Ali Hamenej je že večkrat zatrdil, da se Iran ne bo odpovedal bogatenju urana in zaprtju katerega koli od svojih jedrskih objektov. Foto: EPA
Ali Hamenej je že večkrat zatrdil, da se Iran ne bo odpovedal bogatenju urana in zaprtju katerega koli od svojih jedrskih objektov. Foto: EPA
Catherine Ashton in Džavad Zarif
Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je napovedala, da bo naslednji krog pogajanj 13. maja. Foto: Reuters

Na Dunaju se je v torek začel nov krog pogajanj petih članic Varnostnega sveta in Nemčije s predstavniki Irana, na katerem skušajo najti dokončni dogovor o iranskem jedrskem programu, potem ko so lani dosegli njegovo začasno omejitev. Vse strani so se dogovorile, da morajo rešitev najti do 20. julija.

Šesterica velesil si prizadeva, da se Iran ne bi okrepil z jedrskim orožjem in tako premešal strateške karte na Bližnjem vzhodu, kjer ima jedrsko orožje le Izrael, medtem ko se Iran skuša otresti mednarodnih sankcij, ki so močno načele njegovo gospodarstvo.

Po besedah Alija Hameneja, ki ima zadnjo besedo v Iranu, so v pogovore privolili, da bi prekinili sovražno ozračje, ki vlada v odnosih z mednarodno skupnostjo, vendar pa pogajalci na Dunaju ne bodo popustili vsiljenim pogojem.

"Pogovori naj se nadaljujejo. Toda vsi morajo vedeti, da pogajanja ne bodo ustavila ali upočasnila nobene izmed dejavnosti v jedrskih raziskavah in razvoju," je dejal jedrskim znanstvenikom v Teheranu.

"Na koncu šteje le dogovor"
Teheran vseskozi odločno zanika obtožbe nekaterih zahodnih držav in Izraela, da je njegov jedrski program namenjen razvoju jedrskega orožja in vztraja, da gre za miroljuben program.

Iranski zunanji minister Džavad Zarif je sporočil, da so po pogovorih v avstrijski prestolnici dosegli že 60 odstotkov dogovora, a pomembna vprašanja še ostajajo na pogajalski mizi.

Neimenovani ameriški predstavnik je predstavil svoj pogled na pogajanja in dejal, da ni ničesar dogovorjenega, dokler ni dogovorjeno vse. "Na koncu dneva šteje le dogovor," je dejal.

Glavni ruski pogajalec, namestnik zunanjega ministra, Sergej Rjabkov, je dejal, da je bil dosežen napredek glede načrtovanega iranskega raziskovalnega jedrskega reaktorja v Araku, kjer naj bi pridobivali radioizotope za medicinske namene, na Zahodu pa sumijo, da bo pravi namen pridobivanje plutonija za jedrske bombe.

"Centimeter za centimetrom, kapljico za kapljico se premikamo naprej. V splošnem vlada pozitivna dinamika," je bil optimističen Rjabkov.

Po besedah diplomatov napetosti med Rusijo in zahodnimi državami zaradi krize v Ukrajini niso ogrozile pogajanj o iranskem jedrskem programu. Po trditvah ameriških predstavnikov Rusija še naprej igra "konstruktivno in osredotočeno vlogo".