibajo dežja, vsaj dokler se pri nas opravi prve analize. Ker sama radioaktivnost ni nek velik problem pri nas. Je pa zelo verjetno večji delež radioaktivnega joda, ki se veže v ščitnici in je posebno nevaren za mlad ljudi... Glede na to, nas izpusti dosežejo v manj kot 2 tednih le ta še ni razpadel.

Ker tele "strokovnjaki" ki pravijo kako so pri nas vplivi zanemarljivi, niso in ne morejo opraviti analize dežja in vplivov dokler resnično ne pade na tla.

No tole so zadnje meritve iz Maribora, kjer se že pozna sprememba zaradi padavin:
http://img535.imageshack.us/i/gmagrafmbt
abor.png/
Kazalo