Hadžić je obtožen vojnih zločinov v Slavoniji med letoma 1991 in 1993. Foto: Reuters
Hadžić je obtožen vojnih zločinov v Slavoniji med letoma 1991 in 1993. Foto: Reuters

Po odločitvi prizivnega senata haaškega sodišča bo Hadžić premeščen v Novi Sad, v Haag pa se mora vrniti do konca maja. Prizivni senat je s tem pritrdil Hadžićevi pritožbi na odločitev razpravnega senata, ki je marca zavrnil njegovo izpustitev. Ob tem je naložil, da Hadžića čim prej z letalom prepeljejo v Srbijo.

56-letni Hadžić na začasni prostosti ne sme oditi iz Novega Sada, srbskim oblastem mora izročiti potni list, ne sme komunicirati z žrtvami in pričami in dajati izjav medijem, je odločilo Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije.

Sojenje Hadžiću se je začelo oktobra 2012, od oktobra lani pa je prekinjeno. Novembra lani so ugotovili, da je zbolel za najpogostejšim možganskim rakom, multiformnim glioblastomom, in so ga začeli zdraviti z obsevanjem in kemoterapijo.

Hadžića so aretirali julija 2011 na območju Fruške gore v Srbiji, potem ko se je sedem let skrival pred haaškim sodiščem, ki je leta 2004 objavilo obtožnico. Z njegovim prijetjem je haaško sodišče zaprlo seznam iskanih obtožencev za vojne zločine med vojnami, ki so Balkan pretresale konec 20. stoletja.

Obtožnica ga med drugim bremeni zločinov proti človečnosti in sodelovanja v zločinskem združevanju z namenom nasilnega pregona Hrvatov in drugih nesrbskih prebivalcev s tretjine hrvaškega državnega ozemlja. Poleg tega so ga obtožili sodelovanja pri umoru več kot 260 ljudi na Ovčari pri Vukovarju novembra 1991.

Hadžić se je ob začetku sojenja izrekel za nedolžnega v vseh 14 točkah obtožnice.