Vaskevanis je dejal, da se ne počuti junaka, ampak želi samo razkrivati nepravilnosti. Foto: EPA
Vaskevanis je dejal, da se ne počuti junaka, ampak želi samo razkrivati nepravilnosti. Foto: EPA
Revija Hot Doc
Sporni seznam so Grkom predale francoske oblasti. Foto: EPA

Vaksevanis je v reviji Hot Doc objavil imena s spornega seznama lastnikov bančnih računov pri banki HSBC v Švici, pri čemer naj bi šlo za več kot 2.000 Grkov, ki bi se lahko na ta način izognili plačevanju davkov doma. Stanja na njihovih računih ni objavil.

Po besedah predstavnikov oblasti ni nobenih dokazov, da so imetniki švicarskih bančnih računov storili kaj nezakonitega. Med imetniki so tudi znani Grki, za katere nekateri menijo, da so Švico izkoristili kot davčno oazo.

Urednika so aretirali v nedeljo, dan po objavi seznama, ki je v preteklih mesecih postal predmet intenzivne razprave med Grki. Ko je namreč grška javnost zahtevala, da vlada seznam uporabi za boj z morebitnimi davčnimi goljufijami, so predstavniki oblasti zatrjevali, da je izvorni dokument izginil.

"Grški mediji imajo zamašena usta"
Grške oblasti so Vaksevanisu očitale, da je z objavo imen kršil pravico imetnikov računov do zasebnosti, kar pa sam zavrača. "Tožilstvo želi zaščititi utajevalce davkov. Jaz samo opravljam svojo dolžnost," je povedal 46-letni urednik.

Za BBC je dejal, da bi morali preganjati politike, ki so skrivali imena lastnikov računov. Okrcal je tudi grške medije, ki se niso zmenili za zgodbo o seznamu.

"Grški mediji imajo zamašena usta. Gre za zaprt sistem moči v Grčiji, nad katerim imajo oblast politična elita, poslovneži in novinarji," razkriva Vaksevanis.

Sporni seznam je iz banke v Švici odnesel eden izmed zaposlenih, leta 2010 pa je v Grčijo prišel s pomočjo takratne francoske finančne ministrice in zdajšnje generalne direktorice Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde.