Hamburg je dobil 49 novih znakov, ki prepovedujejo vožnjo vozilom z motorji na dizelska goriva. Foto: Reuters
Hamburg je dobil 49 novih znakov, ki prepovedujejo vožnjo vozilom z motorji na dizelska goriva. Foto: Reuters
Hamburg
Ukrep so izvedli na ulicah, kjer so merilne naprave pokazale največjo vsebnost dušikovega dioksida v zraku. Foto: Reuters

Prepoved se nanaša na skupno skoraj dva kilometra na dveh cestah, ob katerih je presežena vrednost dušikovega dioksida v zraku. Velja za vseh več kot 283 tisoč dizelskih vozil, registriranih v Hamburgu, z izjemo najnovejših motorjev tipa euro 6.

Hamburg je tako dobil novih 55 prometnih znakov za obvoze in 49 tistih, ki označujejo prepoved vožnje za vozila z motorji na dizelska goriva, vključno z motorji Euro 5.

Mestna vlada, ki jo vodijo Socialdemokrati in Zeleni je po odločitvi zveznega upravnega sodišča februarja letos, da so kot skrajni ukrep dovoljene tudi prepovedi za največje onesnaževalce z dušikovim dioksidom, ukrep napovedala aprila, zdaj pa je začel veljati.

V Nemški avtomobilski zvezi ADAC z odločitvijo niso zadovoljni, ker ceno za napake avtomobilske industrije, ki je kupcem obljubljala čistejša dizelska vozila, zdaj plačujejo vozniki. A kot nam razloži Ulrike Spaar iz stranke Zelenih v Hamburgu, ki so ukrep podpirali in izpeljali, gre za simbolni ukrep, s katerim želijo predvsem zvezni vladi pokazati, kaj se lahko zgodi, če ne bodo ukrepali.

Kazen za prekršek je 25 evrov za osebna in 75 evrov za tovorna vozila, a je edini način preverjanja tak, da mora policija ustaviti avto in preveriti papirje. Kot trdijo pristojni, je ukrep predvsem sporočilo avtomobilski industriji.