Ministrstvo za izobraževanje med drugim organizira vojaško urjenje za otroke, ki ga je doslej končalo že več tisoč šolarjev. Foto: EPA
Ministrstvo za izobraževanje med drugim organizira vojaško urjenje za otroke, ki ga je doslej končalo že več tisoč šolarjev. Foto: EPA

Zakon bo začel veljati z začetkom prihodnjega šolskega leta, tudi za zasebne, krščanske in tiste šole, ki delujejo pod okriljem Združenih narodov.

Oglasili so se že kritiki zakona, ki menijo, da skuša z njim vladajoče palestinsko islamistično gibanje družbi vsiliti svojo ideologijo. Podporniki zakona so po drugi strani prepričani, da gre samo za prenos palestinskih vrednot v zakonodajo.

Hamasovi voditelji so že večkrat zavrnili obtožbe, da hočejo v Gazi, kjer vladajo od leta 2007, uvesti stroge islamske zakone.

"Smo muslimani. Ni nam treba ljudi spreobračati v muslimane, kar delamo, služi našim ljudem in njihovi kulturi," je dejal pravni svetovalec ministrstva za izobraževanje v Gazi.

Aktivistka iz Gaze za pravice žensk Zeinab Al Goneimi pravi, da je nov zakon del Hamasovega projekta, s katerim želi prebivalce palestinske enklave podrediti svojim vrednotam.

"Ko pravijo, da stara zakonodaja ni spoštovala tradicije skupnosti in da hočejo zdaj reformirati ljudi, je to žalitev za skupnost," je prepričana.

"Namesto da se skrivajo za tradicijo, zakaj preprosto ne rečejo, da so islamisti in da hočejo islamizirati skupnost," je še dejala.

Večina šol v Gazi je po poročanju BBC-ja že zdaj ločevala učence po dopolnjenem devetem letu starosti, a z novo zakonodajo izjem, pri katerih je šlo večinoma za zasebne šole, ne bo več.

Ministrstvo za izobraževanje je sporočilo, da so bile zasebne šole povabljene na posvetovanja pred sprejetjem novega zakona, a se vabilu niso odzvale.

Pod Hamasovo vladavino je življenje v Gazi še intenzivneje podvrženo islamskim zakonom. Tako so uvedli omejitve oblačenja odvetnic in šolark, prepovedali kajenje vodnih pip za ženske, medtem ko moški frizerji ne smejo več delati z ženskami. Tudi pari, ki se sprehajajo po ulicah Gaze, lahko hitro postanejo žrtve policijskega zasliševanja.