Pri čiščenju Fergusona po nočnih nemirih so pomagali prostovoljci. Foto: Reuters
Pri čiščenju Fergusona po nočnih nemirih so pomagali prostovoljci. Foto: Reuters
Potem ko so protestniki proti policistom metali molotovke, so ti nanje odgovorili s solzivcem. Foto: EPA
Obsedeno stanje v Fergusonu

"Nocoj ne bomo uporabili policijske ure," je dejal guverner, ki se je za skrajen ukrep odločil v soboto, da bi v soseski predmestja St. Louisa preprečil proteste jeznih prebivalcev, ki jih je peščica izkoristila za razbijanje izložb in plenjenje po trgovinah, vendar se je nasilje kljub temu nadaljevalo.

Povod za nemire je bila smrt temnopoltega 18-letnega Michaela Browna, ki ga je ustrelil policist Darren Wilson. Policija je teden dni pozneje objavila posnetek nadzorne kamere, ki po njeni interpretaciji prikazuje Browna med krajo cigar in nadlegovanjem prodajalca. Policist, ki ga je ustrelil, ni vedel, da je Brown česa osumljen, ustavil ga je namreč, ker je hodil po cesti in naj bi oviral promet.

Druga avtopsija, ki jo je zahtevala Brownova družina, je pokazala, da je bil nesrečni 18-letnik ustreljen šestkrat, dvakrat v glavo in štirikrat v desno ramo. Rane nakazujejo, da je bil Brown ustreljen v hrbet ali je imel roke dvignjene nad glavo kot znak, da se hoče predati, ali pa je bil položaju branjenja.

Spopad policije in protestnikov
Zaradi stopnjevanja nasilja so oblasti v Misuriju v Ferguson poslale narodno gardo. Odlok o pošiljanju pripadnikov narodne garde je podpisal guverner, "da bi pomagal ohraniti mir in red in za zaščito prebivalcev Fergusona".

Odločitev je sprejel po tem, ko so se jezne množice protestnikov kmalu po začetku policijske ure spopadle s policisti. Policija v Fergusonu je sporočila, da so bili njeni pripadniki napadeni, zato niso imeli izbire in so se odzvali z uporabo solzivca.

Protestniki so po besedah policije proti policistom metali molotovke in steklenice ter še pred začetkom policijske ure ob polnoči postavljali zapore. Policisti so solzivec ali oklepna vozila uporabili že v petek in soboto.

"Tiste, ki trdijo, da je policijska ura spodbudila izbruh nasilja, bom opomnil, da se je ta incident zgodil tri ure in pol pred začetkom policijske ure," je dejal na pozni novinarski konferenci. Narodno gardo tvorijo pripadniki prostovoljci, ki jih organizira ameriška vojska, in zračne sile, guvernerji posameznih držav pa jih lahko vpokličejo ob izrednih razmerah, kot so nemiri ali naravne nesreče.

Ban poziva k pravici do mirnih protestov
V povezavi z obsednim stanjem v Fergusonu se je oglasil tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki je oblasti pozval, da zagotovijo pravico do miroljubnih protestov in svobode izražanja. Vse je pozval k zadržanosti, organom pregona pa naročil, da spoštujejo ameriške in mednarodne zakone pri ravnjanju s protestniki.

Obsedeno stanje v Fergusonu