LRA naj bi se boril za Ugando na temeljih desetih božjih zapovedi, a v ozadju upora je tudi nezadovoljstvo prebivalcev severa Ugande, ki zahtevajo več politične moči. Foto: EPA
LRA naj bi se boril za Ugando na temeljih desetih božjih zapovedi, a v ozadju upora je tudi nezadovoljstvo prebivalcev severa Ugande, ki zahtevajo več politične moči. Foto: EPA
Joseph Kony
Kony se je že večkrat izmaknil podpisu mirovnega dogovora, v katerega je načeloma privolil. Foto: EPA

Po poročanju humanitarne agencije ZN-a so se poboji zgodili med 25. in 27. decembrom v treh vaseh na severovzhodu Demokratične republike Kongo, uporniki pa naj bi ugrabili še najmanj 20 otrok in neznano število odraslih.

Poveljnik ugandske vojske je povedal, da so uporniki v cerkvi v bližini vasi Doruma ob meji z južnim Sudanom z mačetami pokončali 45 civilistov, večinoma žensk in otrok. Predstavnik upornikov je zanikal odgovornost za pokol in dejal, da gre za novo propagandno akcijo ugandske vojske.

Sredi decembra so se vojske Ugande, Konga in južnega Sudana združile v ofenzivi zoper LRA, ki že več kot 20 let terorizira sever Ugande, v zadnjem času pa tudi obmejna področja v sosednjih državah.

"Prerok" večkrat prelomil besedo
V skupni ofenzivi treh držav so uničili nekatera oporišča upornikov, vendar pa niso uspeli locirati voditelja LRA-ja in samooklicanega preroka Josepha Konyja, ki je že večkrat zatrdil, da bo privolil v mirovni dogovor in končal upor, a je vedno znova požrl svojo besedo.

Posredniki v mirovnih pogajanjih so Konyju dali čas do konca novembra, da podpiše mirovni dogovor, a ta tega ni hotel storiti dokler Mednarodno kazensko sodišče v Haagu (ICC) proti njemu ne umakne obtožnice in mednarodne tiralice.

Konyja in njegove sodelavce ICC obtožuje zločinov proti človeštvu. Uporniki so namreč znani po ugrabitvah otrok, ki jih nato uporabijo kot vojake, nosače in spolne sužnje. Čeprav natančne številke niso znane, pa naj bi bilo v teh letih ugrabljenih na tisoče otrok.

G. V.