Med prebivalci gvinejske prestolnice Conakry je že čutiti paniko. Foto: Reuters
Med prebivalci gvinejske prestolnice Conakry je že čutiti paniko. Foto: Reuters

Po zadnjih podatkih je eden najsmrtonosnejših virusov na svetu v Gvineji zahteval 80 življenj. Potem ko so bolezen najprej zaznali v odročnih in redko naseljenih predelih države, so prejšnji teden primere potrdili tudi v dvomilijonski prestolnici Conakry.

Predsednik države Alpha Conde je skušal pomiriti rojake in naročil, naj se strogo držijo preventivnih ukrepov. "Ljudi tudi pozivam, naj ne bodo panični ali nasedajo govoricam, ki podpihujejo strahove," je dejal.

Okužba z virusom ebole?
Virus ebole se prenaša s
tesnimi neposrednimi stiki s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami okuženega s tem smrtonosnim virusom. Največkrat se je virus ebole prenesel znotraj družine ali na zdravstvene delavce, ki so bolnika negovali, ne da bi upoštevali načela ustreznega higieničnega ravnanja (uporaba zaščitnih rokavic, maske in zaščitnih očal) pri delu z bolnikom.
Vir: ivz.si



Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v sosednji Liberiji potrdila štiri smrtne žrtve zaradi ebole. V Sierri Leone za zdaj bolezen sumijo pri petih ljudeh, vendar še ni potrjeno, da gre za omenjeni virus.

Ebola je ena najbolj nalezljivih virusnih bolezni in zanjo ne obstaja cepivo. Pogosto okužba vodi v smrt. Simptomi okužbe so mrzlica, bruhanje, driska, splošno slabo počutje ter bolečine v mišicah in sklepih, v skrajnih primerih pa tudi notranje in zunanje krvavitve.

Iz WHO-ja so sporočili, da so bili prisotni ob vseh prejšnjih epidemijah ebole, večinoma v državah osrčja Afrike, vendar je pri Gvineji težava, ker so virus odkrili na različnih lokacijah, ki so med seboj oddaljene tudi po več sto kilometrov.

Senegal je konec tedna zaprl svojo mejo z Gvinejo in prepovedal tržnice v bližini meje, da bi preprečil širjenje bolezni.

"Priča smo taki razsežnosti epidemije, kot je še ni bilo, kar se tiče razpršenosti v državi," je dejal koordinator Zdravnikov brez meja v Conakryju Mariano Lugli in pojasnil, da to močno ovira nadzor nad širjenjem bolezni.