Grški parlament je sprejel resolucijo, v kateri je vlado pozval, naj začne vršiti pritisk na Nemčijo za izplačilo vojne odškodnine. Foto: Reuters
Grški parlament je sprejel resolucijo, v kateri je vlado pozval, naj začne vršiti pritisk na Nemčijo za izplačilo vojne odškodnine. Foto: Reuters

Sprejetje resolucije pomeni prvo uradno odločitev grškega parlamenta o reparacijah, potem ko je premier Aleksis Cipras leta 2015 med volilno kampanjo obljubljal, da se bo lotil tega čustveno nabitega vprašanja.

Resolucija grško vlado poziva k izvedbi ustreznih pravnih ali diplomatskih akcij za izpolnitev vseh zahtev za reparacijo iz druge svetovne vojne.

Sorodna novica Nemčijo preganja nacistična preteklost – Poljska, Grčija in Namibija zahtevajo odškodnine

Cipras je sporočil, da bodo Nemčiji posredovali verbalno noto, ki bo omogočila začetek dialoga o vprašanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pred poslanci je premier izpostavil, da so reparacije "zgodovinska in moralna dolžnost ter dolžnost v spomin na junake iz preteklosti, še posebej iz časov, ko so skrajna desnica, nacionalizem in rasizem ogrožali Evropo".

Nacistične sile so Grčijo zasedle leta 1941, pod okupacijo pa je bilo v državi do leta 1944 ubitih 300.000 Grkov. Nemci so Grčijo tudi gospodarsko izkoristili, ob umiku iz države pa so uničili grško infrastrukturo.

Nacisti so od grške centralne banke tudi izsilili "okupacijsko posojilo" v današnji vrednosti 30 milijard evrov, s katerim so financirali vojno v Severni Afriki, navaja portal Deutsche Welle.

Med 12-urno razpravo vlada ni pojasnila, koliko denarja namerava zahtevati od Nemčije. Leta 2016 je grški parlamentarni odbor sicer ugotovil, da bi Nemčija morala Grčiji plačati več kot 300 milijard evrov vojne odškodnine za vojne zločine.

Grčija oživila vprašanje po izstopu iz programa finančne pomoči

Oživitev vprašanja bo verjetno okrepilo napetosti med državama. Grčija se je za korak odločila po tistem, ko je država avgusta lani po hudi gospodarski krizi izstopila iz programa pomoči. Cipras je poudaril, da je treba na vprašanji gledati ločeno. "Nikoli ne bi mogli postaviti na tehtnico absolutnega zla nacizma," je poudaril.

Številni Grki so za dolgo gospodarsko krizo in njene škodljive posledice okrivili drastičen varčevalni program, ki so ga Grčiji "predpisale" partnerske države, med katerimi najbolj krivijo Nemčijo.

Nacistično taborišče Chaidari, kamor so nacisti zapirali na smrt obsojene Grke, ki so jih pred strelskim vodom usmrtili na polju Kaisariani v vzhodnem delu Aten. Foto: Reuters
Nacistično taborišče Chaidari, kamor so nacisti zapirali na smrt obsojene Grke, ki so jih pred strelskim vodom usmrtili na polju Kaisariani v vzhodnem delu Aten. Foto: Reuters

Nemčija: Vprašanje rešeno leta 1960

Nemška vlada zastopa stališče, da so bila vsa vprašanja, povezana z reparacijo, rešena že pred desetletji. Grčija je leta 1960 podpisala dogovor, v skladu s katerim ji je takratna Zvezna republika Nemčija plačala takratnih 115 milijonov nemških mark odškodnine.

Tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert je v odzivu na grško resolucijo zagotovil, da se Nemčija zaveda zgodovinske odgovornosti za okupacijo. Vendar pa je bilo vprašanje vojne odškodnine po njegovem mnenju "dokončno rešeno, tako pravno kot politično".

Pozivi po uradni zahtevi tudi na Poljskem

Poleg Grčije odškodnino za nacistične zločine zahteva tudi Poljska. Po odločitvi grškega parlamenta se je oglasil poljski komisar za reparacije Arkadiusz Mularczyk, ki je poljski parlament pozval k sprejetju ustreznih korakov, da bi tudi Poljska zahtevala vojno odškodnino od Nemčije. Parlamentarna delovna skupina pod njegovim vodstvom že preiskuje tovrstne zahteve do Nemčije, poročilo pa naj bi predstavila letos.

Poljska doslej tovrstnih zahtev Berlinu še ni postavljala, čeprav so člani vladne stranke Zakon in pravičnost od prihoda na oblast leta 2017 že večkrat pozivali Nemčijo k plačilu vojne odškodnine za nacistično okupacijo Poljske med drugo svetovno vojno, poroča nemška tiskovna agencija DPA.