Svet
Afganistan
Afganistanski kmetje pridelujejo največ opija na svetu. Foto: EPA
Zunanji ministri G8
Zunanji ministri G8 so se zbrali v močno zastraženem Trstu slabe tri tedne pred srečanjem predsednikov vlad in držav skupine G8, ki bo med 10. in 12. julijem potekalo v L'Aquili. Foto: EPA

Dodaj v

G8 z novo strategijo proti afganistanskemu opiju

Poziv k svobodnim volitvam v Afganistanu
27. junij 2009 ob 18:36
Trst - MMC RTV SLO, STA

Zadnji dan zasedanja zunanjih ministrov skupine G8 so pozornost z Irana preusmerili na Afganistan. Pozvali so k svobodnim volitvam in ustavitvi gojenja opija v tej azijski državi.

V skupni izjavi so ministri Velike Britanije, Kanade, Francije, Nemčije, Italije, Japonske, Rusije in ZDA poudarili, da potrebuje Afganistan kmetije, ki bodo pridelovale kaj drugega kot opij, in pozvali k večji pomoči državi, da bi kmete odvrnili od gojenja maka in jih preusmerili k pridelovanju tradicionalnih pridelkov. Richard Holbrooke, posebni ameriški odposlanec za Afganistan, je napovedal, da bodo ZDA zmanjšale sredstva za boj proti pridelavi opija, več sto milijonov dolarjev pa bodo namenile za vzpodbudo pridelave zakonitih pridelkov.

Po podatkih ZN-a v Afganistanu letno pridela 7.000 ton opija oziroma 90 odstotkov vsega nezakonitega opija na svetu. Za posledicami v Afganistanu pridelanega opija vsako leto v Evropi in Aziji umre 100.000 ljudi.

V boj proti opiju pozvana Pakistan in Iran
Ministri so v boju proti nezakoniti trgovini z opijem pozvali k večjemu sodelovanju afganistanskih in pakistanskih obveščevalnih služb, k temu boju pa pozvali še Iran, tranzitno državo za 40 odstotkov nezakonite trgovine z opijem na svetu. Poleg tega naj bi po besedah italijanskega zunanjega ministra Franca Frattinija imel "Iran verjetno največji odstotek zasvojencev z opijem".

Karzaj vabi talibane na volitve
Pred bližajočimi se predsedniškimi in lokalnimi volitvami 20. avgusta v Afganistanu je skupina G8 oblasti pozvala, naj zagotovijo poštene in svobodne volitve. S tem naj bi državljani dobili občutek, da imajo v svoji državi besedo. V tem duhu je afganistanski predsednik Hamid Karzaj, ki se pozeguje za nov mandat, v Kabulu talibane pozval, naj se udeležijo volitev, ne pa da z napadi skušajo preprečiti njihovo izvedbo.

Obljubljena pomoč Pakistanu
Ministri G8 so pohvalili ofenzivo Pakistana proti talibanskim upornikom na severozahodu države ob meji z Afganistanom. Islamabadu so zagotovili, da bodo pomagali okoli dvema milijonoma civilistov, ki so pred spopadi zbežali z območja.

T. V.
Prijavi napako
Komentarji
levokrilo
# 29.06.2009 ob 10:28
S katerim denarjem bodo pa potem financirali vse vojne?
Bla bla.
pagan
# 28.06.2009 ob 12:53
nej bojo vsaj zadeti če že ežnsk ne morejo gledat.... drugač pa nej g8 rajš zmanjšajo odkupni delež opiatov (preventiva pa zapret dilerje) v svojih državah potem se bo pa tut gojenje zmanjšalo...
mcmedo
# 28.06.2009 ob 12:46
vsaj cena pada, če ne drugega
MoTmOt
# 28.06.2009 ob 10:26
V naslednjih leti se bo proizvodnja opija v afganistanu podvojila..samo tega nam naši dušebrižniki ne bodo povedali.
NO2Jansa
# 28.06.2009 ob 10:22
Americani bodo govoril, seveda, seveda...

kaj pa npr crack cocain, ki je izbruhnil v enem dnevu po vseh črnskih naseljih po usa?

kaj pa clinton -bush companija, ki ima dokazano povezave s kolumbijskimi karteli, prek bush & co naftnih ploščadi pa cocain uvazajo v usa.

kaj pa povečanje kriminala in prometa z drogami v vsaki okupirani drzavi ?

talibani so heroin skorajda eliminirali, pod usa okupacijo se je proizvodnja dvignila za 100% na letni bazi...

mone hinavske
helsinki
# 27.06.2009 ob 23:44
Use je treba dat prodajat v lekarne
Truga
# 27.06.2009 ob 21:32
To je prava pot, Američani že vedo. Tako bodo na pravo pot spravili tudi tornade.
adnan1984
# 27.06.2009 ob 19:46
Mogoče jim verjame kumrovc pa borvoić i kompanija!
Pa l.p.!
Bivši uporabnik
# 27.06.2009 ob 18:50
Ključ do stabilizacije v regiji je povečan pritisk mednarodne skupnosti na iranski režim. Ugledni strokovnjaki opozarjajo, da naj bi tihotapci mamil, ki financirajo Talibane, imeli tiho soglasje iranskih mul, ki se tako želijo maščevati Zahodu, še navaja isti visoki vir.
fuksel
# 27.06.2009 ob 18:44
kakšno sprenevedanje.....odkar so amerosi dol se je proizvodnja povečala za 90%....pa kdo jim vrjame...
Kazalo