Foto:
Foto:
Vatikan je izdal posebne znamke, ki bodo veljale samo v času, ko je papeški prestol še nezaseden.
Favorit za novega papeža naj bi bil Ratzinger.
Najbolj neučakani so se v vrsto postavili že ob pol petih zjutraj.

Med najresnejšimi kandidati za novega papeža naj bi bil po besedah visokega verskega dostojanstvenika kardinal Joseph Ratzinger, nemški teolog, vendar pa zmernejši kardinali podpirajo izvolitev Carla Marie Martinija, nekdanjega milanskega nadškofa. Konklave se začne v ponedeljek.

Romarji čakali ob pol petih
Ob 7. uri je pred vrati, ki so vodila v vatikansko podzemlje, čakalo le nekaj sto vernikov. Prvi verniki so v Vatikan prišli že ob pol petih zjutraj in se postavili v vrsto. Nekaj je bilo domačinov, ki so želeli grobnico videti pred začetkom delovnika, nekaj pa je bilo turistov, ki so potovanje v Rim načrtovali že dlje časa in so današnji dan izkoristili za ogled grobnice. Zaenkrat še ni bilo večjih težav ali gneče, celoten ogled pa traja približno 30 minut. Oblasti pričakujejo, da se bo popoldne vrsta podaljšala.

Vatikanske oblasti so glede na veliko množico vernikov prejšnji teden pričakovale veliko zanimanje vernikov za ogled krste in se zato odločile, da jim pripravijo točno določen potek ogleda. Vhod v baziliko je skozi stranska vrata, ki vodijo naravnost v vatikansko podzemlje.

Prejšnji teden milijone ljudi
Grobnico so si včeraj lahko ogledali že kardinali, zbrani v Vatikanu za začetek volitev novega papeža, ki se bodo začele v ponedeljek. Prejšnji teden se je v Rim zgrnilo več kot tri milijone ljudi z vsega sveta, od tega naj bi jih najmanj dve tretjini obiskalo baziliko, v kateri je ležalo papeževo truplo.

Grobnica je na istem mestu, kjer je bil 37 let pokopan prednik Janeza Pavla II., papež Janez XXIII., ki ga je sveti oče tako cenil.

Papeževo krsto pokriva preprosta marmornata plošča, na kateri piše samo Ioannes Pavlves PP II. 16. X. 1978 - 2. IV. 2005. Marmor izvira iz znanega severnoitalijanskega mesta Carrere.