Policija uporablja tako solzivec kot oklepna vozila in gumijaste naboje. Foto: EPA
Policija uporablja tako solzivec kot oklepna vozila in gumijaste naboje. Foto: EPA
Prebivalci Fergusona, večinoma gre za Afroameričane, so policijo zaradi njenega delovanja in opreme dojeli kot okupacijsko vojsko, poroča BBC. Foto: EPA

Guverner Misurija Jay Nixon je razglasil policijsko uro med polnočjo in peto uro zjutraj, njen namen pa naj bi bil ponovna vzpostavitev reda in miru po tednu dni protestov, ki so sicer minili večinoma mirno. Bilo pa je tudi nekaj izgredov in ropanja.

V predmestju Fergusona se je kljub policijski uri in močnemu deževju na ulicah spet zbralo več sto ljudi. Nekaj ur pred začetkom policijske ure so oblasti na ulice napotile protiizgredne enote policije in skušale onemogočiti dostop do kraja protestov. Protestniki opozarjajo, da oblasti ne naslavljajo pravih težav in namesto tega uvajajo nove in nove omejitve za državljanske pravice, poroča RT.

Guverner Nixon je dejal, da so v Ferguson "uprte oči sveta". "To je pravi test, ki bo pokazal, ali lahko ta skupnost prekine začaran krog strahu, nezaupanja in nasilja ter ga zamenja z mirom, močjo in končno pravico," je dejal Nixon. Vodja policije Ronald Johnson je pred novimi protesti obljubil, da policija ne bo uporabila solzivca ali oklepnih vozil, kar je storila v petek.

A kot poroča BBC, je policija ponoči vendarle storila natanko to. Sedem ljudi je bilo aretiranih, ena oseba pa je bila ustreljena in je v kritičnem stanju. BBC poroča, da je šlo verjetno za nepovezan dogodek. Žrtve ni ustrelila policija, zagotavlja Johnson, pravi strelec pa naj bi bil še na prostosti. Policija ranjenega še ni identificirala.

Nixon kritiziral objavo posnetka
Nemiri v Fergusonu so se razplamteli, potem ko je policist Darren Wilson prejšnjo soboto ustrelil in ubil neoboroženega temnopoltega 18-letnika Michaela Browna. Policija je teden dni pozneje objavila posnetek nadzorne kamere, ki po njeni interpretaciji prikazuje Browna med krajo cigar in nadlegovanjem prodajalca. Policist, ki ga je ustrelil, sicer ni vedel, da je Brown česa osumljen, ustavil ga je namreč, ker je hodil po cesti in naj bi oviral promet.

Objavo teh posnetkov je guverner Nixon označil za slabo potezo, češ da je policija hotela očrniti žrtev streljanja, s tem pa je le razplamtela strasti. Uboj Browna preiskuje tudi ameriški Zvezni preiskovalni urad FBI. Na terenu naj bi bilo okoli 40 njegovih agentov, poroča BBC.