Po zatrjevanju Fataha se je v središču Gaze zbralo kar pol milijona ljudi, medtem ko je Hamas ocenil, da se je shoda udeležilo 200 tisoč ljudi. Na območju Gaze sicer živi 1,6 milijona ljudi. Foto: Reuters
Po zatrjevanju Fataha se je v središču Gaze zbralo kar pol milijona ljudi, medtem ko je Hamas ocenil, da se je shoda udeležilo 200 tisoč ljudi. Na območju Gaze sicer živi 1,6 milijona ljudi. Foto: Reuters
Zborovanje Fataha v Gazi, 4. januarja 2013
Gaza se je za en dan obarvala v rumene Fatahove barve. Fatah je glavno gibanje PLO-ja in velja za sekularno, nacionalno in socialistično gibanje Palestincev. Foto: Reuters

To je bilo prvo množično zborovanje Fataha v Gazi, odkar je nadzor in popolno oblast nad palestinsko enklavo ob Sredozemskem morju po bratomornem spopadu prevzel Hamas.

Abas: Srečamo se v Gazi
Islamistično gibanje Hamas je množično zborovanje dovolilo v znak sprave s Fatahom, ki te dni praznuje 48. obletnico oboroženega upora proti Izraelu. Udeleženci shoda so mahali s palestinskimi in rumenimi Fatahovimi zastavami ter nosili portrete predsednika Abasa in pokojnega voditelja Jaserja Arafata.

"Ta množica predstavlja glas za palestinske oblasti in dokazuje, da je Fatah še vedno zunaj na fronti," je za AFP povedal tamkajšnji Fatahov vodja Selim Al Zaraej. Vrhunec zborovanja je bil kratek vnaprej posneti nagovor predsednika Abasa z njegovega sedeža v Ramali na Zahodnem bregu, ki so ga predvajali na velikih zaslonih. "Zmaga je blizu, srečamo se v Gazi v bližnji prihodnosti," je poudaril Abas.

Prva prva znamenja sprave
Hamas je čestital Fatahu ob obletnici, ki predstavlja "praznovanje narodne enotnosti in uspeh tako za Hamas kot za Fatah". Prejšnji mesec so palestinske oblasti na Zahodnem bregu dovolile manjše zborovanje Hamasovih privržencev.

Vodilni palestinski gibanji sta v zadnjih tednih storili prve prave korake k spravi, kot je bila zamišljena po dogovorih v Kairu leta 2011 in v Dohi lani. Po novembrski raketni vojni med Gazo in Izraelom so se okrepila prizadevanja za izpeljavo enotnih volitev v Palestini: tako na Zahodnem bregu kot v Gazi, kar bi bil temelj za vzpostavitev nove enotne vlade.

Hamas prevzel Gazo z orožjem
Junija 2007 je Hamas v enotedenski vsesplošni ofenzivi izgnal Fatahove borce in predstavnike enotnih palestinskih oblasti. V spopadu je bilo po podatkih Združenih narodov ubitih 118 ljudi, več kot 500 pa jih je bilo ranjenih.