Iran ima najbolj razvit raketni program na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA
Iran ima najbolj razvit raketni program na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA

Pred novim krogom pogajanj o spornem iranskem jedrskem programu je Hamenej ubral oster ton in sporočil, da jedrska pogajanja niso mesto za razpravo o iranski obrambi.

"Pričakujejo, da bomo omejili svoj program izstrelkov, medtem ko nam ves čas grozijo z vojaško akcijo," je dejal na aeronavtičnem sejmu v organizaciji Revolucionarne garde.

"To so neumna, bedasta pričakovanja ... Revolucionarna garda bi nedvomno morala nadaljevati program in ne sme biti zadovoljna s trenutno ravnijo proizvodnje. Začeti morajo množično proizvodnjo. To je glavni cilj vseh vojaških predstavnikov," je dejal vrhovni verski voditelj, ki ima zadnjo besedo pri vseh odločitvah v islamski republiki.

Bliža se rok za končni dogovor
V torek se bodo nadaljevala pogajanja Irana in petih članic Varnostnega sveta skupaj z Nemčijo o iranskem jedrskem programu, za katerega zahodne države sumijo, da je le krinka za razvoj jedrskega orožja, kar pa v Teheranu odločno zavračajo.

Potem ko so lani dosegli dogovor o začasni omejitvi jedrskega programa, so se vse strani v pogajanjih dogovorile, da bodo končno rešitev našli do 20. julija.

Zadnji krog pogajanj je potekal pred mesecem dni, ko je bilo slišati spodbudne besede nekaterih pogajalcev. Iranski zunanji minister Džavad Zarif je takrat dejal, da so dosegli že 60 odstotkov dogovora, čeprav so pred njimi ostala še zelo pomembna vprašanja.

Iran ima najobsežnejši raketni program na Bližnjem vzhodu in ga označuje kot temelj obrambe pred morebitnim napadom ZDA ali Izraela, ki pa se bojijo, da bi lahko iranske rakete nosile jedrske konice.

Iranski raketni program sicer ni predmet trenutnih pogajanj, čeprav bi si zahodne države to želele.