Hadžić je nekdanji predsednik samooklicane Republike Srbska krajina. Foto: Reuters
Hadžić je nekdanji predsednik samooklicane Republike Srbska krajina. Foto: Reuters

Med eno najkrajših obravnav v Haagu, trajala je le nekaj več kot deset minut, je Hadžić odklonil, da bi mu prebrali obtožnico, in zgolj dejal: "Nisem kriv."

Hadžić, ki so ga prijeli 20. julija v Srbiji in dva dni pozneje izročili v Haag, v prvem nastopu pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije tega ni želel storiti in je izkoristil pravico, da za 30 dni odloži izrekanje o krivdi, dokler ne bo dobil stalnega zagovornika.

Potem ko se je tokrat izrekel za nedolžnega, je pričakovati, da se bo sojenje začelo šele čez nekaj mesecev.

Obtožen v 14 točkah
Haaško sodišče je Hadžića obtožilo leta 2004. Obtožnica ga v 14 točkah med drugim bremeni zločinov proti človečnosti in sodelovanja v zločinskem združevanju z namenom nasilnega pregona Hrvatov in drugih nesrbskih prebivalcev s tretjine hrvaškega državnega ozemlja med letoma 1991 in 1993. Obtožen je tudi zaradi uboja več kot 260 ljudi na Ovčari pri Vukovarju novembra 1991.

Dopolnjena obtožnica
Tožilstvo je julija vložilo predlog za spremembo in dopolnitev obtožnice, spremembe pa so bolj tehnične kot vsebinske narave in zadevajo Hadžićevo osebno odgovornost za nekatere zločine. Prvotno ga je obtožnica bremenila za zločine od avgusta 1991 do junija 1992, zdaj pa ga bremeni za zločine do konca leta 1993.

Sodišče sprejelo vse obtožence
S prihodom 52-letnega Hadžića v Haag je sodišče 18 let po ustanovitvi uradno sprejelo vseh 161 obtožencev, obtoženih za zločine med vojnami na območju nekdanje Jugoslavije v prvi polovici 90. let prejšnjega stoletja.