Nemški in ameriški zunanji minister, Gabriel (levo) in Tillerson, sta se v Washingtonu pogovarjala o odnosih z Rusijo ter Severni Koreji. Foto: Reuters
Nemški in ameriški zunanji minister, Gabriel (levo) in Tillerson, sta se v Washingtonu pogovarjala o odnosih z Rusijo ter Severni Koreji. Foto: Reuters
Sigmar Gabriel in Rex Tillerson
Gabriel je Tillersonu dejal, da je zaskrbljen zaradi ameriških sankcij proti Iranu, saj se boji, da bi to lahko ogrozilo jedrski sporazum. Foto: Reuters

Nove ameriške sankcije v Evropi vzbujajo zaskrbljenost pred nepričakovanimi stranskimi učinki, je Gabriel dejal po pogovorih z ameriškim kolegom Rexom Tillersonom.

"Naših gospodarskih odnosov z Rusijo nočemo popolnoma uničiti," je v Washingtonu še poudaril Gabriel.

Ameriški predsednik Donald Trump je zakon, s katerim so začele veljati nove sankcije proti Rusiji, Iranu in Severni Koreji, podpisal 2. avgusta. Tarča novih sankcij je predvsem ruski energetski sektor. Washington lahko uvede sankcije proti podjetjem, ki sodelujejo pri razvoju ruskih plinovodov, in omeji nekatere ruske izvoznike orožja.

Tudi na nove ameriške sankcije proti Iranu Evropa po Gabrielovih besedah gleda skeptično, saj se boji, da bi lahko ogrozile težko izpogajani jedrski sporazum s Teheranom. "Kot Evropejci in kot Nemci smo zelo zainteresirani za ohranitev tega sporazuma," je poudaril minister in dodal, da mora Iran uresničiti vsako podrobnost, zapisano v sporazumu.

Novo imenovani ameriški posebni predstavnik za Ukrajino Kurt Volker je za Deutsche Welle dejal, da Washington ne bo sklepal nobenih pogodb ali sankcij glede Rusije za hrbtom Evropejcev.

Ministra tudi o Severni Koreji
Tema pogovorov obeh zunanjih ministrov je bil tudi zadnji severnokorejski raketni preizkus. Gabriel je dejal, da ga je osupnilo, na kako grob način Severna Koreja krši resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov in s tem "neprizanesljivo postavlja na kocko varnost in mir ljudi v svoji neposredni soseščini".

Gabriel se bo srečal še z nekdanjim ameriškim državnim sekretarjem Henryjem Kissingerjem v ameriški zvezni državi New York.