Domove so morali zaradi sevanja zapustiti ljudje, ki živijo v 20-kilometrskem območju okoli elektrarne, tisti, ki so od nje oddaljeni od 20 do 30 kilometrov, pa so dobili navodilo, naj se zadržujejo v zaprtih prostorih. Foto: EPA
Domove so morali zaradi sevanja zapustiti ljudje, ki živijo v 20-kilometrskem območju okoli elektrarne, tisti, ki so od nje oddaljeni od 20 do 30 kilometrov, pa so dobili navodilo, naj se zadržujejo v zaprtih prostorih. Foto: EPA
Japonska
Analitiki pričakujejo, da bo obnova japonskega gospodarstva državo stala vsaj 10.000 milijard jenov (82,1 milijarde evrov). Japonski mediji ob tem poročajo, da bo vlada do prihodnjega tedna oblikovala poseben proračun, s katerim bo za sanacijo namenila 5.000 milijard jenov (41,1 milijarde evrov). Foto: EPA
Razmere na Japonskem

Medtem ko v prvi reaktor Fukušime vbrizgavajo dušik, da bi preprečili eksplozijo vodika, se je zaradi potresa in cunamija močno poslabšala gospodarska napoved za državo.

Družba TEPCO, ki upravlja s poškodovano jedrsko elektrarno, je sporočila, da bodo v reaktor vbrizgali 6.000 kubičnih metrov dušika, postopek pa naj bi trajal šest dni. V japonski agenciji za jedrsko varnost so povedali, da je to preventivni ukrep in da ni neposredne nevarnosti eksplozije. Dušik naj bi nato vbrizgali tudi v reaktorja številka dva in tri. Agencija je TEPCU naročila, naj stalno izvaja meritve radioaktivnosti v okolici elektrarne ter javnosti posreduje vse podatke o tem.

Lahko so vzeli nekaj svojih stvari
Operater ocenjuje, da je bilo v nesreči poškodovanih 70 odstotkov gorivnih palic v prvem reaktorju, 30 odstotkov v drugem in 25 odstotkov v tretjem. Sicer pa japonska vlada načrtuje, da bodo slab mesec po nesreči ljudem, ki živijo v bližini nuklearke, dovolili, da se za kratek čas vrnejo na domove ter iz njih vzamejo vrednejše stvari oziroma tisto, kar potrebujejo.

Japonsko gospodarstvo je zaradi naravne nesreče pod zelo velikim pritiskom. Potres in cunami sta marca močno prizadela japonski izvoz, zmanjšalo pa se je tudi domače povpraševanje, kar bo japonski bruto domači proizvod (BDP) potisnilo navzdol, je sporočila japonska centralna banka in dodala, da ni spremenila ključne obrestne mere. Razkrila je še posojilni program.

Padec BDP-ja je neizbežen
S to oceno, ki jo je banka sprejela na zasedanju o monetarni politiki, se strinjajo tudi analitiki, ki napovedujejo, da se bo japonski BDP v tem koledarskem letu znižal za 1,5 odstotka, v fiskalnem letu, ki traja od aprila do marca, pa za en odstotek. Naravna katastrofa, ki ji je sledila še jedrska kriza, je uničila ali poškodovala številne tovarne na severu države in s tem močno okrnila oskrbo z različnimi proizvodi - od avtomobilskih delov do mlečnih izdelkov.

S tako omejeno proizvodnjo in oskrbo dežela vzhajajočega sonca ne more pričakovati gospodarskega okrevanja, svari stroka. Še mesec dni pred potresom je sicer japonska centralna banka državi napovedovala svetlejšo gospodarsko prihodnost.

Ključna obrestna mera ostaja nespremenjena
Centralna banka je naznanila tudi posojilni program za banke v prizadetih regijah, "težak" 1.000 milijard jenov (8,21 milijarde evrov). Z njim bo omogočila poceni posojila. Že po potresu in cunamiju je ta institucija poskrbela za več finančnih injekcij tamkajšnjemu finančnemu trgu. V obtok je tako skupaj posredovala 80.000 milijard jenov (657,1 milijarde evrov). Tudi namen te pomoči je bil bankam omogočiti, da bodo še naprej posojale denar.

Poleg tega centralna banka na tokratnem zasedanju ni spremenila ključne obrestne mere. Ta se bo tako še naprej gibala na ravni, ki je bila vzpostavljena oktobra, to je med nič in 0,1 odstotka. Tako želi banka spodbuditi šibko japonsko gospodarstvo.

Razmere na Japonskem