Gadafi ima še vedno veliko privržencev med nigerskimi Tuaregi. Foto: Reuters
Gadafi ima še vedno veliko privržencev med nigerskimi Tuaregi. Foto: Reuters
V zadnjih dneh je mejo z Nigrom prečkalo več libijskih konvojev. Foto: Reuters
Opustošenje blizu mesta Bani Valid. Foto: Reuters

, koordinator "iskalne akcije" za Gadafijem, je dejal, da poročila kažejo, da je bil voditelj pred tremi dnevi v južni vasi Gvat, okoli 300 kilometrov severno od meje z Nigrom.
"Mislim, da je zapustil Bani Valid. Zadnje sledi vodijo v Gvat. Ljudje so videli avtomobile v tej smeri. Številni viri poročajo, da skuša priti še dlje na jug, proti Čadu ali Nigru," je povedal Buhagiar.

Po poročanju francoskih in nigrskih vojaških virov je nigrska vojska pospremila konvoj z do 250 vozili do severnega mesta Agadez. Po besedah vira iz francoske vojske (Niger je nekdanja francoska kolonija) se bosta konvoju pozneje morda pridružila 69-letni Gadafi in njegov sin Saif Al Islam na poti do sosednjega Burkina Fasa, ki je strmoglavljenemu voditelju ponudil politični azil.

V Burkina Fasu so to zavrnili, češ da nekdanji libijski voditelj ni zaprosil za azil in da ni nobenega znaka, da bi bil na poti do te zahodnoafriške države. "Ne vemo za njegovo navzočnost v Burkina Fusu. A če prispe na našo mejo, imamo svoje postopke," je dejal minister za komunikacije Burkina Fasa Alain Edouard Traore.
Država Burkina Faso, nekdanja francoska kolonija in prejemnica večjih količin libijske pomoči, je Gadafiju ponudila zatočišče prejšnji mesec, a tudi priznala novo libijsko oblast. Predsednik Blaise Compaore je, tako kot Gadafi, prišel na oblast z vojaškim udarom in vodi državo že 24 let.
"V Libiji je"
ZDA menijo, da je konvoj prevažal višje člane Gadafijevega spremstva, in so pozvale Niger, naj pridrži vsakogar, ki ga iščejo zaradi vojnih zločinov nad protestniki med vstajo proti Gadafiju. Obrambni minister ZDA Leon Panetta je v TV-oddaji Charlie Rose dejal, da ne ve, ali je Gadafi še v Libiji.
Gadafijev predstavnik Mousa Ibrahim trdi, da njegov vodja ni zapustil države: "V Libiji je. Na varnem je, zelo dobrega zdravja in visoke morale," je povedal. Uporniki, ki so pred dvema tednoma strmoglavili Gadafija, menijo, da je več deset drugih vozil, ki so prečkala mejo, morda prevažalo zlato in gotovino, naropano iz libijske centralne banke v Gadafijevem domačem mestu.

Francija, Niger in Burkina Faso, pa tudi libijska nova oblast in Nato vsi zanikajo, da bi vedeli, kje je Gadafi oz. za kakšen dogovor, po katerem bi voditelj odpotoval v tujino in se izognil Mednarodnemu sodišču v Haagu, ki mu želi soditi za vojne zločine. Nigrski notranji minister Abdou Labo trdi, da "kot ve, meje z Nigrom ni prečkalo več 100 vozil", potrdil pa je, da so "na podlagi človekoljubnih razlogov" dovolili vstop v državo Gadafijevemu vodji varnostnih sil Mansourju Dau, ki naj bi bil edini predstavnik libijske oblasti, ki so ga sprejeli.

Natova bojna letala in vohunski sateliti sicer že mesece krožijo nad libijskimi puščavami, a predstavnik Severnoatlantske zveze trdi, da ne iščejo Gadafija in njegovih tovarišev, temveč ščitijo civilno prebivalstvo.