Predsednica se je na besede Ostojića odzvala kar prek svojega profila na Facebooku. Foto: MMC RTV SLO
Predsednica se je na besede Ostojića odzvala kar prek svojega profila na Facebooku. Foto: MMC RTV SLO
Ranko Ostojić
Minister za notranje zadeve je prepričan, da so predsedničine izjave nevarne. Foto: Reuters

Predsednica, ki je trenutno na uradnem obisku na Kitajskem, je po napovedi Budimpešte o zaprtju zelene meje s Hrvaško v petek dejala, da se od začetka begunske krize zavzema za popoln nadzor zelene meje in vstop migrantov prek uradnih mejnih prehodov. Poudarila je tudi, da bi število migrantov, ki vstopajo v državo, moralo biti sorazmerno s številom tistih, ki iz nje odidejo, glede na to, da Hrvaška ne more poskrbeti za večje število migrantov.

Na to izjavo predsednice Grabar Kitarovićeve se je v Opatovcu odzval notranji minister Ranko Ostojić in dejal, da se "ona z lahkoto o tem dogovori s svojimi prijatelji v Srbiji, nato Hrvaška ne bo imela več problemov". "Naj se ona o tem dogovori s tistimi, s katerimi razpravlja v New Yorku, naj se dogovori o preusmerjanju na uradne prehode, pa ne bomo imeli nobenih težav," je še dejal Ostojić in dodal, da bi s tem Hrvaški zelo olajšala delo.

"To bom naredila takoj, ko mi bo dovolila ustava"
Grabar Kitarovićeva je nato na svojem profilu na Facebooku zapisala: "Z današnjo izjavo je tehnični minister Ostojić priznal, da ta tehnična vlada ni sposobna voditi države in da meni prepušča izvršno oblast. To bom naredila takoj, ko mi bo dovolila ustava."

S to izjavo je hrvaška predsednica dvignila kar nekaj prahu. Nanjo se je že v Dnevniku HRT-ja odzval minister Ostojić in dejal: "V nekem trenutku sem pomislil, da ji je nekdo vdrl v profil. Žal mi je, da tisti, ki bi moral biti prvi varuh ustave, pošilja nevarno sporočilo, ki ogroža ustavno ureditev." "To je bila velika napaka, predsednica bi se morala zadržati. Mi trenutno bijemo težko bitko, a so državljani Hrvaške prepoznali, da so ljudje na terenu opravili ogromno delo in zato moram ponoviti, da ni prav, da se zabija nož v hrbet tistim, ki so stali na prvi bojni črti," je še dodal minister.

"Naši partnerji so Slovenija, Avstrija in Nemčija in z njimi moramo sodelovati, ne pa z Madžarsko, ki je na mejo pripeljala policijo in vojsko," je še povedal Ostojić.

"Te izjave nimajo nobene zveze z ustavo"
Odzvala se je tudi prva podpredsednica vlade in zunanja ministrica Vesna Pusić, ki je dejala, da je sporočilo predsednice neresno in nerealno. "Če ne bo vojne, a tako daleč ne bi šli, ne obstajajo okoliščine, v katerih bi predsednik države prevzel izvršno oblast v državi, tako da ne vem, kdo jo podpihuje," je povedala Pusićeva.

"Ni vam treba biti predsednik vlade, da veste, da je to nemogoče. Razumem tudi navijaške strasti, a res ni primerno, da nekdo, ki je na položaju predsednice države, pošilja taka sporočila, ki nimajo nobene zveze ne z ustavo in ne z zdravo pametjo," je še povedala ministrica.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Foto in video: Na Obrežju pričakujejo nocoj še eno skupino prebežnikov