Vrh G7 je potekal v obalnem kraju Ise-Šima. Foto: EPA
Vrh G7 je potekal v obalnem kraju Ise-Šima. Foto: EPA

Voditelji skupine G7 so v sklepni izjavi opozorili, da bi izstop Britancev iz EU-ja obrnil povečevanja svetovne gospodarske rasti, vlaganj in delovnih mest. Svetovna gospodarska rast je po njihovem mnenju prednostna naloga pri soočanju z grožnjami svetovnemu gospodarstvu in varnosti.

Referendum, na katerem se bodo Britanci odločali o izstopu ali obstoju v EU-ju, bo potekal 23. junija. Britanski premier David Cameron se zavzema za obstoj v EU-ju in po zadnjih javnomnenjskih raziskavah so podporniki obstoja v EU-ju v prednosti, poroča BBC.

Rast poglavitna naloga
Sicer so voditelji ZDA, Kanade, Velike Britanije, Italije, Nemčije, Francije in Japonske po dvodnevnih pogovorih poudarili, da je svetovna gospodarska rast nujna prednostna naloga. Zavezali so se, da se bodo skupaj spopadali z glavnimi nevarnostmi svetovni rasti, vključno z grožnjami terorističnih napadov in skrajnega nasilja.

Prizadevali si bodo, da bo gospodarska rast vključujoča in bo prispevala k novim delovnim mestom, tako da bodo imeli od nje koristi vsi segmenti družbe. Mednarodnim trgom so poslali sporočilo, v katerem so jih pozvali k odprtosti v boju proti vsem oblikam protekcionizma, državam pa svetovali, naj se izognejo tekmovalnim devalvacijam svojih valut.

Poleg prevladujočih gospodarskih tem so se voditelji posvetili še nizu drugih vprašanj. Prebežniško krizo v Evropi so označili za svetovni izziv, ki zahteva svetovni odgovor v povečanju pomoči mednarodnih finančnih institucij in držav donatoric.

Kot poroča dopisnik RTV Slovenija iz Pekinga Uroš Lipušček, je razprava pokazala, da se razen o skupni obsodbi kitajske politike na območju Južnokitajskega morja in obsodbi severnokorejske jedrske grožnje o drugih najpomembnejših vprašanjih niso sporazumeli. Predvsem zaradi nasprotovanja Nemčije in Velike Britanije se jim na primer ni uspelo dogovoriti o kolektivnih ukrepih za povečanje gospodarske rasti.