Gillardova je se je dotaknila vprašanja, ki v preteklosti ni bilo tema predvolilnih kampanj. Foto: EPA
Gillardova je se je dotaknila vprašanja, ki v preteklosti ni bilo tema predvolilnih kampanj. Foto: EPA

"Po mojem mnenju bi bil primeren čas, da država postane republika, ko bomo priče spremembi monarha. Seveda upam, da bo kraljica Elizabeta II. živela dolgo in srečno življenje. Kot njena mama, mislim, da ima vse možnosti, da tudi bo," je dejala Gillardova pred sobotnimi parlamentarnimi volitvami in pojasnila, da Avstralija čuti "globoko vdanost" do britanske kraljice, a bi morala biti Elizabeta II. zadnja avstralska monarhinja.

Vdanost britanski monarhiji je za Avstralce občutljiva tema in na referendumu leta 1999 so zavrnili predlog, da država postane republika. Številni Avstralci so namreč britanski priseljenci ali njihovi potomci, ki še vedno čutijo močno pripadnost Veliki Britaniji in kraljici.

"Avstralci navezani na trenutno ureditev"
Vodja opozicijske Liberalne stranke Tony Abbot, ki je glavni tekmec Gillardove na volitvah in je vnet zagovornik monarhije, ne verjame, da bo Avstralija v času njegovega življenja postala republika. "Avstralci so pokazali, da so izredno navezani na instutucijo, ki deluje," je dejal Abbot, ki ne vidi razloga, zakaj trenutna ureditev ne bi funkcionirala tudi v prihodnosti.

Avstralija je parlamentarna monarhija z britansko kraljico na čelu, ki jo v "deželi tam spodaj" zastopa generalni guverner. Elizabeta II. je sicer na prestolu že od več kot 58 let.