V Parizu in okolici je okoli 17.000 gospodinjstev ostalo brez elektrike, v državi pa so umrli štirje ljudi, več jih je bilo poškodovanih. Foto: EPA
V Parizu in okolici je okoli 17.000 gospodinjstev ostalo brez elektrike, v državi pa so umrli štirje ljudi, več jih je bilo poškodovanih. Foto: EPA

Gladina Sene je sicer ponoči narasla na 6,1 metra nad svojo običajno ravnjo, poroča BBC. Poplave, ki so prizadele francosko glavno mesto, so povzročile zaprtje delov podzemne železnice in muzejev Louvre in Orsay, od koder je osebje na varno premaknilo umetnine, ter drugih mestnih znamenitosti. Iz Louvra so na varno premaknili 250.000 umetnin. Mostovi v Parizu so bili zaprti, plutje po Seni pa je bilo prepovedano za nenujne ladijske prevoze.

"Smo v fazi stabilizacije, čeprav bi se vodna gladina še lahko dvignila za centimeter ali dva," je dejal Bruno Janet z okoljskega ministrstva. Kljub nižanju gladine ostaja v Parizu v veljavi druga najvišja stopnja nevarnosti. Vremenoslovci so sicer opozarjali, da bi se lahko gladine reke dvignila na 6,5 metra nad običajno ravnjo. Francosko okoljsko ministrstvo pa je sporočilo, da so poplave dosegle svoj največji obseg in da se čez konec tedna ne bodo večale, nato pa naj bi se umirile.

Več smrtnih žrtev
Kot je dejal premier Manuel Valls, so v državi štirje ljudje umrli, 42 pa jih je poškodovanih. Francoska okoljska ministrica Segolene Royal je sicer izrazila bojazen, da bodo odkrili še več trupel, ko se bo voda umaknila iz vasi v osrednjem delu države, ki so ga prizadele stoletne poplave. Francoski mediji poročajo, da se pozornost zdaj usmerja na kraje proti severu države, ob tem pa se v osrednji Franciji pričakuje nadaljnje padavine. V Parizu in okolici je okoli 17.000 gospodinjstev ostalo brez elektrike. Pariške oblasti so dve telovadnici spremenile v začasno zatočišče za vse, ki so ostali brez strehe nad glavo. Poplave bi lahko francoske zavarovalnice stale več kot 600 milijonov evrov.

Količina padavin v Franciji maja je bila največja po letu 1873, trenutna kriza pa je sicer manjša od tiste iz leta 1910, ko je bil Pariz pod vodo dva meseca. Takrat je bila Sena 8,62 metra višja od običajne ravni. Leta 1955 je dosegla višino 7,1 metra, leta 1982 pa 6,18 metra nad običajno ravnjo.