Ruski predsednik in ameriški obrambni sekretar si na konferenci v Münchnu nista izmenjala veliko pogledov. Foto: EPA
Ruski predsednik in ameriški obrambni sekretar si na konferenci v Münchnu nista izmenjala veliko pogledov. Foto: EPA
Konferenco nenehno spremljajo barviti protesti. Foto: EPA

Na ugledni mednarodni konferenci v Münchnu je Putin v soboto ostro napadel ZDA, da skušajo na silo urejati razmere po svetu in postati edina velesila, kar po njegovih besedah pomeni novo oboroževalno tekmo. Bela hiša se je že odzvala in pravi, da jo je govor razočaral. Prav tako je razočaranje nad govorom prvega moža Rusije izrazil tudi generalni sekretar zveze Nato Jaap de Hoop Scheffer.

"Vohuni smo odkriti govorci"
Gates je udeležencem konference dejal, da so izkušeni diplomati in politiki, medtem ko sam kot sobotni govorec (Putin) prihaja iz povsem drugačnega okolja. Za njim je namreč kariera vohuna in stari vohuni imajo po njegovem mnenju navado govoriti odkrito.

Putinu je Gates zato šaljivo odvrnil, da je sam kot nekdanji borec iz hladne vojne skoraj nekoliko nostalgičen za tistim manj zapletenim časom, vendar meni, da je bila ena hladna vojna dovolj. Vsi se spopadamo s številnimi težavami in izzivi, ki jih moramo reševati v sodelovanju z drugimi državami, tudi Rusijo, je še dejal Gates.

Nekdanji direktor ameriške obveščevalne agencije Cia, ki je na položaju obrambnega sekretarja nasledil Donalda Rumsfelda, je ob tem sprejel Putinovo povabilo, da naj obišče Moskvo. Delegate iz 40 držav je nagovoril tudi ruski obrambni minister Sergej Ivanov, ki se je strinjal, da morajo stari sovražniki sodelovati v boju proti novim grožnjam, ki jih prinaša terorizem.

Konference bi se morala udeležiti tudi slovenska delegacija z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem, a je to preprečila okvara najetega letala. Po zapletih se je slovenska delegacija vrnila domov.