Svet

Poudarki

  • Haider izgubil oblast nad vozilom
  • Koroški deželni poglavar umrl na poti v bolnišnico
  • Avstrijski vrh izrazil sožalje družini
  • Šokiran tudi Smrtnik
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 198 glasov Ocenite to novico!
Pretreseni Avstrijci se podpisujejo v žalno knjigo. Foto: Reuters
Gerhard Dorfler in Stefan Petzner
Pretresena Gerhard Dorfler in Stefan Petzner na novinarski konferenci. Petzner je Haiderja opisal kot svojega najboljšega prijatelja. Foto: Reuters
Jörg Haider
Jörg Haider (1950-2008) Foto: Reuters
Kraj nesreče
Na kraju nesreče so ljudje začeli prižigati sveče. Foto: EPA
Jörg Haider
Po Avstriji so odprli številne žalne knjige. Foto: Reuters
VIDEO
Avstrija žaluje za Haiderjem
VIDEO
Konec poti za Jörga Haiderja

Dodaj v

Haider ni imel možnosti za preživetje

Deželni glavar je umrl v prometni nesreči
11. oktober 2008 ob 06:53,
zadnji poseg: 12. oktober 2008 ob 14:28
Dunaj - MMC RTV SLO

Medtem ko Avstrijci prižigajo sveče v spomin umrlega koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja, policija preiskuje okoliščine usodne prometne nesreče.

Naj spomnimo: Avstrijo je včeraj pretresla novica, da se je v zgodnjih jutranjih urah v prometni nesreči Haider smrtno ponesrečil. Po besedah policije je izgubil oblast nad vozilom, povozil dva prometna znaka, z desnim kolesom zapeljal na bankino, "pokosil" živo mejo in treščil v betonski podpornik vrtne ograje.

Vozilo se je nato večkrat prevrnilo. Haider, ki je bil pripet z varnostnim pasom, je dobil hude poškodbe glave in prsnega koša, verjetno je imel tudi zlomljeno hrbtenico. Na poti v bolnišnico je zaradi poškodb umrl. Po navedbah zdravnikov, ki so že opravili obdukcijo, ni imel možnosti, da bi nesrečo preživel.

Danes naj bi bili znani tudi izsledki preiskave razbitin avtomobila, na podlagi katerih bodo skušali pojasniti vzrok nesreče.

Zastave na pol droga
V Avstriji so odprte žalne knjige, zastave so na pol droga, brzojavke sožalja prihajajo z vseh koncev - med drugim sta ju poslala tudi še aktualni slovenski premier Janez Janša in njegov najverjetnejši naslednik, Borut Pahor.

Glavni tajnik Haiderjevega Zavezništva za prihodnost Avstrije, Stefan Petzner, piše na strankini spletni strani: "To je za nas kakor konec sveta." Haiderja naj bi na položaju deželnega glavarja začasno zamenjal njegov namestnik Gerhard Dörfler, ki je ob Haiderjevi smrti povedal, da je, kot da bi "na Koroškem padlo sonce z neba".

Nesreča se je zgodila nekaj pred 1.30 zjutraj na Rožanski cesti na jugu deželne prestolnice blizu naselja Ilovje (Lambichl). Haider je bil v službenem vozilu brez sopotnikov. Tik pred nesrečo naj bi prehitel drugo vozilo, katerega voznica naj bi tudi poklicala policijo.

Sožalja tudi iz Slovenije:
Najverjetnejši premier Borut Pahor je Haiderjevi družini poslal sožalno brzojavko, nekdanji državni sekretar za Slovence v zamejstvu in po svetu Franc Pukšič je v sporočilu za javnost zapisal, da obžaluje tragično smrt koroškega deželnega glavarja, premier Janez Janša pa je poslal Haiderjevim sožalno pismo, v katerim je izrazil sožalje in sočutje.
Pokojni deželni glavar se je vračal domov; konec tedna je načrtoval veliko zabavo ob 90. rojstnem dnevu svoje matere. Haider za seboj zapušča ženo in dve odrasli hčeri.

Smrtnik ne vidi sprememb po Haiderju
"Vsi smo šokirani. V življenju je tako, da gre hitro od neuspeha do uspeha," je za MMC povedal Vladimir Smrtnik, predsednik stranke koroških Slovencev, ki meni, da Haiderjeva smrt ne bo prinesla sprememb v avstrijski politiki do koroških Slovencev. "Bistvenih sprememb ne bo, to nas učijo izkušnje iz preteklosti. Druge opcije niso prinesle bistvenih sprememb, niso imele nič več posluha za naše težave," je dejal.

Avstrijski odzivi na Haiderjevo smrt
Avstrijski predsednik Heinz Fischer je ob novici izrazil "globoko prizadetost", Haiderjevi družini pa izrazil sožalje. Smrt Haiderja je označil za "nedoumljivo" in "človeško tragedijo", Haiderja pa opisal kot nadarjenega in sposobnega politika, ki je na eni strani sprožil navdušenje, na drugi pa ostre kritike.

Tudi zvezni kancler Alfred Gusenbauer (SPÖ) je izrazil "globoko prizadetost" in družini Haider izrazil sočutje, pokojnega pa opisal kot sposobnega politika, ki pa "ni bil nesporen".

"Haiderjeva smrt bi morala spomniti vse politike, da bi morali ob ostrih političnih nesoglasjih vedno ohraniti spoštovanje do soljudi," je v sporočilu za javnost zapisala Barbara Prammer, predsednica avstrijskega parlamenta.

"Nihče ni tako vplival na notranjepolitično dogajanje in ji dal takšnega pečata kot Haider. Bil je drugačen, in kot smo videli tudi na zadnjih parlamentarnih volitvah, zelo uspešen," je poudaril vodja avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Josef Pröll.

Predsednik stranke FPÖ, ki jo je dolga leta vodil prav Haider, Heinz Christian Strache, se je strinjal z drugimi politiki, da je bil Haider "velik politik, ki je v zadnjih 30 letih najbolj vplival na politično življenje v Avstriji". "Njegov prispevek je nesporen," je dodal in izpostavil njegovo odgovornost za "neverjetne spremembe".

V Sloveniji je Haider največ prahu dvigoval zaradi dvojezičnih tabel na avstrijskem Koroškem. MMC je zgodbo spremljal skozi vsa leta.

Vir fotografij v spodnji galeriji: EPA

Jörg Haider
Prijavi napako
Komentarji
BoySI
# 16.10.2008 ob 20:10
Pijanci se nikdar ne ubijejo?
V srcih koroške bodo živeli, kakor plevel naroda
Avto je človeški dosežek, ki pijanega prehiti med razmišljanjem
in naredi svoj zahtevani in pravcati prav.
Žal mi je za poškodovano deželno cesto in za pripadajočo obcestno opremo.........
Hvala bogovom, da "nihče ni bil udeležen"
NIHČE...........!
negec69
# 15.10.2008 ob 22:53
borut maja ,jaz ti vzamem izpit,samo na podlagi tvoje izjave, katera potrjuje ,da nimaš pojma o pojmu, kar se tiče vožnje
LFC
# 15.10.2008 ob 11:35
BOgi sroti. Kot mularija smo redno (2-3krat letno) hodili protestirat v Celovec... Res je bil vagina na dveh nogah!
BorutMaja
# 14.10.2008 ob 14:50
Še prepozno se je zaletel ...

Drugače pa tega nikomur ne privoščim, še najmanj pa, če se mu ne uspe takoj ubiti, in potem ga imajo vso življenje drugi na skrbi ... Zato pa vozim pametno in kdaj pa kdaj res moreš omejitve malo prekoračiti, da prideš tja pa tja, ampak z avtom se goni tam, kjer je skorajda pregledna cesta in popolnoma ravna, sicer se nimaš kaj za igrat. Izpit mam že 9 let, in še niti popraskal nisem avta, medtem ko so ga eni prijatelji, tudi moj brat, uničili že prvi mesec, ko so dobili izpit. Si mislijo, da so frajerji, ampak to enkrat plačajo. Jezi me pa samo to, da v prometni umrejo sopotniki, voznik pa preživi. To mislim predvsem na mularijo, ker zagotovo se mu vsi smejijo tačas, ko goni z avtomobilom, kot da bi formulo vozil.
velesa
# 14.10.2008 ob 11:10
do not rest in peace
Očitno, da ga glede na komentarje še dolgo ne bo imel... Miru.
Upajmo samo, da njegova stranka na ta račun ne bo pridobivala na moči, kar analitiki - pravijo - se zna zgoditi. Res je bilo dovolj njegovega Hitlerjevskega pljuvanja po naši manjšini.

Vsi nezreli gumpci, ki komentirate komunizem, pa v Haider temo nesodeče zadeve, se pa 'odstranite'. Ali pa, rtvjevci, administratorja zamenjajte, ker ne opravlja svojega dela korektno.
p3t3r
# 13.10.2008 ob 21:42
do not rest in peace
filozof
# 13.10.2008 ob 19:46
plešem na grobu.
SANTER
# 13.10.2008 ob 17:54
Bolj kot za Haiderja me skrbi kaj bo z Lojzetom Kosom. Mozakar je 30 let vlekel placo na prispevke: Haider je na vaskem trgu nagovoril zbrane brambovce in heimatdienstovce da ne bo dovolil dvojezicnih napisov...
To bo to, volkec, tudi odtod toliko takih komentarjrev.
Kako se že reže temu: ščuvanje?
A ja, naši ne ščuvajo, se opravičujem.
hubert69
# 13.10.2008 ob 15:28
@mikoš: Ti si obseden s temi komunisti, a? Kako krčevito pljuvaš po "komunistih" (pa pojma nimaš kaj je to komunizem; kako naj bi bil Pahor Stalinov prijatelj prav tako veš samo ti), da ti ne bo žila na vratu počila od napenjanja. Jaz pa prepričan da je o Haiderju govora...
mikoš
# 13.10.2008 ob 12:58
Fašisti, NACISTI, Komunisti, vgorah odmeva " ISTI, ISTI, ISTI !!! !!!! !!!!! "
Haider ni imel možnosti za preživetje in komunisti je ravno tako nimate.
mikoš
# 13.10.2008 ob 11:07
272. odpadnik-1 Tvoj vodja Pahor IN LEVICA, TESNI PRIJATEL Stalina, in vseh komunisrtičnih
morilcev, kar se dokazuje po več vejah.
To kar trdiš pa ti pa dokaži . Mi smo po zaslugi, tudi Peterleta v svobodni Sloveniji, samo je žal izplulo
premal ladij, da bi bili res dokončno svobodni, pa bomo, kot vse kaže.
odpadnik-1
# 13.10.2008 ob 10:47
Peterle je bil tesni prijatelj Hajderja in hajmadinstovcev. Ponosno!!! Na obletnici plebiscita 1990 leta sta sedela skupaj na proslavi.
mikoš
# 13.10.2008 ob 10:00
259. viva
Zopet, zbrisana resnica, da smo pod Peterletovo vlado, in močno samozavestjo krščanskega ljudstva,
priborili samostojno SLOVENIJO. Kdo nam je ostal sovražnik, ko Haiderja ne bo, vemo.
Takšne podlosti in podtikanja, pa sovraštvo še samo večata in vzpodbujata.

Admi, laži in podtikanja se ohranjajo resnica se briše.
Aleš Su
# 12.10.2008 ob 22:15
V Avstriji so odprte žalne knjige, zastave so na pol droga
Haider je vozil 142!
Odgovoren politik?
Kaj pa če bi koga povozil in ubil, ali bi imeli tudi zastave na pol droga?
odpadnik-1
# 12.10.2008 ob 20:12
Zoprno, če človek umre ponoči za plotom. Karma.
komsomolec
# 12.10.2008 ob 16:13
Gasa Lauda...
Lluka
# 12.10.2008 ob 15:18
hja da je bil trezen.... dvomim.Glede preiskave o vzroku nesreče... bi naši zaključili z izsledki da je bila kriva betonska ograja(primer Blanca)..Da pa je imel stric Haider kaj v krvi pa močno dvomim da bodo povedalii. Čš.... politiki med vožnjo in pred njo,ne pijejo. ha ha Tko je...če dirkaš.Niso zastonj omejitve...
petr144
# 12.10.2008 ob 15:14
Ne vem Administrator, čemu se briše moj post, v katerem napišem, da se ni vračal s kakršnekoli zabave, ampak z zabave ob obletnici plebiscita. Tega niste napisali, dragi RTV-jevci, vemo pa kaj pomeni plebiscit za naše ljudi čez mejo. In kaj je spornega če napišem, da je bil pijan in verjetno drogiran-trezen sigurno ni bil, glede na posledice. In dejstvo je, da je bil simpatizer nacizma, tako kot njegovi starši. In rad je imel mlade fante. Obstajajo fotografije. Zato ne delat iz njega mučenika. In ne brisat postov, ki nikogar ne žalijo!
skitnica
# 12.10.2008 ob 14:21
kakšen je bil sedaj ni važno,naj počiva v miru.
Lupo
# 12.10.2008 ob 13:41
Bolj kot za Haiderja me skrbi kaj bo z Lojzetom Kosom. Mozakar je 30 let vlekel placo na prispevke: Haider je na vaskem trgu nagovoril zbrane brambovce in heimatdienstovce da ne bo dovolil dvojezicnih napisov...
cebela1
# 12.10.2008 ob 13:34
Bil je jud, njegova familija tut- mene kot korošico je spominjal na Hitlerja- žal resnično
z67
# 12.10.2008 ob 13:12
nesreca ? prej samomor .
Mike_SLO
# 12.10.2008 ob 13:10
Poleg tega da je bil tipičen NACIST, ki je postajal iz volitev v volitve močnejši (ravno tako kot Hitler pred 70-leti), je bil očitno tudi skrajno neodgovoren, namreč divjati skozi naselje (kjer je 50 omejitev) tako da se z takšnim avtomobilom ubiješ, ni lastnost normalnega človeka, kvečjemu psihopata (za povrhu pa še po možnosti pijan). Raje ne pomislim da bi kdo hodil ob cesti.
Glede smrti pa takole, če je bil dober do drugih ljudi se nima kaj bati, če je pa teptal dostojanstvo drugih pa bo sam odgovarjal. Upam da se sreča z pravimi koroškimi predniki, da mu razložijo kako je Koroška postala avstrijska (da ne bo več taval v svoji nacionalistični zablodi).
Sicer me pa ne čudi nacionalistična usmerjenost Avstrijcev, saj so bili pred tisočletjem ravno zato naseljeni v te kraje (prihod Habsburžanov iz Švice), da so izpodrinili Slovane (karantanske kneze, koseze,...) in to imajo še danes v krvi.
Ta narod je zakuhal že dve svetovni vojni (Hitler je po rodu Avstrijec), in kot kažejo dogodki okrog Hajderja, je na lepi poti da zakuha še kakšno...
Nelčika
# 12.10.2008 ob 13:00
po moje se kljub Haiderjevi smrti življenje koroških slovencev ne bo bistveno izbolšalo v bližnji prihodnosti. Haider usekakor ni bil edini nacionalist in je imel kar močno podporo. tko da.. boj za več dvojezičilni tabel in pravic še zdaleč ne bo končan.
viva
# 12.10.2008 ob 12:58
Po mojem mnenju se za Koroške Slovence ne bo nič spremenilo. Avstrijci niso nikoli doživeli denacifikacije, v njihovih šolah se ne učijo o avtohtonih slovenskih prebivalcih na ozemlju današnje Avstrije in o krutem pokristjanjevanju nekoč ter nasilnem ponemčevanju v polpretekli in sedanji stvarnosti. Avstrijci , še posebej pa avstrijski in vindišarski Korošci, so zelo nerazgledani in ne vidijo dosti dlje od svojega praga, morda malo dalje le v smeri proti Nemčiji. Po letu 1990 pa jih je v tej protislovenski gonji zelo izdatno podpiral tudi Peterle in njegova SDK. Skoraj je pokleknil pred bivšimi nacisti in se jim opravičil, da smo se Slovenci drznili upreti Hitlerju in njegovi izkorinjevalni politiki do Slovencev. Žalostno je to, ampak resnično.
jan(ez)ch
# 12.10.2008 ob 12:53
pač je umru, komu mar razen njegovim privržencem. pač prei bi mislu ko je pritiskal na plin, mah jebat ga eni grejo drugi pridejo zakaj bi zj jokali za njim, sej nam nič dobrega ni nardil. zej mogoče koroško nazaj dobim, pol še pa mejbi trst haha. uživaj v čiščenju sekretov haider :p
mikoš
# 12.10.2008 ob 12:13
Večino vas, ki nemoralno pišete, ob smrti sicer našega skupnega neprijatelja, uživate.
Si drznem vprašati naslednje : Bi isto ravnali ob podobnI izgubi življa, vsakega, ki proti
Slovencem in SLOVENIJI dela, jo vsestransko uničuje in Slovencem želi slabo in hudo ??????????????????
Mace
# 12.10.2008 ob 12:11
kaj pa to da je biu nasekan ko klada
jesM
# 12.10.2008 ob 10:48
Izjava tedna:" Haider je dobil to, kar je iskal.Umrl je na slovenski zemlji." Zmago Jelinčič
beli-man
# 12.10.2008 ob 10:47
no katere table pa je podrl,mogoče tiste na katerih je pisalo kraj v slovenščini,jebi ga se dogaja
odpadnik-1
# 12.10.2008 ob 10:35
Smrt politika, smrt človeka, ki je bil človek samo za samooklicane nadljudi, ki jim po žilah teče tudi slovanska kri in jih je sram to priznati in zato ne zmorejo biti zgledni mejaki, pač pa se odražajo kot hudobci, ki želijo mejašu le zlo, ta smrt je pokazala kakšen ugled ima Avstrija v Sloveniji, pa naj le politiki hvalijo zgledno sodelovanje in prisrčne odnose. Sosed, ki pljuva v skupno skledo ni sosed, marveč nebodigatreba, pred katerim bi se bilo treba ograditi, pa se v današnji Evropi ne moremo, še posebej na narodnostno mešanih območjih. Kako bomo ob takih nadljudeh živeli? Bomo sklonili glave in jim poljubljali čevlje, -žal se jih je veliko pod težo prefinjenega terorja asimilirala. Zavedni in uporni Slovenci ostajajo. Do kdaj?
sekioli
# 12.10.2008 ob 09:26
človek obrača ,Bog obrne
NEbereMED
# 12.10.2008 ob 09:19
Kaka kazen je za nacionalno ščuvanje v peklu . Če se ne motim brezčasovno čičenje sekretov .
japanac
# 12.10.2008 ob 08:39
Po slikah sodeč,je pritiskal na plin do konca,dobesedno zradiral je vse na poti.Kaj čemo,sožalje.
Mrtvi_poet
# 12.10.2008 ob 07:10
Mimogrede slika z žensko katera polaga svečo pred Koroško deželno hišo pa se ponavlja ali pa je ista ženska gor kot je bila pred par meseci....toliko extra o sranjih in podtikovanjih....
Wild Hors
# 12.10.2008 ob 06:11
Zdaj bi ga bilo potrebno še posmrtno kaznit za objestno in prehitro vožnjo, za povzročanje življenske nevarnosti za vse potencialne udeležence ob cesti v naselju kjer je dovoljena vožnja 50 km/h.!!!

Zaradi takih ni nikjer in niti na tem planetu raj ali nebesa. Zaradi takih je ustvarjen pekel in tja tudi spada.
Upam, da ga je po glavi udarila lastno postavljena krajevna tabla s kateo je cinično nastopaško podjebaval in si ustvarjal svoj »ugled« pri ljudeh, ki naposled potem volijo dno od dna in so temu primerno tudi inteligentni.

In prav bi bilo, da je to samo en primerek odštevanja za take ljudi, ki na tem planetu zganjajo samo zgago.
Tudi pri nas in še kje jih je kar ogromno takih. In zadnje cajte se množijo kot klopi.

Sram jih bodi za vso objestnost in vse kar so žalega storili v svojem življenju zoper kogarkoli.

Jaz bom pa spoštoval tiste, ki so spoštovanja tudi vredni.

Pa to ni »oko za oko, zob za zob«. Sam sebe je s svojim obnašanjem po glavi.
In tako je tudi prav.
Nihče drug ni pri tem poškodovan in resnica-pravica, je bila tokrat vseeno močnejša.

Slava ji na vekomaj!
Mr. Pink
# 12.10.2008 ob 05:42
Haider je bebček pepček, kdo bi pa jokal za njim, jaz že ne, jaz že ne
olfanož
# 12.10.2008 ob 05:37
Svoboda narodu! Slava vam vsem slovencem, ki kljub gorju, ki ga je povzročil ta človek razmišljate trezno in ste človeški. Slava vam!
miss anonim
# 12.10.2008 ob 01:31
se strinjam z borvogom
lepo bi bilo, če bi tudi slovenci imeli takšnega politika ki bi se potegnil za nas.

dandanes je nekateri slovenci kar težko priznajo da so slovenci, danes pa kar od kdo bi vedel kje prihaja na dan zavest da so slovenci, a moram povedati, da ste to pokazali na kar se da slab in podel način. tukaj kažete le svojo plitkost in nekulturnost in pa mečete slabo luč na vse slovence, še zdaleč nismo vsi tako škodoželni in se ne veselimo tuje nesreče kot nekateri. z izjavami kot so juhuhu, pa je šel in podobno. mislim, da si nihče ne zasluži kaj takšnega in lahko bi se vzdržali takšnih trapastih komentarjev.

že res, da je bil proti slovenski manjšini, je bil pa velik domoljub in se zavzemal za svoje avstrijce in tukaj je treba priznati da je bil res človek, ki ga bodo pogrešali.

pri nas je pa nažalost tako, da smo slovenci v lastni državi reveži, "bratje od doli" pa kralji, tako pač je, naši politiki pa tudi niso kaj sposobni, da bi se stvari obrnile na bolje, morda pa so le slovenci tako slepi, gluhi in naivni, koneckoncev pa očitno tudi zelo neumni, da verjamejo "preoblečenim" slovenskim politikom z močnimi koreninami iz držav bivše juge in njihovim praznib besedam, ja zdaj bo pa res bolje. bravo

vseeno, mislim da si Jörg Haiderj zasluži miren počitek, R.I.P.

vsem svojcem in avstrijcem za katere je veliko naredil pa izrekam iskreno sožalje
ruk atočec
# 12.10.2008 ob 01:24
ali*
ruk atočec
# 12.10.2008 ob 01:22
patriotizem alo nacionalizem dragi prijatelj?
takoje
# 12.10.2008 ob 01:20
Če ne bi avstrijski narod tako mislil, tudi Haiderja ne bi bilo. Koroška je del Avstrije, tako pač je, izgubili smo jo po prvi svetovni vojni, vendar so Slovenci od vedno tam, pa če je Avstrijcem prav ali ne. Žalostno je to, da se imajo za enega najbolj razvitih narodov v Evropi, hkrati pa zaničujejo Slovence. Naj pokažejo svojo veličino s tem, da spoštujejo druge.
Lisjak+++
# 12.10.2008 ob 00:07
Hvala bogu da ga ni več. Tega tipa sm mrzu ku ne vem kej. Kr tako po nacistično je vse podirou... Ko sm zvedu da je mrou, sm ratu veseu... Končno bojo mel mal miru zdaj. Papa Jorg, nikol več ne boš maltretiru naših gor...
TinyTim
# 12.10.2008 ob 00:05
@borvog:

Patriotizem ni nič drugega kot prepričanje, da je tvoj narod vreden nekaj več od ostalih samo zato, ker si se ti rodil v njem.

Patriotism is the virtue of the vicious. ~Oscar Wilde
kricert
# 11.10.2008 ob 23:47
@borvog: samo srečni smo lahko da nimamo takih bolanih ljudi v državi. Bil je poceni populist, prikrit homoseksualec kot se je razkrilo pred kakim letom in celo življenje je porabil za celjenje frustracij, ki so izhajale iz njegove prizadete podzavesti, ta pa je bila verjetno posledica zlorab v mladosti.
Nevemkajbidal
# 11.10.2008 ob 22:59
Haha, sam da je šel.
borvog
# 11.10.2008 ob 22:38
Iskreno sožalje Jorg! Bil si velik domoljub, kar je tudi prav.
Velika škoda, da tudi Slovenci nimamo takega človeka s hrbtenico, ki bi se zavzemal za pravice avtohtonih Slovencev v lastni državi.
Počivaj v miru Jorg!
dok
# 11.10.2008 ob 22:38
mislim da se ke učeraj mal preveč zameru slovanski boginji...
odpadnik-1
# 11.10.2008 ob 22:21
@229. erru (11.10.2008 || 21:47:08)
To so naši vrli novinarji že zdavnaj vedeli, no, verjetno ne vsega, pa nimajo jajc kaj takega objaviti.
Hvala ti za dodatne novice.
odpadnik-1
# 11.10.2008 ob 22:18
Nekateri še podpirajo inkvizicijo. Pa kaj si moremo.
Kazalo