Trupla niso bila pokopana, ampak kar nametana po tleh. Foto: EPA
Trupla niso bila pokopana, ampak kar nametana po tleh. Foto: EPA

Po spopadu med domnevnimi tihotapci mamil in policijo je mehiška mornarica na ranču na severu države odkrila 72 umorjenih ljudi, med njimi 58 moških in 14 žensk, za katere so sprva domnevali, da so žrtve spopadov med rivalskimi tolpami. Pozneje se je izkazalo, da so bili nezakoniti priseljenci, ki jih je ugrabila in ubila tolpa.

Za grobišče na ranču, ki je od meje s Teksasom oddaljeno okoli 150 kilometrov, je marincem povedal ranjeni moški, potem ko mu je uspelo pobegniti in se prebiti do nadzorne točke v bližini. Marinci so se odpravili do ranča, tam pa so nanje začeli streljati kriminalci. V spopadu so bili ubiti trije napadalci in marinec, en kriminalec je bil prijet, nekaj pa jih je pobegnilo.

Po podatkih oblasti so umorjeni priseljenci prihajali iz Ekvadorja, El Salvadorja, Hondurasa in Brazilije, kriminalci pa so jih ugrabili na njihovi poti do ameriške meje. Za zdaj še ni jasno, zakaj in kdaj so jih ubili, a mehiški mediji poročajo, da ugrabiteljem niso hoteli plačati zahtevanega denarja.

Nezakoniti priseljenci iz latinskoameriških držav še vedno v velikem številu potujejo čez Mehiko v ZDA v upanju, da se jim bodo tam uresničile sanje in bodo našli boljše življenje. Toda pogosto padejo v rokah neusmiljenih kriminalcev, ki se zavedajo, da imajo ti ljudje pri sebi večje vsote denarja, ki ga potrebujejo za plačilo prevoza, vodnikov in hrane.

Nemoč v boju s karteli
V zadnjih letih so mehiški kriminalni karteli razširili svojo dejavnost in tradicionalni trgovini z mamili dodali še tihotapljenje ljudi. Tolpe ugrabljajo nezakonite priseljence, jih izsilujejo ali pa jih uporabijo, da čez mejo tihotapijo mamila. Nekatere tudi prisilijo, da delujejo kot plačani morilci.

Od izbruha mamilarske vojne leta 2006 je umrlo že okoli 28.000 ljudi. Pri zajezitvi nasilja ni pomagalo niti na desettisoče vojakov, ki jih je mehiški predsednik Felipe Calderon poslal v boj z vse bolj krutimi karteli, ki se med seboj borijo za prevlado nad donosnimi tihotapskimi potmi.