Kje je Gadafi, še ni znano. Foto: EPA
Kje je Gadafi, še ni znano. Foto: EPA
Mejo je prečkal že drugi konvoj v dveh dneh. Foto: EPA

Iz Libije je v sosednji Niger ponoči prispel velik vojaški konvoj, za katerega so domnevali, da bi se lahko v njem skrival tudi Gadafi ali eden izmed njegovih sinov.

Arabska televizija Al Arabija je nato poročala, pri čemer se je sklicevala na besede nigrskega zunanjega ministra Bazuma Mohameda, da Gadafija ni bilo v konvoju.

Libijski prehodni nacionalni svet je pred tem sporočil, da so mejo z Nigrom v konvoju vojaških vozil prečkali Gadafijevi privrženci, ki so imeli pri sebi večje količine zlata in gotovine.

Konvoj z okoli 200 vozili in do zob oboroženimi libijskimi vojaki je v ponedeljek zvečer prispel v Agadez na severu Nigra, nato pa naj bi nadaljeval pot proti prestolnici Nigra Niameyu. Konvoj naj bi spremljali tudi nigrski vojaki. Medtem pa se je po poročanju CNN-a proti Niameyu odpravil že drugi libijski konvoj v dveh dneh.

Kot je poročal tamkajšnji časnik v Agadezu, je konvoj vodil tuareški voditelj Risa ag Bula, ki je pred desetletji v Nigru vodil vojno za neodvisnost nomadskega ljudstva Tuaregov. Njegov boj ni bil uspešen in pozneje je zatočišče poiskal v Libiji, kjer naj bi se boril na strani Gadafija.

Po nekaterih poročanjih, naj bi Gadafiju azil ponudila Burkina Faso, a viri blizu predsednika te zahodnoafriške države so sporočili, da ne vedo nič o morebitnem prihodu pobeglega libijskega voditelja.

Tuaregi zvesti Gadafiju
Gadafi naj bi bil sicer še vedno močno priljubljen na severu Nigra in v mestih, kot je Agadez, kjer je večina prebivalcev Tuaregov. Gadafi jim je namreč pomagal med njihovim uporom, Tuaregi pa so bili zdaj med zadnjimi, ki so priznali njegov padec v Libiji.

Gadafijev tiskovni predstavnik Musa Ibrahim je sicer kljub vse glasnejšim govoricam, da je samodržec že pobegnil iz Libije, to odločno zanikal. Gadafi je "odličnega zdravja in organizira obrambo Libije", je zatrdil Ibrahim prek sirske televizije. "Še vedno smo zelo močni," je dodal in zatrdil, da se bodo borili "do smrti ali pa do zmage".

Nekaj članov Gadafijeve družine, vključno z ženo, hčerko in dvema sinovoma, je sicer že prebegnilo v Alžirijo. Uporniki proti Gadafijevemu režimu že zahtevajo njihovo izročitev.