Do predčasnih volitev bo Grke vodila prehodna vlada. Foto: EPA
Do predčasnih volitev bo Grke vodila prehodna vlada. Foto: EPA
Grki panično po denar v banke

Do volitev bo Grčijo vodila prehodna vlada pod vodstvom začasnega premierja, vrhovnega sodnika grškega upravnega sodišča Panajotisa Pikramenosa, ki namerava oblikovati 12- ali 13-člansko vlado, v kateri namerava ohraniti tudi nekaj zdajšnjih ministrov.

Vodja grških komunistov Aleka Papariga je povedala, da se na srečanju pri predsedniku države Karolosu Papuljasu niso mogli zediniti o novi vladi, zato je moral Papuljas skladno z ustavo izbrati prehodno vlado za opravljanje poslov. Dogovorili pa so se, da prehodna vlada ne bo smela sprejemati nobenih mednarodno zavezujočih odločitev, prav tako ne bo sprejemala novih zakonov.

Sirza strogo proti varčevanju
Nove volitve so razpisali natanko deset dni po prejšnjih predčasnih volitvah, po katerih se grškim strankam ni uspelo dogovoriti o oblikovanju nove vlade. Do zdaj vodilni stranki, socialistični Pasok in konservativna Nova demokracija, katerih vladna koalicija je sprejela varčevalne pogoje v zameno za mednarodno finančno pomoč, sta prejeli premalo glasov za sestavo vlade.

Za oblikovanje vlade bi morala v sodelovanje privoliti levičarska stranka Siriza, ki pa odločno nasprotuje ostrim varčevalnim ukrepom in je kot pogoj za vstop postavila njihovo zamrznitev.

V četrtek bo zasedal parlament, ki so ga Grki izvolili 6. maja, vendar pa ga bodo že v petek ali v soboto razpustili.

Cipras kritičen do EU-ja in Merklove
Druge predčasne volitve v Grčiji v manj kot dveh mesecih bi lahko odločile, ali bo ta močno zadolžena država ostala v evrskem območju. Sodeč po javnomnenjskih anketah na novih volitvah najbolje kaže prav Sirizi, ki naj bi prejela največ glasov.

Voditelj Sirize Aleksis Cipras je v pogovoru za BBC Evropsko unijo in nemško kanclerko Angelo Merkel kritiziral, ker vztrajata pri varčevalnih ukrepih, ki so jih morale Atene sprejeti v zameno za finančno pomoč EU-ja in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). "Če bo bolezen varčevanja uničila Grčijo, se bo razširila v preostalo Evropo. Zato se morajo evropski voditelji in še posebej Merklova nehati igrati poker s človeškimi življenji," je dejal.

Grki panično po denar v banke