Vlada namerava še skrčiti javni sektor, v katerem je trenutno zaposlenih 600.000 ljudi. Foto: EPA
Vlada namerava še skrčiti javni sektor, v katerem je trenutno zaposlenih 600.000 ljudi. Foto: EPA

Zaprte so bolnišnice, zgodovinske arheološke znamenitosti in večina državnih ustanov, ne stavkajo pa zaposleni v prometu, zato naj turisti, ki so trenutno na oddihu v tej sredozemski državi, ne bi bili prizadeti.

Stavka na dan obiska predstavnikov trojke
Uslužbenci protestirajo proti novim varčevalnim ukrepom, med katerimi je tudi 40-odstotno znižanje plač in pokojnin. Stavka sicer poteka prav na dan, ko so v državo znova prišli mednarodni kreditodajalci, ki želijo preveriti napredek Grčije pri izpolnjevanju njihovih pogojev. Evropska komisija, Mednarodni denarni sklad (IMF) in Evropska centralna banka, torej "zloglasna" trojka, namreč skrbno in natančno spremljajo vsak korak Aten, s katerim pogojuje 240-milijardno pomoč tej državi.

Spomnimo, pred dnevi je evrsko območje Grčiji odobrilo nov, milijardo evrov težek obrok pomoči. Milijardni obrok za Grčijo je druga tranša v okviru svežnja 8,3 milijarde evrov, ki je bil pogojno odobren spomladi. V sklopu tega svežnja preostane še milijarda, a zanjo mora Grčija še izpolniti določene pogoje. Grčija je na zasedanju evrske skupine v Bruslju napovedala, da bo pogoje za naslednji obrok pomoči izpolnila na začetku avgusta.

Milijarda za milijardo
Ko bo Grčija izpolnila še pogoje za naslednjo milijardo in ko bo ta izplačana, bo v evropskem reševalnem mehanizmu v sklopu drugega programa pomoči zanjo na voljo še 1,8 milijarde. Prvi program pomoči za Grčijo, dogovorjen maja 2010, je predvideval do 110 milijard evrov posojil v treh letih. Drugi program, dogovorjen februarja 2012, pa 130 milijard evrov, vključno z neporabljenimi sredstvi iz prvega programa.

Grčija naj bi po šestih letih recesije letos le imela rahlo gospodarsko rast. A nedavna odločitev grškega vrhovnega sodišča, ki je ostro znižanje plač sodnikom, oboroženim silam in reševalcem označilo kot nezakonito, bo zagotovo sprožila nove burne razprave o proračunski luknji. Ključno vprašanje ostaja, kako se bojevati proti 26-odstotni stopnji brezposelnosti.