Francoski vojaki so deležni hudih obtožb. Foto: Reuters
Francoski vojaki so deležni hudih obtožb. Foto: Reuters
Grozljive obtožbe o zlorabah na račun francoskih vojakov

Ta teden so prišle na dan obtožbe, da so francoski vojaki, ki so sodelovali v mirovni operaciji v nemirni državi v osrčju Afrike, spolno zlorabljali otroke v centru za razseljene ljudi blizu letališča v prestolnici Bangui. Spolne zlorabe naj bi se zgodile med decembrom 2013, ko se je začelo francosko vojaško posredovanje za umiritev napetosti, in junijem 2014.

Tiskovni predstavnik Visokega komisariata ZN-a za človekove pravice Rupert Colville je dejal, da je "grozljivo verjetno", da se bodo pojavile nove obtožbe o spolnih zlorabah. Po njegovih besedah so bile razmere v centru, kjer naj bi se zgodile spolne zlorabe, kaotične. Colville je povedal, da je zdaj treba počakati na izsledke preiskave francoskih oblasti. Sam je obtožbe označil za odvratne in skrajno sramotne.

Francoske oblasti so preiskavo sprožile, potem ko so prejele interno poročilo ZN-a o domnevnih zlorabah, v katerem se francoskim vojakom očita, da so zlorabljali otroke, stare tudi devet let. Kot so povedali otroci, so jih vojaki zlorabljali v zameno za hrano in denar. Do razkritja preiskave je prišlo v sredo, ko je novico o tem objavil britanski časopis Guardian.

Francoski predsednik Francois Hollande je obljubil stroge kazni za vojake, za katere bi odkrili, da so spolno zlorabljali otroke v Srednjeafriški republiki.

Obtožbe tudi na račun drugih vojakov
ZN je sporočil, da je podatke o preiskavi razkril eden izmed humanitarnih delavcev, Šved Anders Kompass, ki so ga že suspendirali in proti njemu uvedli notranjo preiskavo. V ZN-u pojasnjujejo, da je z razkritjem kršil pravila, saj so bila v poročilu navedena tudi imena žrtev in prič.

Paula Donovan iz organizacije AIDS-Free World, ki je preiskovala obtožbe o zlorabah, je povedala, da otroci za spolne zlorabe obtožili tudi vojake iz Čada in Ekvatorialne Gvineje.

Namestnik tiskovnega predstavnika generalnega sekretarja ZN-a Farhan Haq je pojasnil, da vojaki iz omenjenih dveh afriških držav niso delovali v okviru mirovne misije svetovne organizacije. Čadski vojaki so se umaknili še pred prihodom sil ZN-a, medtem ko napotitev vojakov iz Ekvatorialne Gvineje predstavniki mirovne misije niso odobrili.

Grozljive obtožbe o zlorabah na račun francoskih vojakov